Olivové oleje se silnou intenzitou chutě
Silné extra panenské olivové oleje párujte vždy s chuťově výraznými jídly jako jsou grilované nebo restované steaky, hamburgery či jiné červené maso, zvěřina, kachna, lasagne nebo houbová jídla. Olivové oleje s vyšším stupněm hořkosti můžete použít v kombinaci s přirozeně nasládlými surovinami jako je kořenová zelenina nebo dýně. Na jihu se výrazné olivové oleje používají i pro dochucení čokoládových dezertů nebo zmrzliny.
Nejprodávanější
Značky
BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty s rajčaty a ořechy....
Prémiový extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z jihoitalského regionu Apulie. Tento olivový olej je vyroben z vypeckovaných oliv odrůdy...
Ochutnejte jeden z nejlepších extra panenských olivových olejů odrůdy Coratina sezóny 2023/24 dle hodnocení prestižní soutěže Leone d’Oro International. Středně intenzivní...
Olivový olej silné chuti s vytrvalým aroma, který ocení každý gurmán. To nejlepší co nabízejí olivové háje Casas de Hualdo v elegantní černé láhvi. Prestižní italský průvodce...
Chiavalon Organic je BIO extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce s vysokým podílem polyfenolů. Skvěle dochutí lososa, tuňáka, grilované maso, pastu,...
Extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z něj dělá spíše medicínu než pomocníka při běžném každodenním vaření v kuchyni. Má extrémně vysoký podíl...
BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty s rajčaty a ořechy....
Otestujte výrazný olivový olej Cornicabra s ovocným aroma vonící po mandlích, rukole, jablku a čekance. Je skvělý s těstovinami, grilovanou zeleninou jako artyčok nebo...
Prémiový olivový olej tradiční italské odrůdy Coratina s intenzivní ovocnou chutí a pikantností, dokonalou robustní strukturou a v krásné keramické láhvi z italské Apulie....
Párování jídel s výrazným a silným olivovým olejem
U chuťově výrazných pokrmů volíme silný a výrazný extra panenský olivový olej tak, aby byl v jídle cítit a svou chutí pokrm obohatil. Výrazné olivové oleje mají hořkou chuť a jsou na kořeni jazyka štiplavé. To je způsobeno vysokým podílem polyfenolů, které jsou velmi prospěšné lidskému organismu.
Stručný přehled použití výrazného olivového oleje
Druhy jídel
- Steaky a hamburgery
- Červené maso – vepřové, hovězí
- Zvěřina
- Lasagne
- Houbová jídla
- Čokoládové dorty a čokoládová zmrzlina
Doporučené výrazné olivové oleje
- Casas de Hualdo Organic - skvělý BIO extra panenský olivový olej ze španělské farmy
- Chiavalon Atilo – blendovaný olivový olej s výraznou chutí černého pepře, který je vyladěný na steaky
- Chiavalon Organic – BIO prémiový olivový olej z certifikované ekologické produkce
- Casas de Hualdo Reserva de Familia - kupáž výrazného olivového oleje v dárkové kazetě
- Casas de Hualdo Cornicabra - ve třech velikostech a dárkovém balení
- Coratina Rainbow - z jihoitalské farmy Frantoio Muraglia
- Grubić Rožinjola - z malé rodinné farmy v chorvatském Bale
- Nobleza del Sur Eco Night - BIO prémiový olivový olej z Andalusie
Detailnější upřesnění, jak kombinovat středně výrazný olivový olej s jídlem
Silné a výrazné olivové oleje se používají především v kombinaci s vepřovým masem, hovězím masem a také se zvěřinou. Olivový olej můžete použít pro naložení masa spolu s bylinkami, případně na dochucení po vytažení z grilu, případně z pánve. Olivový olej samozřejmě můžete použít i na smažení, protože má vysoký kouřový bod a hodí se i do teplé kuchyně (více o vaření s olivovým oleje v našem článku zde).
Výrazný olivový olej je také skvělý pro dochucení jídel, kde jsou významnou složkou houby.
Používat olivový olej společně se sladkými dezerty je u nás netradiční kombinace, ale v jižních zemích zcela běžná. Vyzkoušejte zakápnout čokoládový dort anebo čokoládovou zmrzlinu výrazným olivovým olejem. Budete překvapeni, jak skvěle tato kombinace chutná.
Které oleje řadíme k silným a výrazným?
Milovníci výrazných chutí jistě ocení chorvatské olivové oleje Chiavalon z Vodnjanu na Istrii. Chiavalon Atilio je extra panenský olivový olej s tóny černého pepře, který je vyladěný na přípravu steaků, nebo vyzkoušejte BIO verzi pod označením Organic. Olivové oleje Chiavalon jsou kupáže několika odrůd a u silných olivových olejů je významnou odrůdou Rožinjola. Tuto odrůdu můžete koupit i jako jednodruhový olivový olej Rožinjola z malé farmy Grubić.
Největším světovým producentem olivového oleje je Španělsko a tak nám samozřejmě nemůže chybět i nabídka z této země. Skvělým poměrem kvality a ceny je Ecológico z farmy Casas de Hualdo. Tento olivový olej má vysoký podíl polyfenolů, a tak je oblíbený i u zákazníků užívajících olivový olej jako medicínu. Další alternativou je jednodruhová Cornicabra, nebo jedinečná kupáž Reserva de Familia, která je i krásným dárkem. Z Andalusie si můžete vybrat i BIO olivový olej Nobleza del Sur Eco Night.
Chuťově výraznou olivovou odrůdou v Itálii je Coratina, pěstovaná především na jihu v Apulii. Vyzkoušejte Coratinu z rodinné farmy Frantoio Muraglia.
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
- Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
- DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej
- Vliv olivového oleje na zdraví
- Výroba olivového oleje
- Další zajímavé články s tématikou olivového oleje najdete na OLIVOVÉM BLOGU