Při nákupu nad 999 Kč budete mít dopravu zdarma. Vše máme skladem a zásilky odesíláme do druhého dne.

Středně výrazné olivové oleje

7 položek celkem
Ex Albis
Tip
od 159 Kč

Patří mezi TOP 15 nejlepších olivových olejů na světě (dle Flos Olei) Intenzivní vůně a hluboká chuť čerstvě lisovaných oliv z říjnové sklizně Univerzální extra panenský...

Kód: 53/100/2019
Centenarium 500ml
Novinka Tip
549 Kč

Výraznější olivová chuť je elegantně zaoblená a má podmanivě ovocnou vůni Odrůda Picual 100% Perfektní v kombinaci s těstovinami, rybami, masem, omáčkami, měkkýši,...

Kód: 104/500/2019
Chiavalon Mlado
od 325 Kč

První sklizeň sezóny, beaujolais nouveau mezi prémiovými olivovými oleji Vyrábí se v prvních 3 dnech sklizně Vůně velmi elegantní s výraznými tóny...

Kód: 59/250/2019
Extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Centenarium Premium 350ml
Novinka
499 Kč

Prémiový olivový olej Centenarium má výraznější chuť a ovocné aroma, balený je do elegantní dárkové láhve s motivy květů, které rostou na této farmě.     ...

Kód: 107/350/2019
Centenarium 250ml
Novinka
299 Kč

Výraznější olivová chuť je elegantně zaoblená a má podmanivě ovocnou vůni Odrůda Picual 100% Perfektní v kombinaci s těstovinami, rybami, masem, omáčkami, měkkýši,...

Kód: 110/250/2019
Organic
od 159 Kč

Intenzivní chuť a elegantní vůně, ve které ucítíte divokou čekanku, čerstvě posekanou zelenou trávu, rajčata, zelené jablko, bohaté balzamikové tóny máty, rozmarýnu, šalvěje a...

Kód: 50/100/2019
Centenarium 100ml
Novinka
159 Kč

Výraznější olivová chuť je elegantně zaoblená a má podmanivě ovocnou vůni Odrůda Picual 100% Perfektní v kombinaci s těstovinami, rybami, masem, omáčkami, měkkýši,...

Kód: 113/100/2019

Párování jídel se středně výrazným olivovým olejem

 

Středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a jsou poměrně univerzální v použití u velké palety jídel.

Stručný přehled použití středně výrazného olivového oleje

Druhy jídel:

  • Jídla, kde jsou chuťově dominantní rajčata - caprese salát, bruschetta s rajčaty, …
  • Výraznější zeleninové saláty – rajčata, papriky, okurky
  • Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
  • Ryby s tmavým masem - losos, tuňák
  • Jemné telecí nebo jehněčí
  • Bílé maso – kuřecí, krůtí, králík
  • Maso kachní a husí
  • Italské těstoviny a rizoto, paella
  • Luštěniny
  • Polotvrdé a tvrdé sýry
  • Krémové a houbové polévky
  • Vanilková zmrzlina

Doporučené středně výrazné olivové oleje

Detailnější upřesnění, jak kombinovat středně výrazný olivový olej s jídlem

Středně silné extra panenské olivové oleje se skvěle hodí k přípravě drůbežího masa, ať už to je kuřecí a krůtí anebo chuťově výraznější maso kachní a husí. Podobně jemné jako drůbeží maso je i králičí a určitě neuděláte chybu, když jej použijete na jemné telecí nebo jehněčí. Olivový olej můžete použít pro naložení masa a také při samotné přípravě. Není pravdou, u nás hojně rozšířený mýtus, že olivový olej není vhodný na smažení a do teplé kuchyně. Kvalitní olivový olej má vysoký kouřový bod a bez problémů zvládá smažení, jen ztratí většinu svých zdraví prospěšných vlastností. Pokud nechcete drahým prémiovým olivovým olejem plýtvat na pánvi, použijte jej k zakápnutí již hotového masa při servírování.

Středně výrazné olivové oleje se dobře párují i se syrovým masem. Máme na mysli především oblíbené carpaccio a tatarák, ať již je vyrobené z lososa, tuňáka nebo telecího. Také chuťově výraznější ryby jako je losos nebo tuňák se skvěle doplňují s tímto olejem.

Zeleninové saláty, caprese, bruschetta s rajčaty jsou další aspiranti na použití středně výrazného olivového oleje. A pokud použijete k vizuálnímu doladění a dochucení balzamikové perly, bude výsledek dokonalý.

Olivový olej je spojen s jižními zeměmi Evropy, kde se tisíciletí běžně používá v kuchyni. Proto nesmí chybět ve většině tradičních jídel, která často zdomácněla i u nás. Jedná se samozřejmě o pastu, těstoviny, krémové rizoto anebo španělskou modifikaci rýžového jídla známého jako paella.

Velkou parádu uděláte s těmito oleji i při dochucení houbových nebo krémových polévek. Kromě doladění samotné chuti, můžete na hladině polévky vykreslit olejem zajímavé obrazce.

Na závěr našich doporučení zůstaneme u studené kuchyně. Pokud máte rádi tvrdé sýry, tak je zkuste i s olivovým olejem. Podobně jak jsme radili u jemných olejů i středně výrazné olivové oleje jsou skvělé jen tak s pečivem, sýrem a třeba sušenou šunkou (prosciutto, jamón). Ti nejodvážnější a nejzvědavější mohou vyzkoušet i jako polevu na vanilkovou zmrzlinu. Budete překvapeni, jak chutná.

Jak sami vidíte, je využití středně výrazných olivových olejů v kuchyně velmi široké a pokud preferujete středomořskou kuchyni, tak jej z ruky skoro nepustíte. A jaké olivové oleje to tedy jsou?

Které oleje řadíme ke středně výrazným?

Milovníky zdravé stravy a BIO kvalitních potravin určitě potěší Chiavalon Organic, BIO prémiový olivový olej z certifikované ekologické produkce. Druhým extra panenským olivovým olejem této značky je Chiavalon Ex Albis. Je to opravdu výjimečný olej plný chuti, který byl zařazen mezi TOP 15 olivových olejů světa. Jen tak pro zajímavost, staří Římane označovali nejkvalitnější olivový olej právě Ex Albis. Úžasně voní Chiavalon Mlado, jehož aroma připomíná artyčok a čerstvě posečenou trávu.

Pokud dáváte přednost slunnému Španělsku, tak definici chuťově středně výrazným olivovým olejům nejlépe vyhovuje odrůda Picual. Tu vám můžeme nabídnout z farmy Nobleza del Sur ve 4 různých designových baleních pod označením Centenarium Premium. Nobleza del Sur je hodnocena průvodcem Flos Olei 99 ze 100. To ji řadí podle tohoto hodnocení mezi 25 nejlepších světových výrobců.

Lacinější alternativou je Picual pod označením Reserva Familiar. Je to olivový olej z listopadové sklizně od Nobleza del Sur a do nabídky jsme jej zařadili především z důvodů dobré ceny pro naše zákazníky. Ideální varianta na běžnější vaření do teplé kuchyně.

Zajímavé odkazy k olivovým olejům

Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články: