Olivy

Nakládané olivy z malých rodinných farem, které jsou vyrobeny tradičním způsobem. Jsou naloženy v soli nebo ochucených nálevech, ve kterých zůstávají řadu měsíců, aby se zbavily hořkosti a změkly. Olivy v naší nabídce jsou vyrobeny za pomocí běžných surovin jako je voda, ocet, sůl, fenykl, chilli nebo česnek bez použití chemických urychlovačů, umělých ochucovadel a konzervantů.

Nejprodávanější

15 položek celkem

Cena

135335
1135335

Značky

Položek k zobrazení: 15
Černé olivy odrůdy Chalkidiki 250 g
169 Kč

MARMARO olivy jsou přírodní a bez konzervantů. Jsou sklízeny s láskou a respektem k olivovníkům i životnímu prostředí a jsou produktem dlouhé rodinné tradice a zkušenosti s...

Kód: 1232
Tapenáda z černých oliv se sušenými švestkami a kávou 80 g
159 Kč

Černé olivy odrůdy Chalkidiki naložené do mořské soli jsou vypeckované a rozemleté spolu se sušenými švestkami, brandy a kávou. Naprosto jedinečná chuťová kombinace, která...

Kód: 1305
Tapenáda ze zelených oliv se sušenými rajčaty a oregánem 80 g
135 Kč

Zelené olivy odrůdy Chalkidiki naložené v solném roztoku po dobu 6 měsíců jsou vypeckované a rozemleté spolu s na slunci sušenými rajčaty a oreganem. Ideálně párujte s kváskovým...

Kód: 1300
Zelené olivy odrůdy Chalkidiki 250 g
169 Kč

MARMARO olivy jsou přírodní a bez konzervantů. Jsou sklízeny s láskou a respektem k olivovníkům i životnímu prostředí a jsou produktem dlouhé rodinné tradice a zkušenosti s...

Kód: 1231
Karlić - Černé olivy s lanýži (Tartufi i masline)
279 Kč

Jde o vynikající středomořskou směs černých oliv s černými lanýži: Jde o chuťově velmi specifickou směs příchutí, která zapůsobí na každého labužníka. Lanýže a olivy jsou totiž...

Kód: 1106
Zelené nakládané olivy Bella Marina Colonna 175 g
Novinka
279 Kč

Nakládané olivy odrůdy Bella di Cerignola, kterou proslavila její velikost. Odrůda pochází z italské Apulie z městečka Cerignola. Jedná se o největší odrůdu oliv,...

Kód: 1299
Tapenáda z černých oliv s ančovičkami 80 g
145 Kč

Černé olivy odrůdy Chalkidiki naložené do mořské soli jsou vypeckované a rozemleté spolu s ančovičkami. Spolu s pečivem vytvoří pikantní tapas se středomořskou chutí. Vyzkoušet...

Kód: 1304
Tapenáda ze zelených oliv s uzenou paprikou 80 g
135 Kč

Zelené olivy odrůdy Chalkidiki naložené v solném roztoku po dobu 6 měsíců jsou vypeckované a rozemleté spolu s uzenou paprikou. Skvěle doladí bílou bagetu, sýry, těstoviny,...

Kód: 1301
Zelené nakládané olivy Marina Colonna Ascolana 330 g
335 Kč

Olivy Ascolana mají zeleno – žlutou barvu a tvrdost tak akorát, díky tomu jsou příjemně křupavé. Jsou voňavé s jemnou hořkou chutí, vyznačují se bohatou texturou a jemnou...

Kód: 1214
Zelené nakládané olivy Marina Colonna Ascolana 180 g
269 Kč

Olivy Ascolana mají zeleno – žlutou barvu a tvrdost tak akorát, díky tomu jsou příjemně křupavé. Jsou voňavé s jemnou hořkou chutí, vyznačují se bohatou texturou a jemnou...

Kód: 1175
Tapenáda z černých oliv se sušeným hovězím masem 80 g
159 Kč

Černé olivy odrůdy Chalkidiki naložené do mořské soli jsou vypeckované a rozemleté spolu se sušeným hovězím masem zvaným „pastirma“. Sušené maso se vyrábí tradičním způsobem a...

Kód: 1303
Tapenáda ze zelených oliv se sušeným hovězím masem 80 g
145 Kč

Zelené olivy odrůdy Chalkidiki naložené v solném roztoku po dobu 6 měsíců jsou vypeckované a rozemleté spolu se sušeným hovězím masem zvaným „pastirma“. Sušené maso se vyrábí...

Kód: 1302
Nakládané olivy Kalamata Marina Colonna (Kalamata di Colonna) 200 g
269 Kč

Odrůda oliv Kalamata. Ručně sbírané tmavé olivy z regionu Molise naložené ve slaném nálevu. Nevypeckované. Obsah polyfenolů zůstává v olivách po zpracování nezměněn, což jim...

