Přeneste se spolu s námi do Toskánska! Toskánská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí, kvalitními surovinami a bohatou chutí. Zaměřuje se na sezónní produkty a tradiční recepty.
Polévka Ribollita je vedle Minestrone jednou z nejchutnějších italských polévek. Polévka z kapusty, fazolek cannelloni a chleba je velmi hustá a jako kulinářská tradice regionu se podává od Florencie přes Pisu až po Sienu. Polévka má skromný původ a zrodila se jako recept tak zvané „cucina povera“, tedy kuchyně chudých, kdy díky fazolím a chlebu zasytila obvykle celou rodinu.
Původně se vařila z toho, co zbylo z předchozího dne. Je to jídlo, které se po staletí dědilo z generace na generaci. Díky kombinaci fazolí, zeleniny a chleba je Ribollita velmi sytá a výživná. Je to ideální jídlo pro chladné dny, kdy potřebujete zahřát a dodat energii. Přestože se Ribollita vaří z jednoduchých surovin, její chuť je bohatá a komplexní. Ochutnat Ribollitu znamená zažít autentickou toskánskou kuchyni. Je to jídlo, které vám umožní ponořit se do místní kultury a tradic. Ribollita je zkrátka pokrm, který pohladí duši i žaludek. Je to jídlo s příběhem, které stojí za to ochutnat.
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 středně velká červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 polévkových lžic olivového oleje Querciamatta Leccino
- 2 ks mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 400 g nakládaných rajčat
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 400 g fazolí cannelloni
- 200 g kapusty
- 3 ks bobkového listu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 plátky bílého chleba + 1 plátek na krutóny
- parmezán
- 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
Cibuli a mrkev očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Řapíkatý celer zbavte tuhých vláken a nakrájejte na kostičky. Česnek utřete se solí.
V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte mrkev a celer a zarestujte. Po chvíli přidejte cibuli a česnek, bobkový list a za občasného míchání společně zarestujte (cca 5 min.). Přidejte lžíci rajčatového protlaku, nakládaná rajčata a nechte společně podusit. Zalejte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a nechte probublávat na mírném plameni. Kapustu zbavte košťálů a nakrájejte na 1 cm silné nudličky, které přidejte do polévky. Polévku nechte povařit cca 15-20 min. do změknutí zeleniny. Přidejte propláchnuté fazole a plátky nalámaného chleba. Pokud dáváte přednost tekutější verzi polévky, chleba nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi s olivovým olejem. A máte hotovo! Polévku můžete v talíři zasypat chlebovými krutóny, zakápnout olivovým olejem a posypat parmezánem. Tak dobrou chuť!
Dagmar Kublová