Balsamico (balzamikový ocet)

Originální balsamico vyrobené tradičním způsobem z vinného moštu, které dozrává roky v dřevěných sudech a chuťově se zcela liší od laciných náhražek v supermarketu. Různé intenzity chuti balsamica skvěle doladí zeleninové saláty, grilovanou zeleninu či maso, zapečené lasagne, rajčata nebo lilek. Stařená balsamica jsou jedinečná s vyzrálými sýry nebo ovocem.

Nejprodávanější

8 položek celkem

Cena

4491099
14491099

Značky

Položek k zobrazení: 8
Balsamico z Modeny PGI Il Borgo Yellow Label Aged 250 ml - Il Borgo del Balsamico
549 Kč

Balsamico s plnou sladkokyselou lehce štiplavou chutí, které je skvělé na zeleninové saláty, rybí pokrmy, pečená a grilovaná masa nebo marinády. Plná sladkokyselá lehce...

Kód: 1271
Balsamico Aged Dressing ROSE EDITION 100 ml - Il Borgo del Balsamico
Tip
925 Kč

Limitovaná edice balzamikového octa s designem růží. Ideální dressing k měkkým a kořeněným sýrům, zmrzlině se smetanovou příchutí, ke grilované zelenině nebo foie gras....

Kód: 1273
Balsamico z Modeny PGI Il Borgo Orange Label Aged 250 ml - Il Borgo del Balsamico
849 Kč

Zaoblená sladší chuť tohoto balsamica se skvěle hodí k zeleninovým i ovocným salátům, rybám, masu či k vyzrálejším sýrům. Má spíše sladký charakter, přičemž si zachovává...

Kód: 1272
Organický balzamikový ocet Vinagro Marina Colonna 250 ml
BIO
449 Kč

Organické balsamico Modena vyrobené z organického vařeného hroznového moštu a vinného octa. Vinagro má jasně tmavou barvu s pronikavou vůní a sladkou a kyselou chutí. Je skvělé...

Kód: 1132
Balsamico z Modeny PGI Il Borgo Red Label Aged 250 ml
Novinka
1 099 Kč

Balsamico výrazné vůně a aromatické chuti vám v kuchyni pomůže vykouzlit neskutečný gurmánský zážitek. Perfektně doladí smetanovou zmrzlinu, ovoce, foie gras, dýňové pokrmy,...

Kód: 1325
Karlić - Balsamiko s lanýži
479 Kč

Balzamikové glazé s lanýži k dochucení předkrmů, hlavních pokrmů i příloh. Je vhodné na čerstvou nebo vařenou zeleninu, chřest, vejce a různé druhy salátů. Vynikající chuť s...

Kód: 1110
Vinný ocet s esencí růží Vinagro Rosé Marina Colonna 250 ml
635 Kč

Dresing na bázi moštu z hroznů Modenese Trebbiano a Ancellotta pěstovaných na rodinných vinicích Acetaia Malpighi v kombinaci s růžovou esencí získanou z rostlin na farmě Tenuta...

Kód: 1275
Dárkové balení BIO olivového oleje Organic a BIO balsamica Vinagro od Marina Colonna (2 x 250 ml)
Novinka BIO
899 Kč

Dárkové balení BIO prémiového extra panenského olivového oleje Organic 250 ml a BIO balsamica Vinagro 250 ml z certifikované ekologické produkce. Olivový olej pochází z malé...

Kód: 1256

Itálie dala světu celou řadu skvělých pochutin a balsamico (balzamikový ocet, italsky aceto balsamico) je určitě jednou z nich. Označení balsamico se zrodilo v 17. století v italské Modeně, ale sirup zkvašený na ocet byl v Itálii znám již ve středověku. Nepoužíval se ovšem v kuchyni, ale jako medicínský prostředek.

