Lanýže a lanýžové speciality
Lanýž je nejdražší kuchařská surovina, kterou si zpravidla vychutnáte jen v dobrých restauracích. Pokud máte rádi lanýže, můžete si je dopřát i v pohodlí svého domova. Díky tradičním lanýžovým specialitám si můžete pochutnat na lanýžových krémech, plátky lanýžů použít k dochucení míchaných vajíček, lanýžovým olejem zakápnout na steak, risotto nebo carpaccio. V přípravě gastronomických specialit pomůže lanýžová sůl, salsa z hřibů a lanýžů, lanýžové máslo nebo balsamico.
Nejprodávanější
Značky
Jde o najemno nastrouhané černé lanýže naložené ve slané vodě a olivovém oleji. Skvěle se hodí k přípravě teplých jídel, jako jsou fuži, pljukanci, noky, frittata. Dobré jsou...
Bílý lanýž je nejdražší kulinářskou surovinou a v kombinaci se špičkovým olivovým olejem vytváří jedinečný produkt pro dochucení vašich jídel. Ochucený olej vyrobený z...
Tmavě krémová belgická čokoláda v kombinaci se špičkovými istrijskými lanýži vás určitě nezklame. Čokoládová lanýžová pomazánka s nezaměnitelnou chutí a vůni se stane vaším...
Light majonéza s černým lanýžem je novinkou roku 2022. Pokud milujete lanýže, je majonéza s černým lanýžem další možností, jak si užít tuto jedinečnou chuť. Je lehoučká...
Jde o skvělou směs bílé čokolády, šumivého vína a prvotřídních lanýžů. Lahodný krém, který je ideálním dezertem při všech příležitostech. Navíc v kombinaci s tmavým lanýžovým...
Lanýže a lanýžové speciality
Ve světě gastronomie jsou lanýže exkluzivní surovinou, se kterou je třeba nakládat s patřičným respektem. Že jste už o lanýžích slyšeli, ale netušíte, co jsou za zač? Lanýž je vzácný druh houby, který roste pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů listnatých stromů, z nichž čerpá tu nejčistší esenci. Soutěž krásy by asi nevyhrál, protože připomíná spíše zvrásněný kámen nebo nevzhledný hrbolatý brambor. Ale ta vůně a chuť! I díky tomu jsou lanýže považovány za skutečnou labužnickou delikatesu. Na „lov“ těchto nejdražších hub na světě se můžete vydat sami v oblastech, kde lanýže rostou, ale pravděpodobnost, že něco ulovíte je velmi malá. Proto je určitě lepší vyrazit za lanýži se speciálně vycvičeným pejskem a zkušeným hledačem. Pak je to teprve skvělý zážitek!
V Evropě je několik oblastí, kde tyto kulinářské diamanty rostou. Nejznámější je italský Piemont a chorvatská Istrie, zejména její střední část, kde také žije se svojí početnou smečkou psů rodina Karlić, která se věnuje lovu lanýžů po generace.
Druhů lanýžů je hned několik, z hlediska barvy se rozdělují na černé, které mají jemnější a komplexnější aroma a chuť, a bílé, které několikanásobně převyšují cenu černého lanýžové bratříčka a najít je můžete hlavně v zimních měsících.
Kromě toho, že je konzumace lanýžů gurmánský zážitek, mohou vás překvapit svými zdravotními benefity. Na talíři tak máte nejen mocné afrodiziakum, ale dle lidového léčitelství mohou podpořit vaše ledviny, snížit hladinu cholesterolu, stimulovat sekreci ženských hormonů či podpořit klidný spánek. Obsahují cenné organické látky a vysoký podíl vlákniny.
Pokud se ale nechcete stát lovci lanýžů, a i přesto chcete okusit tuto delikatesu, můžete sáhnout po specialitách s lanýži jako je lanýžové máslo, med, balsamico, sýrové pomazánky, či pomazánky s hříbky nebo olivami. Díky jejich netradiční chuti a unikátnímu aroma tak za pár minut vykouzlíte luxusní pokrm, kterým ohromíte nejen domácí strávníky, ale i každou rozmlsanou návštěvu.
Bílý lanýž
„Zlato istrie“, nejuznávanější odrůda lanýže s výraznou intenzivní vůní a harmonickou chutí s afrodiziakálními schopnostmi. Sklízí se v oblasti vnitrozemské Istrie od září do ledna. K jídlu jsou nejlepší čerstvé, nastrouhané na všechna jídla. Po zbytek roku nabízí rodinná farma bílé lanýže zmrazené.
