Jemné olivové oleje
Nejprodávanější

Arbequina je prémiový olivový olej s jemnou ovocnou chutí, zabalený v láhvi z barveného skla s květinovými motivy a může sloužit i jako elegantní dárek. ...

Elegantní a delikátní chuť s vyšším ovocným aroma Odrůda Arbequina 100% Skvělý olivový olej na dochucení carpaccia, vařených a grilovaných ryb nebo měkkýšů, ovocných salátů,...

Prémiový olivový olej Eco Night od Nobleza del Sur je v elegantní krabici krásným dárkem. Láhev obsahuje BIO extra panenský olivový olej vyrobený podle nejpřísnějších...

Jemný olivový olej vhodný pro přípravu mořských ryb, drůbežího masa, grilované zeleniny nebo salátů. Aroma je ovocné s vůni rajčat, posekané trávy, zelených jablek. Ovocné...
Párování jídel s jemným olivovým olejem
Jemný olivový olej používáme u jídel, která nejsou příliš chuťově výrazná. Olivový olej má podtrhnout jejich chuť, ale není cílem „přerazit“ původní jemnou chuť výraznou chutí olivového oleje.
Stručný přehled použití jemného olivového oleje
Druhy jídel:
- Bílé rybí maso a plody moře
- Zeleninové saláty s nevýraznou chutí
- Jemné sýry
- Pečivo
- Ovocné saláty
Doporučené jemné olivové oleje
- Chiavalon Romano – blendovaný olej vyladěný na ryby
- Full Moon – odrůda Arbequina ze španělské Extremadury
- Casitas de Hulado - jemný olivový olej pro děti
- Nobleza del Sur Arbequina Premium – ve čtyřech velikostech a krásném balení
- Casas de Hualdo Arbequina - ve třech velikostech a dárkovém balení
- Nobleza del Sur určený pro děti
Detailnější upřesnění, jak kombinovat jemný olivový olej s jídlem
Nejtypičtějšími pokrmy pro použití jemného olivové oleje jsou ryby, resp. mořské ryby, které mají bílé maso jako mořský vlk, platýs, kambala, mořský ďas, pražma nebo kanic. Podobně je tomu i u mořských plodů, kterými souhrnně označujeme všechny možné měkkýše a korýše žijící v moři – humr, krevety, olihně, sépie, chobotnice …
U zeleninových salátů je použití jemného olivového oleje vhodné u zeleniny, která nemá příliš výraznou chuť. Jedná se především o listovou zeleninu (saláty), které se olivovým olejem lehce dochutí. Pokud používáte například rajčata je lepší sáhnout po chuťově středně výrazném olivovém oleji.
Samotná buffalo mozzarella nebo jiné jemné sýry také získají na zajímavosti, když je ochutíte kvalitním olivovým olejem.
U pečiva má olivový olej dvojí uplatnění. Můžete jej použít jako doplněk do těsta nebo jako náhražku másla. Samozřejmě ne vždy se hodí jako náhrada másla. My při večeři často namáčíme kousky pečiva do olivového oleje a přikusujeme dobrý sýr nebo prosciutto. Ve Španělsku velmi často oběd nebo večeře začíná právě s kousky pečiva namáčenými do olivového oleje. Zažene to ten největší hlad a zároveň krásně nabudí vaše trávení.
Které oleje řadíme k jemným?
Jsou to především extra panenské olivové oleje španělské odrůdy Arbequina. V naší nabídce se konkrétně jedná o olivový olej Full Moon, který má moderní design a je vhodný jako dárek. Ženy zcela jistě potěší Nobleza del Sur Arbequina Premium, která má krásné elegantní láhve s motivem květin rostoucích ve zdejších olivových hájích. Z blendovaných olivových olejů (míchaných z několika odrůd) můžeme doporučit Chiavalon Romano z chorvatské rodinné farmy na Istrii. Ten je speciálně vyladěn na dochucení ryb.
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
- Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
- DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej
- Vliv olivového oleje na zdraví
- Výroba olivového oleje