Lanýže a lanýžové speciality

Nejprodávanější

Lanýžový olivový olej Marina Colonna Tartufo 250 ml
 
399 Kč
Light majonéza s lanýži 190g
Light majonéza s lanýži 190g
Momentálně nedostupné
Kód: 1250
 
259 Kč
Bílý lanýžový krém Karlić
Bílý lanýžový krém Karlić 90g
Skladem (>5 ks)
Kód: 1147
 
359 Kč
Máslo s bílým lanýžem Karlić
Máslo s bílým lanýžem Karlić 80g
Skladem (3 ks)
Kód: 1146
 
359 Kč
Lanýžový med Karlić
Lanýžový med Karlić 120g
Skladem (>5 ks)
Kód: 1145
 
365 Kč
Karlić - Dárková sada lanýžových specialit
 
499 Kč
14 položek celkem

Cena

259699
1259699

Značky

Položek k zobrazení: 14
Lanýžový olivový olej Marina Colonna Tartufo 250 ml
399 Kč

Bílý lanýž je nejdražší kulinářskou surovinou a v kombinaci se špičkovým olivovým olejem vytváří jedinečný produkt pro dochucení vašich jídel. Ochucený olej vyrobený z...

Kód: 1131
Karlić - Dárková sada lanýžových specialit
499 Kč

Degustační dárková sada lanýžů s černými olivami, krému s lanýži a salsa tartufata. Ideální dárek pro milovníky dobrého a kvalitního středomořského jídla. Vhodné i pro ty, kteří...

Kód: 1112
Karlić - Bílá čokoláda s lanýži (Truffela blanc)
330 Kč

Jde o skvělou směs bílé čokolády, šumivého vína a prvotřídních lanýžů. Lahodný krém, který je ideálním dezertem při všech příležitostech. Navíc v kombinaci s tmavým lanýžovým...

Kód: 1109
Karlić - Krém s lanýži (Crema sa tartufima)
359 Kč

Jedná se o božskou pochoutku vyrobenou ze směsi bílého a černého lanýže, smetany a olivového oleje. Dokáže skvěle obohatit jakoukoli omáčku. Může být ale také zamíchaný do...

Kód: 1107
Karlić - Tmavá čokoláda s lanýži (Truffela noir)
330 Kč

Tmavě krémová belgická čokoláda v kombinaci se špičkovými istrijskými lanýži vás určitě nezklame. Čokoládová lanýžová pomazánka s nezaměnitelnou chutí a vůni se stane vaším...

Kód: 1108
Karlić - Plátky černých lanýžů (Sjeckani crni Tartufi)
699 Kč

Jde o najemno nastrouhané černé lanýže naložené ve slané vodě a olivovém oleji. Skvěle se hodí k přípravě teplých jídel, jako jsou fuži, pljukanci, noky, frittata. Dobré jsou...

Kód: 1104
Karlić - Salsa tartufata
259 Kč

Houbová omáčka s olivami, olivovým olejem a černými lanýži. Vynikající doplněk při přípravě všech druhů pomazánek ze sýrů, jemných rizot, těstovin a frittaty. Ideální také jen...

Kód: 1105
Karlić - Černé olivy s lanýži (Tartufi i masline)
259 Kč

Jde o vynikající středomořskou směs černých oliv s černými lanýži: Jde o chuťově velmi specifickou směs příchutí, která zapůsobí na každého labužníka. Lanýže a olivy jsou totiž...

Kód: 1106
Light majonéza s lanýži 190g
Novinka
Light majonéza s lanýži 190g
Momentálně nedostupné
259 Kč

Light majonéza s černým lanýžem je novinkou roku 2022. Pokud milujete lanýže, je majonéza s černým lanýžem další možností, jak si užít tuto jedinečnou chuť. Je lehoučká...

Kód: 1250
Karlić - Balsamiko s lanýži
469 Kč

Balzamikové glazé s lanýži k dochucení předkrmů, hlavních pokrmů i příloh. Je vhodné na čerstvou nebo vařenou zeleninu, chřest, vejce a různé druhy salátů. Vynikající chuť s...

Kód: 1110
Máslo s bílým lanýžem Karlić
359 Kč

Máslo s bílým lanýžem je skvělým doplňkem k těstovinám, rizotům a masu. Můžete jej použít jako pomazánku na toustový chléb nebo bílé pečivo. Skvěle dochutí vaše jednohubky...

Kód: 1146
Lanýžový med Karlić
365 Kč

Jedinečně ochucený akátový eko-med s přidaným bílým lanýžem je speciální lahůdkou pro všechny gurmány. Je vynikající, když se podává ve sladko-slané kombinaci. Vyzkoušejte jej...

Kód: 1145
Bílý lanýžový krém Karlić
359 Kč

Pochoutka s příchutí bílého lanýže, sýrem Parmigiano Reggiano a smetanou, díky níž je každá omáčka jemná a plná chuti. Chutná také skvěle jako pomazánka na toastovém chlebu nebo...