Použití balsamica v kuchyni

V našich kuchyních se balsamico nejčastěji používá na dochucení salátů, ale využití je výrazně větší. Skvěle vám pomůže dochutit restované nebo grilované maso nebo jej můžete použít jako marinádu na maso. Velmi dobře se hodí na zapečené pokrmy jako zeleninové lasagne, plněný lilek, zapečená rajčata s toustem. Stará balsamica mohou také nahradit fíkový džem při dochucení tvrdých nebo zrajících sýrů. Balsamico, podobně jako olivový olej, se dá použít i na dochucení dezertů, třeba vanilkové zmrzliny. Nebojte se a experimentujte.

Jak se liší tradiční balsamico od balsamica ze supermarketu

Kvalitní balzamikový ocet se vyrábí z vinného moštu, v Itálii nejčastěji z odrůd Trebbiano a Lambrusco. Výroba tradičního balsamica je časově náročná, mošt se zahřívá a redukuje, následně v dřevěných sudech zraje minimálně 12 let. Kombinace vína a dřeva dává tradičnímu balsamicu typickou nasládlou a dřevitou chuť. Více se o výrobě tradičního balsamica dozvíte níže. Průmyslově vyráběné balsamico se nejčastěji vyrábí z běžného octa, který je dochucen a dobarven potravinářským barvivem. Proto je důležité si dát pozor na náhražky a vybírat kvalitní balzamikový ocet, který je hustší, má plnou intenzivní chuť, ale je samozřejmě dražší.

Originál balsamico z Modeny

Domovem pravého balsamica je provincie Modena a provincie Reggio Emilia. Balsamico pocházející z této oblasti, které bylo vyrobeno tradičními postupy, může nést označení Aceto balsamico tradizionale di Modena či Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia. Balsamico nevzniká jen v těchto dvou regionech, ale vyrábí se i v jiných částech Itálie a samozřejmě i v jiných zemích jako je Španělsko nebo Řecko.

Vinná réva pro výrobu balsamicaVinná réva pro výrobu balsamica

Pomalé kvašení

Balsamico se vyrábí z bílého hroznového vína, v Modeně je to především odrůda Trebbiano. Z hroznů se vylisuje mošt, který se zahřívá na teplotu cca 80 ℃ a tím se pomalu koncentruje. Vzniká tak tmavohnědý sirup, do kterého se přidává menší množství starého vinného octa, aby se nastartovalo kvašení. Nejprve probíhá alkoholové kvašení, kdy se cukr přemění na alkohol. V druhém kvašení přemění octové bakterie alkohol na ocet. Kvasící proces je velmi pomalý a trvá zhruba tři roky. Mladý ocet se nechává zrát v sudech a každý rok se přelévá ze sudu do sudu. Sudy se vyrábí převážně z kaštanového a třešňového dřeva. Stará balsamica se pak „stěhují“ do sudů z jasanu nebo dubu.

Dřevěné sudy pro zrání balsamicaDřevěné sudy pro zrání balsamica

Balsamico dozrává na půdě

Na rozdíl od vína, které zpravidla zraje ve sklepích, je domovem balsamica půda. Je to tradiční postup již od středověku, kdy modenské a ferrarské šlechtické rody měly na domovních půdách tzv. acetarie. V půdních prostorách se dle ročních období střídají velmi vysoké a velmi nízké teploty. Sudy nejsou navíc uzavřené, ale přikryté plátnem, aby balsamico mohlo dýchat. Oxidace je zde žádaná a postupným odpařováním se balsamico i nadále redukuje. Stará balsamica se tak přelévají do stále menších sudů. Na začátku procesu výroby máte 100 litrů hroznové šťávy a na konci jen několik litrů balsamica.

Dřevěné sudy pro zrání balsamicaDřevěné sudy pro zrání balsamica

Na výborné balsamico si počkáte i 50 let

Dobré balsamico dozraje zpravidla za 12 let, ale můžete si koupit i balsamica 30-ti letá, 50-ti letá nebo stoletá. Cena stoletého balsamica se pohybuje okolo 10.000 EUR za litr. Spotřeba balsamica je obrovská, a tak se vyrábí i průmyslově. Proto si dejte pozor na náhražky, které mohou být vyrobeny z běžného octu a potravinářského barviva. Balsamico se může skrývat i pod různými názvy jako je balzamikový ocet, balzámový ocet či italsky aceto balsamico.

Dagmar :-)

Benefity