Rozměrově se pohybuje od velikosti kukuřičného zrna až po jablko s váhou od několika desítek gramů, přesáhnout mohou i jeden kilogram.
Tvarově je velmi variabilní, zaoblený, podlouhlý, zploštělý, s dutinami a výčnělky podle kompaktnosti půdy. Povrch mají hladký, okrové nebo olivově žluté barvy. Po rozkrojení bývá vnitřek bílý se žlutohnědými nebo nahnědlými tóny. Různé barevné odstíny souvisejí se stupněm zralosti, typem půdy a lesními druhy, se kterými roste v symbióze.
Vůně je obzvláště silná, příjemná, nezaměnitelná a charakteristická, i když není snadno definovatelná. Chuť je jedinečná.
Upřednostňuje chladné oblasti podél vodních toků, v lesích nebo v blízkosti rostlin, v údolí nebo v kopcích. Nejčastěji roste blízko nebo pod vrbou, topolem, dubem, lípou. Nachází se v istrijské oblasti, rozšířený je také v Itálii v oblastech okolo Piemontu, Emilia Romagna, Marche, v Toskánsku, Umbrii, Abruzzu, Molise a Kampánii.
Černý lanýž
Černé lanýže lze na rozdíl od toho bílého najít po celý rok. Mají lehkou vůni a aromatickou a příjemnou chuť. Jsou vynikající zejména k těstovinám, velmi oblíbené jsou jako doplněk tradičního istrijského pokrmu fritaja. Na Istrii lze najít několik druhů černých lanýžů, nejčastěji ale odrůdy Tuber aestivum a Tuber brumale.
Tyto lanýže nedosahují velikosti bílých, v průměru bývají obvykle velké jako ořechy, výjimečně lze najít jedince velké jako pomeranč.
Tvar mají obecně kulovitý. Povrch bývá tmavý, zbrázděný různě velkými bradavicemi. Vnitřní část je šedá, protkaná bílými žilkami.
Chuťově jsou černé lanýže vynikající, vařením se navíc jejich chuť nijak zásadně nemění. Ocení je zejména ti, kteří mají rádi silnou chuť čerstvých lanýžů.
Nejvíce se jim daří v řídkých lesích nebo pod izolovanými stromy tak, aby kořeny a půda pod stromy měly dostatek vzduchu, světla a tepla ze slunečních paprsků. Nejčastěji jej lze najít pod duby a lískami.
Kromě Istrie rostou také v Itálii zejména v Umbrii, Marche, Abruzzu a Piemonte.
Speciality z lanýžů
Samotné lanýže jsou extrémně drahou surovinou a pro domácí použití se u nás zpravidla nekupují. Přesto si můžete užít této výjimečné chuti a aroma ve specialitách, které se z lanýžů a dalších vhodných surovin připravují. V následujících řádcích vám představíme produkty rodiny Karlić, které najdete v naší nabídce.
Krém s lanýži
Krém s lanýži je skvělá pochoutka vyrobená ze směsi bílého a černého lanýže, smetany a olivového oleje. Můžete ji použít jako pomazánku na pečivo, do těstovin nebo jím obzvláštnit vaječnou omeletu.
Lanýže s černými olivami
Směs lanýžů s černými olivami má specifickou výraznou chuť a potěší jistě každého labužníka. Můžete použít jako pomazánku na bagetu, do těstovin nebo spolu s polentou.
Mořská sůl s bílými lanýži
Skvělým a aromatickým doplňkem do kuchyně je mořská sůl s bílým lanýžem. Tato lanýžová sůl je skvělá pro dochucení těstovin, rizota, masa, míchaných vajíček nebo vaječné omelety.
Plátky černých lanýžů
Lanýž je houba, která rychle vysychá a tato úprava vám zajistí dlouho trvanlivost lanýžové pochoutky. Plátky černých lanýžů jsou naložené ve slané vodě a olivovém oleji. Skvěle se hodí k přípravě teplých jídel, jako jsou fuži, pljukanci, noky, frittata nebo míchaná vajíčka.
Lanýžová salsa
Lanýžová salsa je houbová omáčka s olivami, olivovým olejem a černými lanýži. Skvělá jako pomazánka na pečivo a také vynikající doplněk při přípravě všech druhů pomazánek ze sýrů, jemných rizot, těstovin a frittaty.
