Olivové oleje se střední intenzitou chutě
Nejprodávanější
Značky

Výjimečný extra panenský olivový olej od Maria Paola Gabusi, která patří k nejrespektovanějším odborníkům na olivový olej v Itálii. Ze sklizně 22/23 bylo vyrobeno pouze 400...

Výraznější pikantní až lehce nahořklá chuť, prémiový olivový olej s vysokým podílem polyfenolů, a navíc vyrobený v BIO kvalitě, podle nejpřísnějších zásad ekologického...

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáž italských odrůd Cerasuola a Biancolilla s typicky španělskou Arbequinou. Střední intenzita chuti pro široké uplatnění v...

Ex Albis je nejoblíbenější olivový olej chorvatské farmy Chiavalon. Skvělý na lososa, tuňáka, bílé i červené maso, těstoviny, rizoto, zeleninové saláty. Intenzivní vůně a plná...

Výrazná svěží vůně zelených rajčat a bylinek je to první co vás na tomto olivovém oleji zaujme. Má střední intenzitu chuti a je skvělý na zeleninové saláty, grilovanou zeleninu,...

Picual párujte s lososem, pečeným masem, restovanou zeleninou, těstovinami, rizotem. Silnější ovocné aroma s vůní rajčat, zelených banánů a posečené trávy podtrhne...

Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, extrémně nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je nejvíce oceňovaný olivový olej sezóny 2022/2023. Olej získaný z těch nejkvalitnějších oliv odrůdy Nocellara del Belice, které...

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a...

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina z jihu Itálie. Vyniká výjimečně intenzivní ovocnou chutí a vůní. Láhev 750 ml je uložena v dřevěné kazetě z...