Kód: 1147
Karlić - Mořská sůl s býlími lanýži
359 Kč

Mořská sůl s bílým lanýžem je jedna z tradičních forem zpracování lanýžů. Když skleničku soli otevřete, ucítíte typickou lanýžovou vůni. Je skvělá pro dochucení...

Kód: 1111

Lanýže jsou nejdražší surovinou v gastronomii a setkáte se s nimi zpravidla jen v lepších restauracích. Chuť lanýžů je natolik specifická, že se nedá k ničemu přirovnat a mnohdy neznalého konzumenta zaskočí. Někdy je potřeba se k lanýžům „projíst“. Každopádně je to jedinečná houba, která je vrcholem gastronomických zážitků. V naší nabídce najdete lanýžové speciality rodiny Karlić, která lanýže hledá a zpracovává na chorvatské Istrii. V následujících řádcích jsme pro vás připravili krátké představení lanýžů a výrobků, které se z nich vyrábí.

Zjednodušeně se lanýže dají rozdělit na černé a bílé. V následujících řádcích jsme pro vás připravili krátké představení této pochutiny.

Ivan a Radmila Karlić

Bílý lanýž

„Zlato istrie“, nejuznávanější odrůda lanýže s výraznou intenzivní vůní a harmonickou chutí s afrodiziakálními schopnostmi. Sklízí se v oblasti vnitrozemské Istrie od září do ledna. K jídlu jsou nejlepší čerstvé, nastrouhané na všechna jídla. Po zbytek roku nabízí rodinná farma bílé lanýže zmrazené.

Rozměrově se pohybuje od velikosti kukuřičného zrna až po jablko s váhou od několika desítek gramů, přesáhnout mohou i jeden kilogram.

Tvarově je velmi variabilní, zaoblený, podlouhlý, zploštělý, s dutinami a výčnělky podle kompaktnosti půdy. Povrch mají hladký, okrové nebo olivově žluté barvy. Po rozkrojení bývá vnitřek bílý se žlutohnědými nebo nahnědlými tóny. Různé barevné odstíny souvisejí se stupněm zralosti, typem půdy a lesními druhy, se kterými roste v symbióze. 

Vůně je obzvláště silná, příjemná, nezaměnitelná a charakteristická, i když není snadno definovatelná. Chuť je jedinečná.

Upřednostňuje chladné oblasti podél vodních toků, v lesích nebo v blízkosti rostlin, v údolí nebo v kopcích. Nejčastěji roste blízko nebo pod vrbou, topolem, dubem, lípou. Nachází se v istrijské oblasti, rozšířený je také v Itálii v oblastech okolo Piemontu, Emilia Romagna, Marche, v Toskánsku, Umbrii, Abruzzu, Molise a Kampánii. 

Bílé a černé lanýže

Černý lanýž

Černé lanýže lze na rozdíl od toho bílého najít po celý rok. Mají lehkou vůni a aromatickou a příjemnou chuť. Jsou vynikající zejména k těstovinám, velmi oblíbené jsou jako doplněk tradičního istrijského pokrmu fritaja. Na Istrii lze najít několik druhů černých lanýžů, nejčastěji ale odrůdy Tuber aestivum a Tuber brumale.

Tyto lanýže nedosahují velikosti bílých, v průměru bývají obvykle velké jako ořechy, výjimečně lze najít jedince velké jako pomeranč. 

Tvar mají obecně kulovitý. Povrch bývá tmavý, zbrázděný různě velkými bradavicemi. Vnitřní část je šedá, protkaná bílými žilkami.

Chuťově jsou černé lanýže vynikající, vařením se navíc jejich chuť nijak zásadně nemění. Ocení je zejména ti, kteří mají rádi silnou chuť čerstvých lanýžů.

Nejvíce se jim daří v řídkých lesích nebo pod izolovanými stromy tak, aby kořeny a půda pod stromy měly dostatek vzduchu, světla a tepla ze slunečních paprsků. Nejčastěji jej lze najít pod duby a lískami.

Kromě Istrie rostou také v Itálii zejména v Umbrii, Marche, Abruzzu a Piemonte.

Ivan Karlić při hledání lanýžů

Lanýžové speciality Karlić

Samotné lanýže jsou extrémně drahou surovinou a pro domácí použití se u nás zpravidla nekupují. Přesto si můžete užít této výjimečné chuti a aroma ve specialitách, které se z lanýžů a dalších vhodných surovin připravují. V následujících řádcích vám představíme produkty rodiny Karlić, které najdete v naší nabídce.

Krém s lanýži

Krém s lanýži je skvělá pochoutka vyrobená ze směsi bílého a černého lanýže, smetany a olivového oleje. Můžete ji použít jako pomazánku na pečivo, do těstovin nebo jím obzvláštnit vaječnou omeletu.

Lanýže s černými olivami

Směs lanýžů s černými olivami má specifickou výraznou chuť a potěší jistě každého labužníka. Můžete použít jako pomazánku na bagetu, do těstovin nebo spolu s polentou.

