Prémiový extra panenský olivový olej Marina Colonna - Peranzana 750 ml

Kód: 1127
650 Kč
Skladem (> 5 ks)
Můžeme doručit do:
25.6.2021

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Peranzana má ovocnou vůni oliv s tóny trávy, lučních květin, bylin a zelených rajčat.

  • Olej z italské rodinné farmy v regionu Molise
  • Ovocné aroma s tóny trávy, zelených rajčat a bylin
  • Chuť lehce ovocná s hořkými tóny a střední pikantností

Hodnocení 99 bodů ze 100 v olivovém průvodci Flos Olei

  • Olivový olej z říjnové sklizně, kdy má nejvíce zdraví prospěšných látek
  • Farma pravidelně získává ocenění na prestižních světových soutěžích
  • Antický design lahví odkazuje na dlouhou historii rodiny Colonna

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chutě a vůně extra panenského olivového oleje Peranzana

Jednodruhový prémiový extra panenský olivový olej vylisovaný z oliv odrůdy Peranzana má ovocnou vůni oliv s travnatými a květinovými tóny s náznaky zelených rajčat, bylin a čerstvě posečené pšenice.  V ústech je tento olej lehce ovocný a vyvážený, má hořké tóny, které se mísí s mírně kořeněnou chutí a jemnými tóny mandlí a artyčoku.

Odrůda Peranzana se do této části Itálie dostala poměrně nedávno. Pochází totiž z francouzského Provence a v 18. století ji do tohoto italského regionu přivezl vévoda Sangro. Někdy je tento kultivar také nazývaný Provenzana nebo Provenzale a vazba na Provence je u těchto názvů zřejmější. Peranzana nepatří k odrůdám s velkou výtěžností, ale na druhé straně je tento olivový olej vynikající. Tato odrůda je také skvělá pro běžnou konzumaci (pro naložení do nálevu). Nakládají se tmavé olivy z listopadové nebo prosincové sklizně.

Párování Peranzany s jídlem

Nejlépe si chuť Peranzany vychutnáte s italskou focacciou nebo čerstvým kváskovým chlebem. Tento středně výrazný olivový olej se perfektně hodí na dochucení salátů, přípravu tuňáka, kuřecího nebo vepřového masa. Samozřejmě nesmíme zapomenout na italskou klasiku jako je pasta nebo rizoto.

Italská rodinná farma Marina Colonna

Dechberoucí historie rodiny Colonna

Když vybíráme nové prémiové olivové oleje, tak máme tři základní kritéria. Nutnými podmínkami jsou špičková kvalita olivového oleje, atraktivní design balení, ale také naladění se na lidi, kteří olivový olej vyrábějí. Jejich příběhy a životní cesty jsou mnohdy velmi zajímavé a často vás zavedou zpět o pár století. A toto je i případ farmy Marina Colonna.

Marina Colonna je jméno dámy, která tuto farmu v regionu Molise (jižní Itálie) vlastní a řídí. Paní Marina je potomkem starobylého římského rodu, jehož historie sahá až do středověku. Její předkové významně ovlivňovali dějiny Itálie i celé Evropy. Giovanni Colonna, který se stal v roce 1195 kardinálem, byl křižákem, který prošel saracénským vězením a byl osobním přítelem Františka z Assisi. Toho podporoval při založení jeho mnišského řádu.

Italská rodinná farma Marina Colonna

Další významní členové tohoto rodu se aktivně účastnili středověkého politického, náboženského a vojenského života. Měli významný vliv na rozhodování papežů a císařů. V jejich okolí se objevovala významná jména jako sv. Tomáš Akvinský, básník Petrarca, španělský král Filip II. nebo francouzský král Ludvík XIV. Oddone Colonna byl v roce 1417 zvolen za papeže Martina V., členka františkánského řádu Margherita Colonna byla blahořečena za svatou papežem Piem IX.