Tmavá čokoláda s černým lanýžem
Lanýže jsou afrodisiakum a v kombinaci s čokoládou se tato vlastnost umocňuje. Tmavě krémová belgická čokoláda v kombinaci se špičkovými istrijskými lanýži vás určitě nezklame.
Bílá čokoláda s bílým lanýžem
Bílá čokoláda s bílým lanýžem je skvělou směsí bílé čokolády, šampaňského a prvotřídních lanýžů. Ideální jako dezert pro všechny příležitosti.
Dárková sada lanýžových specialit
Nevíte, kterou lanýžovou pochoutkou začít? Hledáte zajímavý dárek pro gurmána? Dárková sada lanýžových specialit je dobrou volbou. V dárkovém boxu (3x 30g) najdete lanýžový krém, lanýže s černými olivami a lanýžovou salsu.
Balzamikový ocet s bílými lanýži
Jedinečným produktem je také balzamikový ocet s bílými lanýži. Bílé lanýže jsou naložené v hustém balsamicu z Modeny, které skvěle dochutí vaše saláty nebo masité pokrmy.
3 oblíbené pokrmy z Istrie, obsahující lanýže
Istrijské lanýže jsou kulinářskou specialitou, které je těžké odolat. Ihned po sklizni se čerstvý lanýž buď přímo používá jako přísada do potravin, nebo se zpracovává za účelem výroby vysoce kvalitních produktů, jako jsou různé pomazánky, sýry, oleje, sladkosti a další. Na následujících řádcích přinášíme recepty na tři nejoblíbenější jídla na Istrii, která obsahují lanýže. Jejich základem je naprostá jednoduchost – chuť, vůni a vůbec celkový zážitek z pokrmu totiž nesmí zastiňovat žádná jiná přísada.
Istrijské fuži těstoviny s lanýži
Istrijské fuži jsou jednou z nejznámějších druhů istrijských těstovin. Jejich kouzlo spočívá v jejich malém dutém středu, který je naplněn omáčkou, takže každé sousto je šťavnaté. Fuži jsou vyrobeny z malého množství vody a několika vajec (čtyři vejce na kilogram mouky). Těsto se vyválí, nakrájí na malé kousky ve tvaru kosočtverce, které se pak omotávají kolem tyčinky, dokud se nespojí opačné konce. Takto připravené se pak vaří ve vroucí vodě zhruba 5 - 6 minut. Omáčku uvaříte tak, že nejdříve smícháte zakysanou smetanu, parmezán a žloutek. Poté na pánvi rozpustíte máslo a přidáte předpřipravenou omáčku. Omáčka se pak smíchá spolu s těstovinami a zhruba 2 - 3 minuty se nechávají promísit. Na závěr se pak k jídlu nastrouhá trocha lanýže a přidá pár kapek dobrého olivového oleje.
Lanýžová frittata
Toto jídlo je tak jednoduché a přesto tak delikátní! Obvykle se připravuje na snídani, ale je také skvělým občerstvením nebo lehkým jídlem v průběhu dne. Na horkou, dobře naolejovanou pánev nalijte rozšlehaná vejce. Přidejte jemně nastrouhaný lanýž, sůl a pepř. Jakmile se vejce zpevní, posypejte je nasekanou petrželkou. Přidat můžete nastrouhaný sýr, doporučujeme také zakápnout kvalitním olivovým olejem.
Lanýžová pomazánka
Tahle specialita posune vaše sendviče na novou úroveň. Obohatí vaše chuťové pohárky a zároveň poslouží jako úžasný předkrm. Přitom je hotová za pouhých pět minut! Nastrouhaný parmezán smíchejte s několika čajovými lžičkami tartufaty, přidejte podle chuti sůl a pepř a natřete na toast. Ozdobte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou a čerstvou pažitkou.
Doporučení na závěr
Jsme především obchod s kvalitním olivovým olejem a tak olej vyrobený z oliv s příchutí bílého lanýže nesmí chybět v naší nabídce. Tento lanýžový olej pochází z italské rodinné farmy Marina Colonna a skvěle dochutí steaky, carpaccio, houbové rizoto nebo vejce ve skle.
Přeji vám dobrou chuť s lanýžovými specialitami.
Dagmar Kublová