BIO extra panenský olivový olej
Nejprodávanější
Značky

Jemný prémiový BIO extra panenský olivový olej Delicato je harmonickou kupáží olivových odrůd Biancolilla a Nocellara del Belice. Jemná chuť je skvělá na dochucení ryb a lehkých...

Výraznější pikantní až lehce nahořklá chuť, prémiový olivový olej s vysokým podílem polyfenolů, a navíc vyrobený v BIO kvalitě, podle nejpřísnějších zásad ekologického...

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáž italských odrůd Cerasuola a Biancolilla s typicky španělskou Arbequinou. Střední intenzita chuti pro široké uplatnění v...

Chiavalon Organic je BIO extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce s vysokým podílem polyfenolů. Skvěle dochutí lososa, tuňáka, grilované...

BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty...

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je nejvíce oceňovaný olivový olej sezóny 2022/2023. Olej získaný z těch nejkvalitnějších oliv odrůdy Nocellara del Belice, které...

Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který se vyrábí z kvalitního olivového oleje a citrónů ze Sicílie. Jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé...
Prémiové BIO / ORGANICKÉ olivové oleje
Kvalita potravin je důležitým tématem pro stále větší skupinu zákazníků. Řadu lidí zajímá, kdo potravinu vyrobil, z jakých surovin, v jakých podmínkách a důležitá je také důvěryhodnost výrobce nebo značky. V posledních letech se spotřebitelé taky stále více pídí po tom, zda plodiny byly chemicky ošetřeny nebo zda byl jejich růst podpořen umělými hnojivy.
Při hledání farem, od kterých vybíráme a dovážíme olivový olej, je pro nás velmi důležitý i ekologický aspekt produkce oliv a jejich zpracování. Většina „našich“ farmářů pěstuje olivovníky v hájích s přirozenou biodiverzitou. V praxi to znamená, že mezi olivovníky roste tráva, různé bylinky, keře a květiny. Takový kus přírody dává prostor i pro život celé řadě různých živočichů a hmyzu. Není to zcela obvyklý postup, protože většina zejména velkých producentů se snaží „plevel“ mezi olivovníky chemicky odstranit. Tyto rostliny totiž berou vzácné živiny a vodu olivovníkům. Mnohdy pak některé oblasti, zvláště pak španělský Jaén, vypadají jako hnědá poušť osazená nekonečným mořem olivovníků.
Biodiverzita na farmě Nobleza del Sur ve španělské Andalusii
Naši farmáři ovšem věří, že biodiverzita napomáhá lepší chuti oliv i výsledného olivového oleje, a to i za cenu nižšího výnosu. V kategorii prémiových olivových olejů se každá drobnost počítá. Navíc tito pěstitelé a olivoví nadšenci jsou zpravidla se svou půdou spojení po celou řadu generací, a tak jim není lhostejné, jak se s ní zachází.
BIO potravina bez chemie
V této sekci našeho e-shopu najdete BIO / ORGANICKÉ olivové oleje, které jsou vyrobeny v souladu s přísnými zásadami ekologického zemědělství. Tyto BIO potraviny jsou označeny zeleným logem EU.
Takto označený olivový olej je vyrobený z oliv pěstovaných na olivovnících, které nebyly hnojeny umělými hnojivy a ošetřovány pesticidy. Farmáři používají tradiční postupy, které jsou ověřeny stovkami let. Když se olivovníky prořezávají, tak odstraněné větve a listí se drtí a nahrnují se ke stromům jako přirozeně se rozkládající přírodní hnojivo.
Pro ochranu proti hmyzím škůdcům se nepoužívají pesticidy, ale stará technika, která má zmást zákeřné brouky:-) V případě rizika poškození plodů hmyzem se ve vodě rozpustí kaolín a touto „šedou vodou“ se stromy stříkají. Brouk si myslí, že se jedná o kámen a dá olivovníkům pokoj. Ano, tato technika není tak účinná jako pesticidy, ale do olivového ovoce se aspoň nedostane žádná chemie.
Neméně důležité je také prostředí, kde olivovníky rostou. Všechny „naše“ farmy jsou v tradičních zemědělských oblastech, kde je minimum průmyslu, který by negativně ovlivňoval okolní půdu, vodu a vzduch.