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé maso, zeleninové saláty nebo rybí pokrmy. Vyrábí se z kvalitního...
Párování jídel se středně výrazným olivovým olejem
Středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a jsou poměrně univerzální v použití u velké palety jídel.
Stručný přehled použití středně výrazného olivového oleje
Druhy jídel
- Jídla, kde jsou chuťově dominantní rajčata - caprese salát, bruschetta s rajčaty, …
- Výraznější zeleninové saláty – rajčata, papriky, okurky
- Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
- Ryby s tmavým masem - losos, tuňák
- Jemné telecí nebo jehněčí
- Bílé maso – kuřecí, krůtí, králík
- Maso kachní a husí
- Italské těstoviny a rizoto, paella
- Luštěniny
- Polotvrdé a tvrdé sýry
- Krémové polévky
- Houbová jídla a polévky
- Vanilková zmrzlina
Doporučené středně výrazné olivové oleje
- Chiavalon Ex Albis – zařazen mezi TOP 15 extra panenských olivových olejů světa
- Chiavalon Mlado - olivový olej z prvních 3 dnů sklizně v limitované edici 2 500 lahví
- Nobleza del Sur Centenarium Premium – z rodinné farmy ve španělské Andalusii
- Casas de Hualdo Picual - ve třech velikostech a dárkovém balení
- Grubić Buža - nejoblíbenější olivová odrůda na chorvatské Istrii z malé rodinné farmy
- Lamacupa Amue - nádherně voňavý olivový olej z jihoitalské Apulie
- Caravaggio a Tintoretto - z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo
- Molensis XXV - limitované edice olivového oleje z italského regionu Molise
- The Governor - olivový olej z pět set let starých olivovníků z řeckého Korfu
Detailnější upřesnění, jak kombinovat středně výrazný olivový olej s jídlem
Středně silné extra panenské olivové oleje se skvěle hodí k přípravě drůbežího masa, ať už to je kuřecí a krůtí anebo chuťově výraznější maso kachní a husí. Podobně jemné jako drůbeží maso je i králičí a určitě neuděláte chybu, když jej použijete na jemné telecí nebo jehněčí. Olivový olej můžete použít pro naložení masa a také při samotné přípravě. Není pravdou, u nás hojně rozšířený mýtus, že olivový olej není vhodný na smažení a do teplé kuchyně (více o tomto tématu v našem článku). Kvalitní olivový olej má vysoký kouřový bod a bez problémů zvládá smažení, jen ztratí většinu svých zdraví prospěšných vlastností. Pokud nechcete drahým prémiovým olivovým olejem plýtvat na pánvi, použijte jej k zakápnutí již hotového masa při servírování.
Středně výrazné olivové oleje se dobře párují i se syrovým masem. Máme na mysli především oblíbené carpaccio a tatarák, ať již je vyrobené z lososa, tuňáka nebo telecího. Také chuťově výraznější ryby jako je losos nebo tuňák se skvěle doplňují s tímto olejem.
Zeleninové saláty, caprese, bruschetta s rajčaty jsou další aspiranti na použití středně výrazného olivového oleje. A pokud použijete k doladění a dochucení balsamico, bude výsledek dokonalý.
Olivový olej je spojen s jižními zeměmi Evropy, kde se tisíciletí běžně používá v kuchyni. Proto nesmí chybět ve většině tradičních jídel, která často zdomácněla i u nás. Jedná se samozřejmě o pastu, těstoviny, krémové rizoto anebo španělskou modifikaci rýžového jídla známého jako paella.
Velkou parádu uděláte s těmito oleji i při dochucení houbových nebo krémových polévek. Kromě doladění samotné chuti, můžete na hladině polévky vykreslit olejem zajímavé obrazce.
Na závěr našich doporučení zůstaneme u studené kuchyně. Pokud máte rádi tvrdé sýry, tak je zkuste i s olivovým olejem. Podobně jak jsme radili u jemných olejů i středně výrazné olivové oleje jsou skvělé jen tak s pečivem, sýrem a třeba sušenou šunkou (prosciutto, jamón). Ti nejodvážnější a nejzvědavější mohou vyzkoušet i jako polevu na vanilkovou zmrzlinu. Budete překvapeni, jak chutná.
Jak sami vidíte, je využití středně výrazných olivových olejů v kuchyně velmi široké a pokud preferujete středomořskou kuchyni, tak jej z ruky skoro nepustíte. A jaké olivové oleje to tedy jsou?
Které oleje řadíme ke středně výrazným?
Milovníky Chorvatska a skvělého jídla jistě potěší Chiavalon Ex Albis. Je to opravdu výjimečný olej plný chuti, který byl zařazen mezi TOP 15 olivových olejů světa. Jen tak pro zajímavost, staří Římane označovali nejkvalitnější olivový olej právě Ex Albis. Úžasně voní Chiavalon Mlado, jehož aroma připomíná artyčok a čerstvě posečenou trávu. Na Istrii, nedaleko od farmy Chiavalon, vyrábí malá farma a mlýn rodiny Grubić skvělou Bužu, která je krásně voňavá a najde široké uplatnění v kuchyni.
Pokud dáváte přednost slunnému Španělsku, tak definici chuťově středně výrazným olivovým olejům nejlépe vyhovuje odrůda Picual. Tu vám můžeme nabídnout z farmy Nobleza del Sur v několika různých designových baleních pod označením Centenarium Premium nebo v BIO kvalitě pod označením Eco Day. Farma Nobleza del Sur je hodnocena průvodcem Flos Olei 99 ze 100. To ji řadí podle tohoto hodnocení mezi 25 nejlepších světových výrobců. Skvělým olivovým oleje za velmi rozumnou cenu je Picual z farmy Casas de Hualdo nedaleko Toleda.
Samozřejmě nemůžeme vynechat Itálii. Skvělou volbou jsou olivové oleje z malého rodinného mlýna Frantoio Tini z Abruzza. Ochutnejte Caravaggio nebo Tintoretto. V sousedním kraji Molise zase najdete jedinečnou dámu Marinu Colonnu s jejím výročním Molise XXV. Pokud milujete svěží olivové vůně, tak by neměla vaší pozornosti ujít prémiová kvalita z Apulie - Lamacupa Amue.
Na závěr doporučení z Řecka. Prémiový olivový olej vyráběný z oliv rostoucích na pět set let starých olivovnících. Limitovaná edice The Governor z ostrova Korfu jistě potěší i jako dárek.
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
- Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
- DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej
- Vliv olivového oleje na zdraví
- Výroba olivového oleje
- Další zajímavé články najdete na našem OLIVOV0M BLOGU