Středně výrazné olivové oleje
Nejprodávanější

Chiavalon Ex Albis byl zařazen mezi TOP 15 nejlepších olivových olejů světa. Intenzivní vůně a plná chuť z něj dělá univerzální olej od kuchyně. Patří mezi TOP 15...

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Prémiový olivový olej Centenarium má výraznější chuť a ovocné aroma, balený je do elegantní dárkové láhve s motivy květů, které rostou na této farmě. ...

Centenarium Premium Limited Edition je extra panenský olivový olej ze stoletých olivovníků v láhvi, která připomíná desetileté výročí uvedení na trh. Výraznější olivová...

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a...

Kupáž extra panenských olivových olejů odrůdy Arbequina a Picual, určená pro všechny zákazníky, kteří se nechtějí vzdát kvalitního olivového oleje pro každodenní použití....

Prémiový BIO extra panenský olivový olej odrůdy Frantoio, která patří k nejpopulárnějším olivovým kultivarům v Itálii. Olivový olej s výrazně ovocnými tóny....

Výraznější olivová chuť je elegantně zaoblená a má podmanivě ovocnou vůni Odrůda Picual 100% Perfektní v kombinaci s těstovinami, rybami, masem, omáčkami, měkkýši,...

Středně intenzivní BIO extra panenský olivový olej s chutí zelených oliv a jemnými bylinkovými tóny. Harmonicky vyvážená pikantnost a hořkost. BIO olivový olej...

Chiavalon Ex Albis byl zařazen mezi TOP 15 nejlepších olivových olejů světa. Intenzivní vůně a plná chuť z něj dělá univerzální olej od kuchyně. Patří mezi TOP 15...

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Silnější ovocné aroma podtrhne chuť výraznějších jídel. Picual je skvělý v kombinaci se zeleninovými saláty, chřestem, lososem, tuňákem, pečeným masem, těstovinami nebo...

Botticelli je italský olivový olej s přírodní příchutí citronu, který jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé maso, zeleninové saláty nebo rybí pokrmy. Vyrábí se...

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a...
Párování jídel se středně výrazným olivovým olejem
Středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a jsou poměrně univerzální v použití u velké palety jídel.
Stručný přehled použití středně výrazného olivového oleje
Druhy jídel:
- Jídla, kde jsou chuťově dominantní rajčata - caprese salát, bruschetta s rajčaty, …
- Výraznější zeleninové saláty – rajčata, papriky, okurky
- Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
- Ryby s tmavým masem - losos, tuňák
- Jemné telecí nebo jehněčí
- Bílé maso – kuřecí, krůtí, králík
- Maso kachní a husí
- Italské těstoviny a rizoto, paella
- Luštěniny
- Polotvrdé a tvrdé sýry
- Krémové a houbové polévky
- Vanilková zmrzlina
Doporučené středně výrazné olivové oleje
- Chiavalon Istra - novinka roku 2020
- Chiavalon Ex Albis – zařazen mezi TOP 15 extra panenských olivových olejů světa
- Chiavalon Mlado - olivový olej z prvních 3 dnů sklizně v limitované edici 2 500 lahví
- Nobleza del Sur Centenarium Premium – z rodinné farmy ve španělské Andalusii
- Nobleza del Sur Reserva Familiar – španělský extra panenský olivový olej za dobrou cenu
- Casas de Hualdo Picual - ve třech velikostech a dárkovém balení
- Casas de Hualdo Ecológico - BIO extra panenský olivový olej
Detailnější upřesnění, jak kombinovat středně výrazný olivový olej s jídlem
Středně silné extra panenské olivové oleje se skvěle hodí k přípravě drůbežího masa, ať už to je kuřecí a krůtí anebo chuťově výraznější maso kachní a husí. Podobně jemné jako drůbeží maso je i králičí a určitě neuděláte chybu, když jej použijete na jemné telecí nebo jehněčí. Olivový olej můžete použít pro naložení masa a také při samotné přípravě. Není pravdou, u nás hojně rozšířený mýtus, že olivový olej není vhodný na smažení a do teplé kuchyně. Kvalitní olivový olej má vysoký kouřový bod a bez problémů zvládá smažení, jen ztratí většinu svých zdraví prospěšných vlastností. Pokud nechcete drahým prémiovým olivovým olejem plýtvat na pánvi, použijte jej k zakápnutí již hotového masa při servírování.
Středně výrazné olivové oleje se dobře párují i se syrovým masem. Máme na mysli především oblíbené carpaccio a tatarák, ať již je vyrobené z lososa, tuňáka nebo telecího. Také chuťově výraznější ryby jako je losos nebo tuňák se skvěle doplňují s tímto olejem.
Zeleninové saláty, caprese, bruschetta s rajčaty jsou další aspiranti na použití středně výrazného olivového oleje. A pokud použijete k vizuálnímu doladění a dochucení balzamikové perly, bude výsledek dokonalý.
Olivový olej je spojen s jižními zeměmi Evropy, kde se tisíciletí běžně používá v kuchyni. Proto nesmí chybět ve většině tradičních jídel, která často zdomácněla i u nás. Jedná se samozřejmě o pastu, těstoviny, krémové rizoto anebo španělskou modifikaci rýžového jídla známého jako paella.
Velkou parádu uděláte s těmito oleji i při dochucení houbových nebo krémových polévek. Kromě doladění samotné chuti, můžete na hladině polévky vykreslit olejem zajímavé obrazce.
Na závěr našich doporučení zůstaneme u studené kuchyně. Pokud máte rádi tvrdé sýry, tak je zkuste i s olivovým olejem. Podobně jak jsme radili u jemných olejů i středně výrazné olivové oleje jsou skvělé jen tak s pečivem, sýrem a třeba sušenou šunkou (prosciutto, jamón). Ti nejodvážnější a nejzvědavější mohou vyzkoušet i jako polevu na vanilkovou zmrzlinu. Budete překvapeni, jak chutná.
Jak sami vidíte, je využití středně výrazných olivových olejů v kuchyně velmi široké a pokud preferujete středomořskou kuchyni, tak jej z ruky skoro nepustíte. A jaké olivové oleje to tedy jsou?
Které oleje řadíme ke středně výrazným?
Milovníky zdravé stravy a BIO kvalitních potravin určitě potěší Chiavalon Organic, BIO prémiový olivový olej z certifikované ekologické produkce. Druhým extra panenským olivovým olejem této značky je Chiavalon Ex Albis. Je to opravdu výjimečný olej plný chuti, který byl zařazen mezi TOP 15 olivových olejů světa. Jen tak pro zajímavost, staří Římane označovali nejkvalitnější olivový olej právě Ex Albis. Úžasně voní Chiavalon Mlado, jehož aroma připomíná artyčok a čerstvě posečenou trávu.
Pokud dáváte přednost slunnému Španělsku, tak definici chuťově středně výrazným olivovým olejům nejlépe vyhovuje odrůda Picual. Tu vám můžeme nabídnout z farmy Nobleza del Sur ve 4 různých designových baleních pod označením Centenarium Premium. Nobleza del Sur je hodnocena průvodcem Flos Olei 99 ze 100. To ji řadí podle tohoto hodnocení mezi 25 nejlepších světových výrobců.
Lacinější alternativou je Picual pod označením Reserva Familiar. Je to olivový olej z listopadové sklizně od Nobleza del Sur a do nabídky jsme jej zařadili především z důvodů dobré ceny pro naše zákazníky. Ideální varianta na běžnější vaření do teplé kuchyně.
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
- Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
- DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej
- Vliv olivového oleje na zdraví
- Výroba olivového oleje