Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Rožinjola 250 ml

Kód: 2012
399 Kč
Skladem (>5 ks)
Můžeme doručit do:
3.4.2023

Rožinjola je silný olivový olej s výrazným a intenzivním aroma, který je skvělý pro přípravu a dochucení chuťově výrazných jídel.

  • Olivový olej z malé rodinné farmy
  • Silný olivový olej s pikantní chutí skvělý na grilované maso, jehněčí, omáčky, lasagne
  • Aroma ovocných tónů zelených rajčat, bílého jablka a sladkých mandlí
  • Chuť s výraznými tóny čekanky, artyčoku, bodláku s tóny máty, bazalky a černého pepře
  • Říjnová sklizeň tzv. „first harvest“ s maximem zdraví prospěšných látek
  • Sklizeň říjen 2021

Detailní informace

Benefity

Detailní popis produktu

Chutě a vůně odrůdy Rožinjola

Olivová odrůda Rožinjola produkuje jedinečný olej s výrazným a intenzivním aroma, bohatým na elegantní ovocné tóny zelených rajčat, bílého jablka a sladkých mandlí. Jeho komplexní chuť je dobře zakulacená s výraznými tóny čekanky, artyčoku a bodláku s nádechem aromatické máty, bazalky a černého pepře. Zdůrazněná hořkost a intenzivní štiplavost z něj činí silný olej, který se perfektně hodí k „výrazným pokrmům“.

Olivovníky kultivaru Rožinjola vytváří hustou a neprostupnou korunu, kterou je potřeba často prořezávat. Rožinjola byla na Istrii vždy považována za divokou „signorinu“ zdejších olivových hájů. Husté olistění koruny podporuje i bohaté kvetení, takže není nutné stromy dodatečně opylovat.  Rožinjole vyhovuje mořský vzduch, ale špatně snáší chlad. Každoročně plodí hojně ovoce, ale olivy jsou drobné a hůře se sklízejí.

Párování Rožinjoly s jídlem

Silné olivové oleje s vyšší mírou hořkosti a pikantnosti je třeba párovat s chuťově výraznými jídly, jinak svou intenzitou přirozenou chuť jídla „přerazí“. Je skvělá na přípravu a dochucení mastných ryb nebo tučnějšího lososa, přípravu omáček jako je boloňská či hnědá (brown sauce), zeleninových nebo masových lasagní, těstovin s ricottou či luštěninami. Můžete také použít na přípravu dušeného či pečeného masa, různých forem guláše, grilovaného jehněčí nebo zvěřinu.

Olivový mlýn Grubić v BaleExtra panenské olivové oleje Grubić Buž a Grubić Rožinjola

Rodinná olivová farma Grubić

Rodinnou farmu a mlýn Grubić najdete na chorvatské Istrii na okraji městečka Bale. Produkce je poměrně malá, rodina hospodaří na 8 hekarech a má 1.700 olivovníků. Pokud jste někdy jeli mimo dálnici ze severu Istrie do Puly, tak jste pravděpodobně mlýn zahlédli. Samotný mlýn pochází z roku 1927 a byla to první moderní lisovna olivového oleje v Bale. Mlýn byl v provozu až do roku 1965, kdy byl prohlášen za zastaralý a uzavřen. Budova postupně chátrala, až byl začátkem devadesátých let 20. století zakoupena rodinou Grubić. Mlýn byl obnoven a rodina Grubić spojila minulost a budoucnost istrijského pěstování oliv. Dnes je starý mlýn přeměněn na unikátní muzeum, které od moderního zařízení na zpracování olivového oleje oddělují jen prosklené dveře.

Vedle starého mlýna „Stari Torač“ nebo „Vecio Torcio“, jak mu místní říkají, roste Stará Buža, královna všech istrijských olivovníků. Hrdá a majestátní, ztělesňuje Athéninu „svatou olivu“ z dob, kdy po zemi chodili bohové. Jak se říká "Všechno pomine, ale olivovníky zůstanou."

Olivový mlýn Grubić v BaleOlivový mlýn Grubić v Bale

Výroba olivového oleje Grubić

Olivy z říjnové sklizně jsou tak jemné, že výrobci olivového oleje musí mít něco víc než jen znalosti a zkušenosti, svým způsobem jsou to moderní alchymisté, kteří získávají elixír života z daru přírody. Ve své nejlepší kvalitě může olivový olej tvořit 99 % oleje, ale zbývající 1 % je čistá magie.

