Casas de Hualdo Manzanilla 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej

Kód: 1020
Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
349 Kč
Skladem (>5 ks)
Můžeme doručit do:
20.3.2024

Lehce pikantní chuť, ovocné aroma, olivový olej opravdových znalců, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech. 

  • Ovocné aroma s vůní olivových listů, zelených banánů, zelených listů rajčat, čekanky a bazalky
  • Jemná měkká struktura, harmonická chuť s nižší pikantností a jemnou hořkostí
  • Díky své vybalancované chuti má univerzální použití v kuchyni
  • Použijte na přípravu zeleninových pokrmů, luštěnin, těstovin, k dochucení krémových polévek
  • Olivová farma Casas de Hualdo je pravidelně oceňovaná na nejprestižnějších mezinárodních soutěžích a výstavách

Medaile z nejvýznamnějších mezinárodních soutěží

  • Říjnová sklizeň, kdy olivy dávají nejlepší a nejzdravější olej
  • Odrůda Manzanilla
  • Acidita 0,15%, Polyfenoly 598 mg/kg, jednodruhový olivový olej

Detailní informace

Benefity

Detailní popis produktu

Chuť a vůně Manzanilly

Odrůda Manzanilla je velmi ceněná mezi fajnšmekry pro svou jedinečnou chuť. Je to tak trochu olivový chamaleon, protože s každou sklizní se může výrazně lišit podíl polyfenolů. Poslední 2 roky patřila Manzanilla mezi nejvíce polyfenolické olivové oleje v naší nabídce. Nová sklizeň z roku 2021 má ovšem "jen" 370 mg/kg, takže se jedná průměrnou hodnotu. Nutno podotknout, že tato průměrná hodnota je u tohoto kultivaru běžnější a vysoký podíl polyfenolů není zas tak běžný. Manzanilla má výrazné ovocné aroma ve vás bude evokovat vůni listů rajčat, čekanky, bazalky, zelených banánů.

Mapa chutí a vůní prémiového olivového oleje Casas de Hualdo Manzanilla

Párování Manzanilly s jídlem

Výrazná pikantní chuť se dobře páruje s chuťově výraznějšími jídly. Manzanilla je perfektní pro přípravu mastných ryb jako je makrela, losos nebo také tuňák. Skvěle se hodí k přípravě omáček jako je boloňská omáčka, španělská omáčka (někdy uváděná jako hnědá omáčka - angl. brown sauce) nebo pro přípravu pesta. U těstovin vyniká především se zeleninovými lasagnemi nebo s raviolami a ricottou. Můžete také vyzkoušet v kombinaci s luštěninami, především s vařenou čočkou. Ve Španělsku se kombinuje s místním oblíbeným jídlem Cocido madrileño (Madrilenian guláš), což je tradiční guláš na bázi cizrny, zeleniny a masa. Ideální jídlo pro zimní období.

Casas de Hualdo Manzanilla

O odrůdě Manzanilla

Manzanilla je tradiční španělská odrůda z oblasti Cáceres (oblast Extremadura), která na Pyrenejském poloostrově roste již od starověku. Olivy jsou velké a oválné, buničina oliv je masitá a plná chuti a hodí se jak pro výrobu olivového oleje, tak pro konzumaci. Olivy dávají jedinečný olivový olej, který se těžko zaměňuje s jiným. Olivový olej Manzanilla má vysoký podíl polyfenolů (nejvyšší z nabídky Casas de Hualdo) a má celou řadu zdravotních benefitů, více v článku "9 působivých zdravotních výhod oliv Manzanilla".

Medaile a ocenění ze světových soutěží

Ve světě prémiových olivových olejů je účast na prestižních soutěžích nutnou podmínkou pro porovnání kvality s ostatní konkurencí. Z tohoto důvodu se rodinná farma Casas de Hualdo poslední dekádu účastnila celé řady soutěží a degustačních akcí ve Španělsku, Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. Špičkovou kvalitu těchto prémiových olivových olejů potvrzuje zisk celé řady medailí z těchto soutěží a výstav.

Casas de Hualdo získává každoročně celou řadu ocenění a medailí na prestižních mezinárodních soutěžích

Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!

Vyberte si olivový olej podle své chuti

Casas de Hualdo produkuje čtyři základní jednodruhové prémiové olivové oleje odrůdy Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla. Seřazeny jsou podle intenzity chuti od nejjemnější po nejsilnější, chcete-li nejpikantnější. Tyto čtyři druhy jsou doplněny tzv. kupážemi, tzn. olivovými oleji, které se mísí z několika jednodruhových olejů. Cílem kupáží, stejně jako u vína, je vytvořit chuťově co nejvyváženější olivový olej pro konkrétní použití v kuchyni. Kupáž Reserva de Familia je silný a výrazný olivový olej, kupáž Casitas de Hualdo je jemný, protože je určený pro děti. Kupáží je také BIO olivový olej Casas de Hualdo Organic, kde je potlačena hořkost a pikantnost.

Vyberte si podle chuti

Příběh farmy Casas de Hualdo

Zemědělská farma Casas de Hualdo leží asi 100 km jihozápadně od Madridu, nedaleko krásného historického města Toledo. Podnebí v této oblasti je drsné, léta jsou zde horká a suchá a zimy velmi studené. Svůj podíl na tomto počasí má i nadmořská výška, protože olivové háje se nachází ve výšce 400 až 600 metrů. Suchá a mírně zvlněná krajina je ovlivněna řekou Tagus, která zde vytváří mikroklima, podporující překvapivě různorodou faunu a flóru.