Mořská sůl s bílými lanýži

Skvělým a aromatickým doplňkem do kuchyně je mořská sůl s bílým lanýžem.  Tato lanýžová sůl je skvělá pro dochucení těstovin, rizota, masa, míchaných vajíček nebo vaječné omelety.

Plátky černých lanýžů

Lanýž je houba, která rychle vysychá a tato úprava vám zajistí dlouho trvanlivost lanýžové pochoutky. Plátky černých lanýžů jsou naložené ve slané vodě a olivovém oleji. Skvěle se hodí k přípravě teplých jídel, jako jsou fuži, pljukanci, noky, frittata nebo míchaná vajíčka.

Lanýžové speciality

Lanýžová salsa

Lanýžová salsa je houbová omáčka s olivami, olivovým olejem a černými lanýži. Skvělá jako pomazánka na pečivo a také vynikající doplněk při přípravě všech druhů pomazánek ze sýrů, jemných rizot, těstovin a frittaty.

Tmavá čokoláda s černým lanýžem

Lanýže jsou afrodisiakum a v kombinaci s čokoládou se tato vlastnost umocňuje. Tmavě krémová belgická čokoláda v kombinaci se špičkovými istrijskými lanýži vás určitě nezklame.

Bílá čokoláda s bílým lanýžem

Bílá čokoláda s bílým lanýžem je skvělou směsí bílé čokolády, šampaňského a prvotřídních lanýžů. Ideální jako dezert pro všechny příležitosti.

Dárková sada lanýžových specialit

Nevíte, kterou lanýžovou pochoutkou začít? Hledáte zajímavý dárek pro gurmána? Dárková sada lanýžových specialit je dobrou volbou. V dárkovém boxu (3x 30g) najdete lanýžový krém, lanýže s černými olivami a lanýžovou salsu.

Balzamikový ocet s bílými lanýži

Jedinečným produktem je také balzamikový ocet s bílými lanýži. Bílé lanýže jsou naložené v hustém balsamicu z Modeny, které skvěle dochutí vaše saláty nebo masité pokrmy.

Ochutnejte lanýžové produkty Karlić

3 oblíbené pokrmy z Istrie, obsahující lanýže

Istrijské lanýže jsou kulinářskou specialitou, které je těžké odolat. Ihned po sklizni se čerstvý lanýž buď přímo používá jako přísada do potravin, nebo se zpracovává za účelem výroby vysoce kvalitních produktů, jako jsou různé pomazánky, sýry, oleje, sladkosti a další. Na následujících řádcích přinášíme recepty na tři nejoblíbenější jídla na Istrii, která obsahují lanýže. Jejich základem je naprostá jednoduchost – chuť, vůni a vůbec celkový zážitek z pokrmu totiž nesmí zastiňovat žádná jiná přísada.

Istrijské fuži těstoviny s lanýži

Istrijské fuži jsou jednou z nejznámějších druhů istrijských těstovin. Jejich kouzlo spočívá v jejich malém dutém středu, který je naplněn omáčkou, takže každé sousto je šťavnaté. Fuži jsou vyrobeny z malého množství vody a několika vajec (čtyři vejce na kilogram mouky). Těsto se vyválí, nakrájí na malé kousky ve tvaru kosočtverce, které se pak omotávají kolem tyčinky, dokud se nespojí opačné konce. Takto připravené se pak vaří ve vroucí vodě zhruba 5 - 6 minut. Omáčku uvaříte tak, že nejdříve smícháte zakysanou smetanu, parmezán a žloutek. Poté na pánvi rozpustíte máslo a přidáte předpřipravenou omáčku. Omáčka se pak smíchá spolu s těstovinami a zhruba 2 - 3 minuty se nechávají promísit. Na závěr se pak k jídlu nastrouhá trocha lanýže a přidá pár kapek dobrého olivového oleje.

Lanýže v různých úpravách

Lanýžová frittata

Toto jídlo je tak jednoduché a přesto tak delikátní! Obvykle se připravuje na snídani, ale je také skvělým občerstvením nebo lehkým jídlem v průběhu dne. Na horkou, dobře naolejovanou pánev nalijte rozšlehaná vejce. Přidejte jemně nastrouhaný lanýž, sůl a pepř. Jakmile se vejce zpevní, posypejte je nasekanou petrželkou. Přidat můžete nastrouhaný sýr, doporučujeme také zakápnout kvalitním olivovým olejem.

Lanýžová pomazánka

Tahle specialita posune vaše sendviče na novou úroveň. Obohatí vaše chuťové pohárky a zároveň poslouží jako úžasný předkrm. Přitom je hotová za pouhých pět minut! Nastrouhaný parmezán smíchejte s několika čajovými lžičkami tartufaty, přidejte podle chuti sůl a pepř a natřete na toast. Ozdobte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou a čerstvou pažitkou.

Benefity