Pro zachování tohoto kouzla byla italská technologie Pieralisi vybavena určitými inovacemi založenými na dlouhé zkušenosti rodiny v práci s olivami. Mezi ně třeba patří možnost, v případě potřeby, vypnout automatiku a ručně provést všechny kroky ve výrobním procesu – protože Grubićovi ví, že rozdíl dělají detaily.

Když jsou olivy přivezeny do mlýna ke zpracování, jsou stále „živé“.  Zpracovávají se jen několik hodin po utržení ze stromu. Kladivovým mlýnem se drtí na pastu a za průběžného chlazení se mísí. Poté se extrahuje olivový olej a centrifugací se zbaví vody. Cenná tekutina je přečerpána přímo do nerezových nádrží. Celý proces probíhá pomalu, při kontrolované teplotě do 24 °C. Vylisovaný extra panenský olivový olej se následně skladuje a udržuje při optimální teplotě 16 - 18 °C.

Olivový mlýn Grubić v BaleOlivový mlýn Grubić v Bale

Kontinuální špičková kvalita olivových olejů Grubić

V průběhu let získaly olivové oleje z farmy Grubić četná ocenění jak v Chorvatsku, tak i v zahraničí. V roce 2018 Grubić získal Gourmet Or, zlatou medaili za olivový olej Buža v kategorii Fruité Vert Léger, která byla oceněna na 16. mezinárodní soutěži „Les Huiles du Monde“ (Oils of the World) pořádané AVPA Paris. Od roku 2014 edice Michelin „Le Guide Vert Croatie“ pro francouzský trh řadí extra panenské olivové oleje Grubić mezi nejlepší na světě.

Dokonalost těchto prémiových olivových olejů byla uznána již v roce 2007 "L'extravergine", italským průvodcem pro extra panenské oleje (později "Flos Olei"). Od té doby se olivové oleje Grubić pravidelně umisťují mezi nejlepšími olivovými oleji světa. Ve stejném roce 2007 byly extra panenské olivové oleje Grubić doporučeny také gastroprůvodcem „Slow Food“.

Doplňkové parametry

Kategorie: GRUBIĆ
Hmotnost: 0.6 kg
Země: Chorvatsko
Výrobce: Grubić
Druh oleje: olivový extra panenský
Objem: 250 ml
Země původu: Chorvatsko
Region: Istrie
Typ oleje: jednodruhový
Odrůda: Rožinjola
Sklizeň: říjen 2021 (prémiová kvalita "First Harvest")
Minimální trvanlivost do: 9.10.2023
Aroma: ovocných tónů zelených rajčat, bílého jablka a sladkých mandlí
Chuť: silná chuť s výraznými tóny čekanky, artyčoku, bodláku s tóny máty, bazalky a černého pepře
Výživové údaje na 100ml: Energie 3389 kJ/824 kcal, Tuky 92 g, z toho nasycené mastné kyseliny 15 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g
Skladování: Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem
Dovozce: OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinná chorvatská olivová farma Grubić

Rodinná farma Grubić se nachází na okraji městečka Bale na chorvatské Istrii. Mlýn pochází z roku 1927, kdy byl nejmodernějším zařízením na zpracování oliv v Bale. Jeho provoz byl ukončen v roce 1965 a po období chátrání jej zakoupila v devadesátých létech rodina Grubić. Rodina mlýn renovovala, vybavila novou italskou technologií a dnes mlýn slouží jako výrobna, která je sklem oddělena od muzea a showroomu. Produkce farmy Grubić je poměrně malá, rodina hospodaří na 8 hektarech a má 1.700 olivovníků.

Mlýn rodiny GrubićMlýn rodiny Grubić

Podobně jako jiní výrobci v této oblasti, vsadila rodina Gribić na kvalitu a vyrábí olivový olej v prémiové kvalitě. Jedná se tedy o říjnovou sklizeň a hlavními odrůdami je zde populární Buža a silná Rožinjola. Se svými olivovými oleji se Grubićovi účastní úspěšně mezinárodních soutěží a patří mezi světovou špičku. Pokud máte rádi Chorvatsko a dobré jídlo, tak tento chorvatský olivový olej by neměl chybět ve vaší kuchyni.