Farma Casas de Hualdo

Casas de Hualdo se neorientuje jen na pěstování olivovníků, ale na zdejší farmě se pěstuje i kukuřice, vojtěška, ječmen, pšenice hrášek nebo pistácie. Tyto plodiny nejsou určeny jen na prodej, ale velká část úrody se spotřebovává na farmě. Hospodářství zde funguje jako uzavřený cyklus. Obiloviny a vojtěška slouží ke krmení ovcí Manchego, původní plemeno ovcí, které se na farmě chová. Hnůj od ovcí se používá pro hnojení olivovníků a dalších plodin. V olivovém háji roste tráva, která se čas od času pokosí a zbytky trávy slouží jako hnojivo. Podobně se nakládá i s klíčky či větvemi, které se drtí a znovu vrací živiny do půdy.

V naší nabídce prémiových olivových olejů si můžete vybrat špičkové produkty od Pago Baldíos San Carlos (kolekce Full Moon) a nebo od Nobleza del Sur. Obě tyto farmy mají několik století dlouhou historii. Příběh farmy Casas de Hualdo je jiný, a to nás právě zaujalo, když jme hledali další špičkové olivové oleje ze Španělska. Farma byla založena v roce 1986, když Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla. Postupně se zde začaly pěstovat různé plodiny a první olivovníky byly vysazeny o deset let později. Jednalo se o vzrostlejší stromy. První olivy se sklízely o tři roky později. Na farmě byly vysazeny čtyři druhy olivovníků (Arbequina, Picual, Cornicabra, Manzanilla), které dnes tvoří základ jednodruhových olejů. Ambice zařadit se mezi nejlepší producenty je podpořena výstavbou nového moderního mlýna v roce 2009 a o rok později vstupuje Casas de Hualdo na španělský trh.

Doplňkové parametry

Kategorie: CASAS DE HUALDO
Hmotnost: 0.9 kg
Výrobce: Casas de Hualdo S.L.
Produkt: olej
Druh oleje: olivový extra panenský
Intenzita chutě: střední
Objem: 500 ml
Země původu: Španělsko
Region: Kastilie-La Mancha
Typ oleje: jednodruhový
Odrůda: Manzanilla
Certifikace BIO: ne
Sklizeň: říjen 2023 (prémiová kvalita "First Harvest")
Dárkové balení: ne
Acidita: 0,15 %
Polyfenoly: 598 mg/kg
Aroma: ovocné aroma s vůní olivových listů, zelených banánů, zelených listů rajčat, čekanky a bazalky
Chuť: silná a výrazná chuť s vyšší hořkostí a značnou pikantností
Způsob zpracování: lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy
Výživové údaje na 100ml: energie 3385,5 kJ/823,5 kcal, Tuky 91,5g, z toho nasycené mastné kyseliny 16,8g, Sacharidy 0g, z toho cukry 0g, Bílkoviny 0g, Sůl 0g
Skladování: skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem
Minimální trvanlivost do: 31.12.2025
Dovozce: OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín

Představení farmy Casas de Hualdo

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Španělská olivová farma Casas de Hualdo

Olivovu farmu Casas de Hualdo najdete zhruba 100 km jihozápadním směrem od Madridu nedaleko historického města Toleda. Krajina je zde mírně zvlněná a nadmořská výška se pohybuje od 400 do 600 metrů nad mořem. Panují zde poměrně drsné přírodní podmínky, protože léto je zde suché a horké a zima velmi studená. Na první pohled je to suchá země, která se k zemědělství nehodí. Přesto je zde bohatá a různorodá fauna a flóra, a to díky řece Tagus, která zde vytváří vhodné mikroklima.

Olivovníky se v tomto kraji pěstují už od starověku, ale samotná farma Casas de Hualdo je poměrně mladá. Alespoň na španělské poměry. Farma byla založena v roce 1986, kdy zde Francisco Riberas koupil nemovitost. Prvních deset let se zde pěstovaly zemědělské plodiny jako je kukuřice, ječmen, pšenice nebo pistácie. V roce 1996 odstartoval ambiciózní plán výsadby olivového háje. Byly zde vysazeny vzrostlé olivovníky a první olivy se sklízely již po třech letech.

Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla, to jsou 4 hlavní odrůdy, které se zde pěstují. Ambicí farmy nebylo vyrábět průměrný olivový olej tak, jak stovky nebo tisíce jiných španělských farem. Cílem bylo produkovat prémiový olivový olej, který bude patřit ke světové špičce. Proto v roce 2009 farma investuje do nového moderního mlýna a v roce 2010 začíná dodávat prémiový olivový olej na španělský trh.

Druhé desetiletí našeho století bylo ve znamení zlepšování produkce a posouvání kvality na špičkovou světovou úroveň. Casas de Hualdo sbírá ocenění na prestižních světových soutěžích a degustačních panelech ve Španělsku, Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech nebo Argentině. Italský průvodce nejlepšími olivovými oleji světa hodnotí tyto olivové oleje 99 body ze 100.

Filozofií Casas de Hualdo je hospodařit s respektem ke krajině a kombinovat tradiční zemědělské postupy s nejmodernějšími poznatky vědy. Farma spolupracuje na vývojových projektech s University of Castilla La Mancha a také s Polytechnickou univerzitou v Madridu.