Italský olivový olej
Nejprodávanější
Značky
Extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z něj dělá spíše medicínu než pomocníka při běžném každodenním vaření v kuchyni. Má extrémně vysoký podíl...
Ochutnejte jeden z nejlepších extra panenských olivových olejů odrůdy Coratina sezóny 2023/24 dle hodnocení prestižní soutěže Leone d’Oro International. Středně intenzivní...
Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina z jihu Itálie. Vyniká výjimečně intenzivní ovocnou chutí a vůní. Jednodruhový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina...
Organický prémiový extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce farmy Marina Colonna z jihu Itálie. BIO extra panenský olivový olej z italské rodinné farmy...
Prémiový extra panenský olivový olej sicilské odrůdy Tonda Iblea se vyrábí z oliv pěstovaných v pohoří Monti Iblei v nadmořské výšce 350m – 450m nad mořem....
Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...
Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...
Prémiový extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z jihoitalského regionu Apulie. Tento olivový olej je vyroben z vypeckovaných oliv odrůdy...
Prémiový BIO extra panenský olivový olej je nejvíce oceňovaný olivový olej sezóny 2022/2023. Olej získaný z těch nejkvalitnějších oliv odrůdy Nocellara del Belice, které jsou...
Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který se vyrábí z kvalitního olivového oleje a citrónů ze Sicílie. Jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé...
Organický prémiový extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce farmy Marina Colonna z jihu Itálie. BIO extra panenský olivový olej z italské rodinné farmy...
Italský olivový olej
Italská kuchyně patří k nejoblíbenějším kuchyním světa. Jednou z hlavních položek, kromě těstovin, rajčat nebo ryb, je zde právě olivový olej. Pěstování oliv a výroba olivového oleje má v Itálii tisíciletou tradici a na olivovníky narazíte ve všech regionech. Jedinou výjimkou jsou Alpy, kde klimatické podmínky této teplomilné rostlině nepřejí.
Itálie je druhým největším producentem olivového oleje na světě a na světové produkci se podílí 21,5%. Pro zajímavost, největším producentem olivového oleje je Španělsko, které produkuje cca 44% světové výroby. Přestože Itálii patří druhá příčka v produkci olivového oleje, je tato země čistým dovozcem a ročně se zde spotřebuje 500 000 tun olivového oleje. Velká část importu olivového oleje pochází právě ze Španělska. Regionálně se nejvíce olivového oleje vyrábí v jihoitalském regionu Apulie.
V Itálie se pěstuje více jak 540 odrůd (kultivarů) olivového oleje, nabídka je zde tedy velmi rozmanitá. Typický italský olivový olej má výraznou ovocnou chuť i vůni.
Naše nabídka italských olivových olejů
Vyhledáváme pro vás nejlepší italské extra panenské olivové oleje z malých rodinných farem. Itálie je také pro mě země zaslíbená, protože sem jako someliérka olivových olejů jezdím několikrát ročně na workshopy, kde trénuji své chuťové buňky a získávám nové informace a kontakty.
Frantoio Tini
Malá rodinná olivová farma Frantoio Tini se nachází v regionu Abruzzo. Vedou ji manželé Roberta a Vicenzo a jejich olivový mlýn oslavil v roce 2021 sto let od svého založení. Roberta je someliérkou a technickou degustátorkou olivových olejů a pravidelně jezdí jako porotce po olivových soutěžích. Do naší nabídky jsme zařadili skvělý olivový olej Caravaggio (odrůda Dritta) a Tintoretto (odrůda Castiglionese). Milovníky ryb jistě potěší olivový olej Botticelli s příchutí citrónu. Citrónová chuť nevzniká uměle, ale přirozenou cestou, když jsou olivy rozemílány s BIO citróny ze Sicílie.
Fattoria Ramerino
Olivovu farmu Fattoria Ramerino řídí usměvavý Filippo Alampi, který svou energii dělí mezi olivovníky a vinařství na ostrově Elba. Filippova farma se nachází v srdci Toskánska na dohled Florencie. Od jeho olivovníků zahlédnete slavný florentský Dóm nebo věž Palazza Vecchio. Filippo přistupuje k pěstování oliv a výrobě olivového oleje velmi metodicky až vědecky. Díky tomu vyrábí olivový olej skvělých parametrů. Vše z jeho produkce je BIO a ochutnat můžete v Itálii velmi populární odrůdu Frantoio nebo Moraiolo, která je označována za vůni Chianti. Třetím olivovým olejem je skvělá kupáž Guadagnólo Dulcis.
Marina Colonna
Tuto rodinnou farmu vede velmi energická postarší dáma Marina Colonna. Farma se nachází v regionu Molise a Marina se specializuje na výrobu ochucených olivových olejů, jako je lanýžový, peperoncino, rozmarýnový nebo pomerančový. Z nabídky klasických extra panenských olivových olejů mohu doporučit skvělý BIO Organic nebo výroční Molensis XXV. Určitě ochutnejte i Marininy nakládané olivy, rajčata nebo kapary.
Frantoio Muraglia
Rodinná farma a mlýn z Apulie, která se specializuje především na jemnou odrůdu Peranzana a oblíbenou chuťově výraznou odrůdu Coratina. Rodina Muraglia vlastní olivový mlýn již několik generací a odlišují se velmi nápaditým designem lahví. Prémiový olivový olej z této farmy je skvělým dárkem.
Lamacupa
S majitelkou této maličké olivové farmy z Apulie jsem se seznámila na jednom olivovém workshopu v Brescii. Její extra panenský olivový olej Amue má úžasnou vůni a je to jedna z nejlepších Coratin, které jsem kdy ochutnala. Proto olivový olej Lamacupa nemůže chybět v naší nabídce.
Dagmar Kublová
sommelier olivových olejů