Kód: 1276
Černé nakládané olivy Marina Colonna (Olives Nero di Colonna) 210 g
275 Kč

Pečlivě vybrané černé olivy odrůdy Leccino, které jsou ochucené fenyklem, čerstvým chilli, česnekem, extra panenským olivovým olejem a solí. Olivy jsou mírně pikantní a jsou...

Kód: 1134
BIO zelené nakládané olivy Marina Colonna (Olives Miteverde) 180 g
BIO
279 Kč

Organické zelené olivy odrůdy „Termite di Bitetto“ naložené ve slaném nálevu. Kulaté olivy s pevnou texturou a jemnou chutí, téměř jako švestky. Termite di Bitetto je jediná...

Kód: 1133

Nakládané olivy

Nakládané zelené či černé olivy jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Samotné čerstvé olivy nejsou ke konzumaci vhodné, a proto se olivy nakládají do soli nebo nálevů. Sůl či nálev zbaví olivy hořké chuti a změkčí je, aby byly poživatelné. Nálevy mohou mít různé složení a různé chutě, které olivám propůjčí další rozměr chuti. Rozdíly mezi průmyslově vyráběnými a tradičně vyráběnými olivami však mohou být zásadní. Pojďme se tedy podívat, jaký je skutečný rozdíl mezi těmito dvěma typy výroby a proč gurmáni a milovníci zdravého jídla preferují olivy z tradičních rodinných farem.

Průmyslová výroba nakládaných oliv vs. tradiční výroba

Průmyslová výroba oliv se zaměřuje především na vysoký výkon a nízké náklady. Olivy jsou sklízeny za pomoci strojů, které mohou ovoce během sklizně poškodit. Často se používá agresivní chemie pro odstranění hořkosti a změknutí oliv. Celý proces se tak zefektivní, a především časově zkrátí. Olivy se obvykle konzervují v nálevu s vysokým obsahem soli, octa nebo hydroxidu sodného, což může překrýt jejich přirozenou chuť. Pro získání „ideální“ barvy se často přidávají stabilizátory, např. glukonát železnatý. Tyto postupy umožní olivy zpracovat a připravit ke konzumaci již za 24 hodin.

Na druhé straně, tradiční výroba na malých rodinných farmách je často mnohem šetrnější. Olivy jsou sklizeny ručně, což minimalizuje poškození ovoce. Hořkost se odstraňuje přirozenými procesy, jako je naložení do soli, namáčení v slané vodě a nálevech. Nálevy jsou vyrobeny z přírodních surovin, jako je citronová šťáva nebo vinný ocet, bylinky a koření které umocňují přirozenou chuť oliv. Olivy zůstávají v soli nebo nálevech po dobu 6 až 9 měsíců.

Konzumace a párování nakládaných oliv s jídly

Nakládané olivy jsou nesmírně univerzální. Můžeme je konzumovat samotné jako snack, přidávat do salátů, tapenád, pizzy nebo je použít jako součást předkrmu. Dále jsou výborné jako doplněk k masům, rybám, těstovinám nebo rýži. A konečně, olivy jsou nezbytnou součástí středomořské diety, známé svým pozitivním působením na zdraví.

Zdravotní benefity nakládaných oliv

Nakládané olivy jsou plné zdravotních benefitů. Obsahují zdravé tuky, vitamín E a další antioxidanty, které jsou prospěšné pro naše srdce a mohou nám pomoci bojovat proti volným radikálům. Také jsou bohaté na vlákninu a mohou pomoci podporovat zdravý trávicí systém. Nicméně je důležité si uvědomit, že olivy mohou obsahovat vysoký podíl soli, a proto bychom je měli konzumovat umírněně.

Ochutnejte tradičně zpracované olivy z rodinných farem

Pokud hledáte nakládané olivy té nejvyšší kvality, doporučujeme olivy z rodinných farem Marina Colonna z italského regionu Molise a řecké olivy Marmaro z Chalkidiki. Tyto rodinné farmy pěstují a zpracovávají olivy tradičními zemědělskými postupy, aby dosáhli co nejvyšší kvality. Marina Colonna nabízí olivy různých odrůd a stupňů zralosti, které nakládá do různých nálevů z místních bylinek a koření.

Olivy Marmaro vyrábí mladý farmář Dimitris, který farmu převzal po svém otci. Zpracovává olivy tradiční lokální odrůdy Chalkidiky, které nakládá do soli (černé olivy) nebo slaného nálevu (zelené olivy).

Závěrem lze říci, že přestože jsou průmyslově vyráběné olivy snadno dostupné a často levnější, tradiční výroba na rodinných farmách nabízí kvalitu a chuť, kterou průmysl nedokáže napodobit. Kromě toho, nákupem oliv z malých farem podporujeme udržitelné zemědělství a pomáháme chránit tradiční výrobní metody.

Dagmar Kublová
Sommeliér olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity