Olivový olej … elixír zdraví a dlouhověkosti

Koloběh života je nevyhnutelný, a i když nikdo z nás nemůže zastavit čas, existují přirozené prodlužovače života, které mohou aktivovat dráhy dlouhověkosti a zpomalit stárnutí.

Jak říká Dr. David Sinclair, PhD., biolog a akademik známý svým výzkumem stárnutí a epigenetiky, klíčem ke zdravému životnímu stylu a dlouhověkosti není genetika, ale způsob, jakým žijeme. Rychlost stárnutí máme ve svých rukou až z 80%. Faktory, které podle Dr. Sinclaira mohou zásadně ovlivnit délku života každého jedince, jsou hladina cukru v krvi, zánět v těle, funkce jater a hladina hormonů. Udržovat tyto faktory v normálu a tím přispět ke zdravému životu může bezesporu pomoci extra panenský olivový olej.

Olivový olej jako elixír zdraví

Jak naznačuje mnohaletý výzkum, olivový olej může snížit riziko úmrtí, včetně srdečních chorob, mrtvice, rakoviny a demence. Ale existuje zde i přímá souvislost mezi konzumací olivového oleje a délkou života?

Jedna z nejnovějších studií Journal of the American College of Cardiology [1], která potvrdila výhody extra panenského olivového oleje, sledovala 90 000 lidí po dobu 30 let. Posuzovány byly dvě skupiny lidí. Jedna konzumovala olivový olej jen velmi zřídka či vůbec a druhá pravidelně užívala minimálně ½ polévkové lžíce olivového oleje denně. Druhá skupina zaznamenala naprosto úžasné výsledky:

  • Riziko úmrtí na rakovinu se snížilo o 17 %
  • Riziko úmrtí na respirační onemocnění se snížilo o 18 %
  • Riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění se snížilo o 19 %
  • Riziko úmrtí na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, se snížilo o 29 %.

Vědci také studovali skupinu, která nahradila margarín, máslo, majonézu a mléčný tuk ve své stravě olivovým olejem. V této skupině se mortalita snížila až o 34 %.

Z výzkumu tedy jasně vyplývá, že konzumace olivového oleje snižuje riziko úmrtnosti. Pokud je tedy extra panenský olivový olej klíčem ke zdraví a dlouhověkosti, co je příčinou těchto úžasných výsledků? Jsou to polyfenoly! Tyto antioxidační sloučeniny chrání buňky před oxidačním stresem a likvidují ložiska zánětu. Nejdůležitější biologicky aktivní polyfenoly nalezené v extra panenském olivovém oleji jsou oleuropein, oleacein a oleocanthal. Oleocanthal je spojován s prevencí rakoviny. Oleacein se osvědčil v boji proti kardiovaskulárním onemocněním. A oleuropein je sloučenina, o které je známo, že podporuje autofagii (tělesný mechanismus pro recyklaci starých nebo poškozených buněk).

"Máme špatnou představu o tom, co je stárnutí. Máme tendenci si myslet, že je to přirozený proces, se kterým nemůžeme nic dělat, ale není to tak úplně pravda. Velkou část tohoto procesu máme ve svých rukou a plně ovládáme tím, jak žijeme a co jíme.“, říká Dr. Sinclair.  

Tak vezměte život do svých rukou a začněte každý den úsměvem a panáčkem olivového oleje.

Na zdraví!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

 Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Zdroj:

[1] Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults

[2] Olive Oil in the Mediterranean Diet and Its Biochemical and Molecular Effects on Cardiovascular Health through an Analysis of Genetics and Epigenetics