O nás

Milujeme cestování a dobré jídlo. Při našich cestách objevujeme nejen pamětihodnosti a zajímavé zvyklosti, ale také místní produkty a kulinářské speciality. Na konci léta 2017 jsme si vyrazili na pár dní na chorvatskou Istrii prodloužit si léto. Slunečné počasí, málo turistů, … prostě ideální čas na výlety po okolí. V městečku Vodnjan, nedaleko Puly, jsme narazili na farmu olivového oleje s nepříliš chorvatským názvem Chiavalon. Byla to naše první ochutnávka olivového oleje v pravém slova smyslu. Vypili jsme několik „panáků“ a bohužel jsme si opět potvrdili, že opravdový olivový olej je ve své chuti a vůni na hony vzdálený olivovému oleji z českých supermarketů.

S Filippo Alampi na jeho farmě Fattoria Ramerino nad italskou Florencií.Lola Sagra z Nobleza del Sur a její olivové háje ve španělské Andalusii.

S Filippo Alampi na jeho farmě Fattoria Ramerino nad italskou Florencií (foto 1). Lola Sagra z Nobleza del Sur a její olivové háje ve španělské Andalusii (foto 2).

A právě tehdy mi v hlavě začalo pomalu klíčit olivové semínko. Postupně jsem sbírala informace o olivovém oleji, ochutnávala jednotlivé značky dostupné na českém trhu a domů jsem začala objednávat olej z Chiavalonu. Seznámila jsem se s Tedi Chiavalonem, který mě zasvětil do tajů pěstování oliv a výroby olivového oleje.  Ochutnala jsem stovky vzorků různých olejů z celého světa a postupně se seznamovala s dalšími zpracovateli oliv. Začal se mi otevírat nový a netušený svět olivového oleje. Rodinné farmy příjemných a poctivých lidí, kteří jsou hrdí na své skvělé výrobky. Lidé, kteří po generace rozvíjí svoji rodinnou tradici a vyrábí špičkový produkt.

Olivový mlýn farmy Casas de Hualdo nedaleko španělského Toleda.Olivový mlýn farmy Casas de Hualdo nedaleko španělského Toleda.

Wioleta Paduch a tým farmy Casas de Hualdo  v olivovém mlýnu nedaleko španělského Toleda.

Olivový olej mi učaroval natolik, že jsem se rozhodla radikálně změnit svůj profesní život. Začátkem roku 2020, po patnácti letech práce v korporátu, jsem pověsila na hřebík profesi obchodníka v automotive businessu a začala se věnovat olivovému oleji naplno. Po pár měsících se ke mně přidal i můj životní partner, a tak se celá naše rodina nechala pohltit kouzlem Olivového světa.

Naším cílem není jen dovážet „nějaký“ olivový olej. Vyhledáváme ty nejlepší olivové oleje, které se ve světě vyrábějí. Ochutnáváme vzorky, studujeme odbornou literaturu i vědecké studie. Jezdíme na výstavy a veletrhy, ale hlavně za farmáři a „taháme“ z nich rozumy a znalosti. Mým velkým mentorem je ředitelka prestižní soutěže Leone d’Oro International Maria Paola Gabusi, které v odborných kruzích neřeknou jinak než „olivová královna“. Každoročně u ní absolvuji několik workshopů, kde ochutnáváme desítky vzorků, diskutujeme nad defekty a hledáme všechny skryté tóny chutí a vůní. Díky její škole jsem se stala první českou someliérkou olivového oleje.

Roberta Di Luigi v olivovém mlýnu Frantoio Tini v italském Abruzzu.Dimitris Garofallos na své olivové farmě Mramaro v řeckém Chalkidiki.

Roberta Di Luigi v olivovém mlýnu Frantoio Tini v italském Abruzzu (foto 1). Dimitris Garofallos na své olivové farmě Marmaro v řeckém Chalkidiki (foto 2).

Nabízíme vám produkty z menších rodinných farem, které mají své příběhy a tradici. Chceme vám ukázat, kdo je skrytý za konkrétním výrobkem, jak pěstuje olivy a vyrábí olivový olej a jaké jsou jeho životní hodnoty. Zajímají nás jednotlivé příběhy olivových olejů a rodin, které si mnohdy po generace předávají rodinou tradici.

Olivový olej totiž není jen doplněk na dochucení pokrmu. Je to produkt, který se vyrábí tisíce let. Je to produkt, který je velmi prospěšný lidskému zdraví. Je to produkt, který má širokou paletu chutí a vůní. Olivový olej je lék, který vám pomůže řešit řadu zdravotních potíží a může být skvělou prevencí. Naši zákazníci nám často potvrzují, že naše kvalitní oleje jim pomohly vyřešit jejich zdravotní potíže. To je pro mě obrovská motivace, protože mým druhým koníčkem je tradiční čínská medicína, a tak se tyto dva světy z hlediska zdraví krásně propojují.

Mercedes Santiago z EVOO Acanto při prohlídce olivového mlýna Cooperativa San Sebastián nedaleko španělského Jaénu.Tedi Chiavalon v novém mlýně v městečku Vodnjan na chorvatské Istrii.

Mercedes Santiago z EVOO Acanto při prohlídce olivového mlýna Cooperativa San Sebastián nedaleko španělského Jaénu (foto 1). Tedi Chiavalon v novém mlýnu v městečku Vodnjan na chorvatské Istrii (foto 2).

Oleje, které vám nabízíme, mají špičkovou kvalitu a luxusní design obalů, aby si vybral skutečně každý. Můžete si je koupit na vaření, ale také to může být krásný dárek. Postupně objevujeme i další výrobky, které přímo či nepřímo souvisí s olivami, … nakládané olivy a rajčata, balsamico, lanýžové speciality, koření, nebo šperky a doplňky do domácnosti. Nechceme být jen e-shop, ale velmi rádi se s vámi podělíme o informace, které jsme získali během našich cest a dlouhých hodin studia. Proto pro vás připravujeme řadu článků na téma olivového oleje, zdraví, ale i o zajímavých místech, které s olivami souvisí.

Šíře produktů a témat se nám postupně zvětšuje. Olivový olej ale pro nás vždy zůstane tím nejdůležitějším a na prvním místě. Stal se totiž nedílnou součástí našeho života, je to naše láska a vášeň. A tak nechte se i vy vtáhnout do tohoto krásného světa, na začátek třeba tím, že ochutnáte …

Dagmar Kublová
Jednatelka OLIVUM s.r.o.

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz