OLIVOVÝ BLOG

Nechceme být pouze e-shopem, který vám nabízí své zboží za každou cenu, ale chceme vám poskytovat i zajímavé informace, které se pojí s olivovým světem. Olivový olej a vše kolem něj se stalo naším koníčkem, a tak trochu i vášní. Proto se chceme s vámi podělit o informace, které se díky naší zálibě a práci dozvídáme. Máme ambici vám na tomto místě přinášet zajímavé informace o zdravotních benefitech olivového oleje, možných gurmánských zážitcích, informace ze života farem, se kterými spolupracujeme anebo tipy na zajímavá místa pro cestování. A možná toho bude časem i více, podle toho, co nám život přinese.

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

Sedm nejzajímavějších míst v Madridu

Španělsko je největším výrobcem olivového oleje na světě, a tak nemůže na našem OLIVOVÉM BLOGU chybět čas do času cestovatelské doporučení pro tuto zemi. Tentokrát se nebudeme věnovat typické olivové destinaci, ale zůstaneme rovnou v hlavním městě. Pokud budete do Španělska cestovat letecky, je totiž Madrid jednou z nejpravděpodobnějších vstupních bran. Proč se tedy s tímto městem neseznámit blíže! V Madridu si užijete krásné památky, jedinečná umělecká díla, moderní kulturu ...

Olivový olej italské olivové legendy QUEEN MARIPA

Milí přátelé a příznivci olivového oleje,  kdo jste s námi od našich začátků, tak už víte, že vám jednou za čas představíme něco opravdu výjimečného. Vloni v tuto dobu to byl michelinský extra panenský olivový olej Queen Maripa, jehož limitovaná edice zmizela skoro mrknutím oka. Rok se s rokem sešel a my tu máme od Lago di Garda opět něco naprosto výjimečného. Olivový olej, který byl vylisovaný a vyladěný jen a jen pro OLIVUM a tedy pro vás, naše milé a vážené zákazníky. Tohoto zodpovědnéh...

Oxidační stres a olivový olej

Oxidační stres, fenomén, který je v posledních letech skloňovaný snad ve všech pádech. Je třeba se ho obávat? Jak vzniká a jak s ním bojovat? Naše tělo je komplexní systém, ve kterém se každou sekundu odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Tyto procesy nám mimo jiné dodávají tolik potřebnou energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost tím, že přeměňují to, co jíme, v nutriční látky, které vyživují a podporují každou buňku našeho těla. Jídlo je tedy jakýmsi palivem, které nám ...

NOVINKA Keramické dózy na olivový olej

Nedávno jsme vám představili NOVINKU, prémiový extra panenský olivový olej v 3 litrovém balení BAG-IN-BOX. A protože přenášení třílitrové krabice s olejem na jídelní stůl není úplně ideální, můžete si k rodinnému balení olivového oleje vybrat také keramickou dózu, kterou lze plnit opakovaně. Bag-In-Box i dózy jsou sladěné do black & white, aby působily elegantně v každé kuchyni. Můžete tak mít vždy po ruce dostatečné množství olivového oleje na vaření i na finální servírování. Keramické...

Kolik existuje olivových odrůd a které jsou nejoblíbenější?

V desítkách zemí na šesti kontinentech roste více než 1300 druhů olivových odrůd, resp. olivy se pěstují na všech kontinentech kromě Antarktidy. Podle IOOC (International Olive Oil Council) je v současné době 90 % sklízených oliv určeno k výrobě oleje. Zbývajících 10% se pak zpracovává jako stolní olivy. Jako příležitostný spotřebitel možná znáte dva druhy oliv – zelené a černé. Ale pozor! Všechny olivy jsou zpočátku zelené a zráním některé odrůdy mění svoji barvu na růžové a čer...

Jemný a intenzivní olivový olej v balení BAG-IN-BOX

Dnes vám přinášíme novinku, která jistě zaujme ty z vás, kteří si stejně jako my vypěstovali závislost na kvalitním olivovém oleji a jeho týdenní spotřeba je tak velká, že už vás nebaví neustále vyhazovat prázdné láhve od oleje. Slyšeli jste o balení Bag-In-Box? Tento způsob balení tzv."sáček v krabici" není vhodný jen pro víno. Je to jeden z nejlepších způsobů balení olivového oleje, protože olej se uchovává bez přístupu světla a vzduchu a tím se snižuje riziko jeho oxidace. Zároveň jde o balen...

Víte, že světlo "zabíjí" olivový olej?

Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva. Je to „živá hmota“ a tak i ten kvalitativně nejlepší olivový olej má ihned po vylisování tendenci stárnout a degradovat. Jak čas plyne, defekty přibývají a pozitivní atributy postupně ubývají, až úplně vymizí. Právě z tohoto důvodu je dobré vždy volit olivový olej té nejvyšší kvality. Časový interval degradace tuku je pak výrazně delší než u oleje nevalné kvality. Pojďme se na chvíli společně přenést do hodiny fyziky...vzpomíná...