Ve dvacátém století byl Prospero Colonna třikrát starostou Říma a senátorem Italského království. Jeho syn, Piero Colonna, byl římským guvernérem. Francesco Colonna, syn Piera, zasvětil svůj život reorganizaci a modernizaci rodinného panství v Molise, které nyní provozuje jeho dcera Donna Marina.

Italská olivová rodinná farma Marina Colonna

O farmě Marina Colonna

Mezi zelené kopce kraje Molise přišla rodina Colonna na počátku 19. století. Vévodkyně Cattaneo di Sannicandro se provdala za Asprena Colonnu a nevěsta přinesla zdejší pozemky jako věno. Marina Colonna zdědila farmu v roce 1996 po svém otci Francescu Colonnovi. Masseria Bosco Pontoni, jak se farma oficiálně nazývá, leží poblíž San Martino in Pensilis v nadmořské výšce 120 metrů. Farma má rozlohu 180 hektarů, a kromě olivových hájů se zde pěstují obiloviny a zelenina.

Olivovníky rostou na 55 hektarech a více jak polovina je ekologicky certifikována. Pěstují se zde historické, tradiční místní a také experimentální odrůdy olivovníků. V současnosti je to 15 různých kultivarů jako Leccino, Frantoio, Peranzana, Gentile di Larino, Coratina, Ascolana Tenera, FS17, Cima di Melfi, Rosciola, Maiatica, Nocellara del Belice, Itrana, Kalamata, Termite di Bitetto, Leccio del Corno.

Výroba prémiového olivového oleje Marina Colonna

Odborné hodnocení olivového oleje Marina Colonna

Než olivový olej zařadíme do naší nabídky, opakovaně jej chutnáme a zkoušíme jej s různými druhy jídel. Olivové oleje nevybíráme jen podle našeho úsudku, ale také studujeme specializované průvodce, které hodnotí kvalitu olivových olejů z jednotlivých farem. K nejrespektovanějším průvodcům v oboru patří Flos Olei, který vydává italský food novinář Marco Oregia. Marina Colonna se svými 99 body ze 100 patří podle tohoto průvodce k naprosté špičce. Odborná porota Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa.

Doplňkové parametry

Kategorie: Marina Colonna
Hmotnost: 1.3 kg

Farma Marina Colonna

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Colonna Extra Virgin Olive Oil

Farmu Masseria Bosco Pontoni, kterou vlastní a řídí paní Marina Colonna, najdete na jihu Itálie. Konkrétně v regionu Molise, nedaleko městečka San Martino in Pensilis. Rodina Colonna na farmě hospodaří od začátku 19. století, kdy tyto pozemky získal jako věno své nevěsty Asprena Colonna. Rozvětvená rodina Colonnů má dlouhou historii, která sahá až do 12. století.

V současnosti farma hospodaří na 180 hektarech půdy. Z toho je 55 hektarů olivovníků, které zde rostou v patnácti různých odrůdách. Hlavním kultivarem je Peranzana, která se do této oblast dostala z francouzského Provence. Další odrůdy jsou tradiční místní nebo experimentální. Více jak polovina olivových hájů je vyčleněna na ekologickou produkci, která je certifikována jako BIO. Na farmě se dále pěstují obiloviny a zelenina.

Donna Marina Colonna a její farma na jihu Itálie v Molise

Hlavním produktem farmy jsou prémiové extra panenské olivové oleje, které jsou skvěle hodnoceny i odbornou veřejností. Italský průvodce olivovými oleji Flos Olei hodnotí oleje Marina Colonna 99 body ze 100. Kromě tradičních extra panenských olivových olejů se Marina Colonna zaměřuje i na produkci ochucených olivových olejů jako jsou citronové, pomerančové, rozmarýnové nebo lanýžové.

Kromě olivový olejů farma produkuje i různé druhy oliv v nálevech, nakládaná sušená rajčata nebo balsamico.