Olivové oleje
-
BIO olivové oleje
-
Jemné olivové oleje
-
Středně výrazné olivové oleje
-
Silné olivové oleje
-
Vysoce polyfenolické
-
Ochucené olivové oleje
-
Dětské olivové oleje
-
Testovací vzorky
-
Chorvatský olivový olej
-
Řecký olivový olej
-
Španělský olivový olej
-
Italský olivový olej
Nejprodávanější

Chiavalon Ex Albis byl zařazen mezi TOP 15 nejlepších olivových olejů světa. Intenzivní vůně a plná chuť z něj dělá univerzální olej od kuchyně. Patří mezi TOP 15...

Centenarium Premium Limited Edition je extra panenský olivový olej ze stoletých olivovníků v láhvi, která připomíná desetileté výročí uvedení na trh. Výraznější olivová...

Marmaro je extra panenský olivový olej prémiové kvality z řecké oblasti Chalkidiki, který potěší především milovníky jemnějších chutí, kteří nemají rádi výrazné olivové...

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Kupáž extra panenských olivových olejů odrůdy Arbequina a Picual, určená pro všechny zákazníky, kteří se nechtějí vzdát kvalitního olivového oleje pro každodenní použití....

Prémiový olivový olej tradiční italské odrůdy Coratina s intenzivní ovocnou chutí a pikantností s dokonalou robustní strukturou. Prémiový olivový olej...

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Limitovaná edice PIERPAOLO GABALLO DESIGNER v keramické láhvi s originálním designem s motivem kouzelníka. Prémiový olivový olej Coratina z rodinné farmy...

Prémiový olivový olej zabalený do netradiční skleněné láhve s titanovým povrchem. Láhev obsahuje olivový olej Coratina s intenzivní ovocnou chutí a pikantností....

Prémiový olivový olej Centenarium má výraznější chuť a ovocné aroma, balený je do elegantní dárkové láhve s motivy květů, které rostou na této farmě. ...

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a...

Jedinečný extra panenský olivový olej s příchutí kouře pro všechny milovníky netradičních a nových chutí, které posunou vaše gurmánské zážitky. Jedinečný „KOUŘOVÝ“...

Jemný olivový olej vyladěný pro děti, kde je potlačena pikantnost. Silné ovocné aroma s vůní zelených banánů, posečené trávy, avokáda a artyčoků. Vhodný k použití již od...
Párování olivového oleje s jídlem
Extra panenský olivový olej má bezpočet různých chutí a vůní a je dobré zvolit ke konkrétnímu pokrmu ten nejvhodnější. Protože právě ten podtrhne a zvýrazní chuť připravovaného jídla.
Olivový olej v teplé a studené kuchyni
Olivový oleje můžete používat v teplé i studené kuchyni. Hodně rozšířený mýtus tvrdí, že se na olivovém oleji nemá vařit a smažit. Není to pravda. Olivový olej má podobný kouřový bod jako slunečnicový nebo řepkový olej, na kterých se v naší kuchyni smaží běžně. Jedinou nevýhodou je, že při tepelné úpravě ztratí olivový olej většinu zdraví prospěšných látek. Na oplátku vám ale dobrý olivový olej provoní připravovaný pokrm a při vaření i celou kuchyni. Prémiový olivový olej vám také skvěle poslouží k finálnímu dochucení teplých pokrmů. Můžete jím zakápnout rybu, steak, grilovanou zeleninu nebo dochutit krémovou polévku.
Extra panenské olivové oleje jsou samozřejmě nedílnou součástí studené kuchyně, kde najdou široké uplatnění v dochucení zeleninových salátů, carpaccia a tataráků, polotvrdých a tvrdých sýrů. U nás není příliš běžné kombinovat olivový olej se sladkými pokrmy, ale v jižních zemích se často používá k dochucení ovocných salátů, dezertů nebo zmrzliny.
Párování olivového oleje s jídlem
Otázka zní, jak vybrat ten nejlepší olivový olej ke konkrétnímu jídlu. Nezoufejte, v dalších odstavcích vás provedeme labyrintem jídel a olivových olejů. Výčet pokrmů a kombinací s olivovými oleji berte jako orientační. Vždy záleží na vaší konkrétní chuti a na konkrétním oleji. Některé olivové oleje se mohou svoji chutí pohybovat na hraně níže uvedených kategorií.
Jemný olivový olej
Jemný olivový oleje je vhodný pro dochucení chuťově nepříliš výrazných jídel a nejčastěji se pojí s rybami a nepříliš výraznou zeleninou.
Druhy jídel:
- Bílé rybí maso (mořský vlk, platýs, kambala, kanic, mořský ďas, …)
- Plody moře (humr, krevety, oliheň, sépie, chobotnice, …)
- Zeleninové saláty s nevýraznou chutí (především listové saláty)
- Jemné sýry
- Pečivo (jak pro přípravu těsta, tak pro dochucení)
- Ovocné saláty
Vhodné olivové oleje:
- Chiavalon Romano – blendovaný prémiový olivový olej z chorvatské rodinné farmy
- Full Moon – jednodruhový prémiový olivový olej Arbequina ze španělské Extredamury
- Nobleza del Sur Arbequina Premium – z rodinné farmy ve španělské Andalusii
Středně výrazný olivový olej
Chuťově středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a mohou sloužit k přípravě široké škály jídel.
Druhy jídel:
- Caprese salát (rajčata s buffalo mozzarellou a bazalkou)
- Bruschetta s rajčaty
- Výraznější zeleninové saláty – především tam, kde jsou rajčata
- Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
- Bílé maso
- Jemné telecí nebo jehněčí
- Ryby s tmavým masem (losos, tuňák)
- Italské těstoviny a rizoto, paella
- Luštěniny
- Polotvrdé a tvrdé sýry
- Krémové a houbové polévky
- Vanilková zmrzlina
Vhodné olivové oleje:
- Chiavalon Organic – BIO prémiový olivový olej z certifikované ekologické produkce
- Chiavalon Ex Albis – zařazen mezi TOP 15 extra panenských olivových olejů světa
- Chiavalon Mlado - limitovaná edice 2 500 lahví z prvních 3 dnů sklizně
- Nobleza del Sur Centenarium Premium – z rodinné farmy ve španělské Andalusii
- Nobleza del Sur Reserva Familiar – španělský extra panenský olivový olej za dobrou cenu
Silné a výrazné olivové oleje
Nejvýraznější olivové oleje mají intenzivní hořkou chuť a vysoký podíl polyfenolů, které způsobují štiplavější chuť.
Druhy jídel:
- Steaky
- Červené maso
- Zvěřina
- Houbová jídla
- Čokoládové dorty a čokoládová zmrzlina
Vhodné olivové oleje:
- Chiavalon Atilio – výrazný prémiový olivový olej s tóny černého pepře z chorvatské rodinné farmy
Dětské olivové oleje
O tom, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví si můžete přečíst v našem článku „Vliv olivového oleje na zdraví“. Proč jej tedy nedávat i dětem, aby získali řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny a antioxidanty. Výrobci prémiových olivových olejů myslí i na ty nejmenší a připravují olivové oleje, které nejsou tak výrazné a chutnají mlsným dětským jazýčkům.
Vhodné olivové oleje:
- Nobleza del Sur určený pro děti (for children) – ze španělské rodinné farmy
- Casitas de Hualdo ze španělské farmy Casas de Hualdo – brzy zařadíme do nabídky
Jak vybrat dobrý olivový olej
Nevybrali jste si olivový olej v našem e-shopu OLIVUM.cz a radši vyrazíte na nákup olivové dobroty do kamenného obchodu? Dáme vám pár tipů, jak dobře vybrat a na co si dát pozor.
- Vybírejte vždy láhve s označením extra panenský olivový olej (extra virgin olive oil)
- Láhev musí být skleněná a tmavá, případně se musí jednat o plechový obal
- Podezřele nízká cena nevěstí nic dobrého
- Na láhvi by měl být uveden výrobce, farma, kde olivy vypěstovali, země původu a odrůda/y … označení „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ vám sděluje, že nevíte, co kupujete
- Nejlepší oleje pocházejí z říjnové sklizně
- Filtrovaný olivový olej je lepší než nefiltrovaný
Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek „DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej“.
Ještě trocha teorie o kategoriích olivového oleje
Olivový olej dělíme do pěti základních skupin:
- Extra panenský olivový olej (označení Extra Virgin)
- Panenský olivový olej (označení Virgin)
- Nepanenské olivové oleje, tzv. olivový olej z pokrutin (označení Pomace)
- Rafinované olivové oleje
- Olej pro průmyslové účely (označení Lampante)
Extra panenské olivové oleje
Extra panenské olivové oleje (na etiketách často značené anglicky Extra Virgin Olive Oil) je označení pro nejvyšší kvalitu olivového oleje. Olej se získává z oliv výhradně mechanickým lisováním a tzv. za studena. Tím je myšleno, že se nepoužívá vysokých teplot, které by zvýšily výtěžnost. Acidita (kyselost) tohoto olivového oleje nesmí překročit 0,8%.
Zvláštností extra panenského olivového oleje je, že se jej prodává výrazně více než se vyrobí. Často je pančován rafinovaným olivovým olejem a mnohdy i oleji z jiných rostlin. Více o těchto praktikách v našem článku „Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba“.
Panenské olivové oleje
Stejně jako extra virgin i panenské olivové oleje musí být lisované mechanicky za studena, ale mají vyšší aciditu od 0,8% do 2%. V obchodech na ně narazíte spíše výjimečně.
Nepanenské olivové oleje
Tento druh olejů bývá někdy označován Pomace a jedná se o olej z pokrutin. Jsou to v podstatě zbytky z prvního lisování, kdy zbytky pasty obsahují olej, ale ten se nedá mechanicky za studena vylisovat. Olej z pokrutin se získává za vysokých teplot a za pomocí chemických rozpouštědel. Výsledný produkt je sice zdravotně nezávadný, ale nemá žádné pozitivní účinky pro lidský organismus.
Rafinované olivové oleje
Cílem rafinace je odstranit defekty na chuti a snížit vysokou aciditu u olejů získaných za pomocí chemických rozpouštědel nebo nekvalitních olejů ze studeného lisu. Rafinace se provádí při teplotách okolo 250֯ C a tak olej, stejně jako Pomace, ztrácí většinu zdraví prospěšných látek.
Průmyslové olivové oleje
Někdy také označované jako Lampante (olej pro lampy) je olivový olej s aciditou vyšší než 2%, který není vhodný ke konzumaci.
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
- Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
- DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej
- Vliv olivového oleje na zdraví
- Výroba olivového oleje