Treska v papilotě

Říká se, že ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to nutričně výživné jídlo a díky jejich chuťové rozmanitosti také pestré a rychlé na přípravu. Ryby ale nemusíte připravovat vždy jen na pánvi. Skvělá je také příprava v troubě a pokud navíc rybku zabalíte do „papiloty“, máte super oběd nebo večeři na stole do 20 minut.   A co že je to ta „papilota“? Je to obálka nebo kapsa vytvořená z pečícího papíru, do které se vkládají syrové nebo lehce tepelně upra...

Olivový olej … zdravý tuk v boji s obezitou

Obezita je chronické onemocnění, které se v posledních letech v západním světě stále častěji týká nejen dospělých, ale také dětí. Dle aktuálních studií trpí nadváhou či obezitou přes miliardu obyvatel naší planety, přičemž v České republice se jedná až o dvě třetiny dospělé populace a asi 15% dětí. To je celkem alarmující, nemyslíte? Příčinou obezity je nezdravý životní styl, stres nebo genetické předpoklady. Za následek může mít nejen psychické potíže a deprese, ale také vážné z...

Sedm nejzajímavějších míst Apulie

Když jsme před lety poprvé přijeli do Apulie (italsky Puglia), byli jsme z tohoto regionu lehce zaskočeni. Často jsme jezdívali do „vymazlené“ severní Itálie, kde je téměř na každém kroku řád a pořádek, ale jižní Itálie je tak trochu jiný svět. Cesty na olivové farmy nás ale začaly do Apulie přivádět častěji a častěji a my jsme si tento region postupně zamilovali. Díky tomu už nevnímáme všudypřítomné pytle s odpadky pohozené okolo cest, rozbité silnice a domy obehnané 2,5 metrovým plot...

Užijte si krásné a pohodové Vánoce

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, přejeme vám krásné a pohodové prožití vánočních svátků. Nechť vám tento kouzelný čas přinese to, po čem nejvíce toužíte. Ať už je to hromada hmotných dárků, pohoda, radost, odpočinek či čas strávený s vašemi milovanými, užijte si každou chvíli. Nechte se unášet magickým kouzlem Vánoc s úsměvem a láskou  nejen na tváři, ale také v srdci. Krásné Vánoce!  Dagmar Kublová  ...

Naše vyjádření k výsledkům kontroly SZPI

Vážení zákazníci, českými médii včera (20.12.2023) proběhla zpráva o výsledku kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která se zaměřovala na kvalitu olivových olejů. Součástí této kontroly byla i naše společnost. Výsledky kontroly jsou zveřejněné na portálu Potraviny na pranýři. Bohužel naše společnost je označena červeným křížkem a jako důvod nevyhovění je uvedeno „ZNAČENÍ“. V únoru 2022 byly SZPI odebrány vzorky extra panenského olivového oleje Casas de Hualdo Arbequ...

Termíny doručení do Vánoc

Štědrý den se nezadržitelně blíží a tak nákupní horečka začíná vrcholit. Pokud chcete obdarovat své milé a blízké zdravým dárkem v podobě olivového oleje, tak je nejvyšší čas objednat. Podle informací od našich logistiků je nejzažší čas pro objednávky následující: Česko PPL – středa 20. 12. do 8 hodin Česká pošta – úterý 19. 12. do 8 hodin Balíkovna – úterý 19. 12. do 8 hodin Zásilkovna – úterý 19. 12. do 8 hodin Slovensko SPS – neděle 17. 12. do 24 hodin Slovenská pošta – 16. 12. ...

Vánoční panettone s olivovým olejem

Pokud jste se někdy před Vánoci nebo během svátků toulali v uličkách některého z italských měst, v kavárnách i obchodech vám jistě neuniklo sladké pečivo, které připomíná obrovský muffin. Panettone je italský sladký chléb původem z Milána. O jeho historii se povídá hned několik příběhů. Jedním z nejpřitažlivějších je ten o milánském pekaři Tonim, který se zamiloval do krásné ženy, která každý den procházela kolem jeho pekárny. Ve snaze nalákat ji dovnitř a získat si její...

Čím zelenější, tím lepší? Ochutnejte první olivový olej sezóny!

Sklizeň oliv je každoročně pro naše farmáře završením přírodního cyklu a oslavou celoroční dřiny. Proto není divu, že první doušek olivového oleje nové sezóny je radostnou událostí. Abychom se mohli radovat z opravdu kvalitního olivového oleje, je nejlepší čas pro sběr oliv v okamžiku, kdy jsou olivy ještě zelené nebo se lehce zbarvují do růžova či žluta dle olivové odrůdy. Oliva je ovoce, a tak olivový olej je 100% „ovocná šťáva“. Barva olivového oleje není indikátorem kvality, a př...

SKLIZEŇ 2023/24 aneb na cestě za novým olivovým olejem

Říjen a sklizeň oliv patří posledních deset let nerozlučně k sobě. Ano, přesně tak dlouho se datuje výroba prémiových olivových olejů. Správné načasování sběru oliv závisí sice na olivové odrůdě i příslušném regionu, kde olivovníky rostou, můžeme ale obecně říci, že v říjnu je většina odrůd již zralých tak akorát a dávají nejen maximum zdraví prospěšných látek, ale také plnou chuť a intenzivní aroma. Vše je zkrátka o správném načasování. "Ideálně" zralé olivy jsou často ještě úplně zelené (odrů...