OLIVOVÝ BLOG

Nechceme být pouze e-shopem, který vám nabízí své zboží za každou cenu, ale chceme vám poskytovat i zajímavé informace, které se pojí s olivovým světem. Olivový olej a vše kolem něj se stalo naším koníčkem, a tak trochu i vášní. Proto se chceme s vámi podělit o informace, které se díky naší zálibě a práci dozvídáme. Máme ambici vám na tomto místě přinášet zajímavé informace o zdravotních benefitech olivového oleje, možných gurmánských zážitcích, informace ze života farem, se kterými spolupracujeme anebo tipy na zajímavá místa pro cestování. A možná toho bude časem i více, podle toho, co nám život přinese.

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

Proč by měl být olivový olej součástí vašeho novoročního předsevzetí?

Začněte rok 2025 se šťastným srdcem a vykročte vstříc zdraví a radosti ze života! S novým rokem většina z nás hledá způsoby, jak být lepší či jak si vylepšit život. Je to ideální čas na start nových projektů a tím pádem i úpravu jídelníčku.  Ať chceme nebo ne, to, co jíme a pijeme, významně ovlivňuje chemismus našeho těla. A je čistě na každém z nás, jestli ten „nový vítr“ bude foukat tím správným směrem nebo ne… Vše v přírodě je o střídání jinu a jangu a zima patří ...

FLOS OLEI 2025: Vyhlášení nejlepších výrobců a importérů olivového oleje

Den plný ochutnávání těch nejlepších olivových olejů světa ... to byla neděle 15.prosince 2024! V Římě v hotelu Westin Excelsior se ten den v rámci akce Flos Olei 2025 uskutečnilo vyhlášení těch nejlepších výrobců olivového oleje. Bylo nám velkou ctí přijmout pozvání na tuto jedinečnou akci, která letos oslavila své 25.výročí.  Flos Olei Tour Rome se koná ku příležitosti vydání Flos Olei, který je průvodce světem těch nejlepších olivových olejů. Poslední ročník prezentuje 729 olivových ole...

Co dělat, když olivový olej ztuhne?

Zimní měsíce a teploty pohybující se kolem nuly s sebou nesou riziko ztuhnutí olivového oleje během cesty z našeho skladu k vám. Proč se toho neobávat a co s tím? Tuhnutí olivového oleje je proces pomalý a postupný. Olivový olej tuhne přirozeně již při teplotě 10 °C. Tuhnutí je vratný proces a nemá negativní dopad na kvalitu extra panenského olivového oleje! Nižší teplota naopak zpomaluje jeho oxidační proces, proto je dobré, pokud chcete zachovat čerstvé aroma olivového oleje maximál...

OLIVOVÝ OLEJ vs. MÁSLO. Který tuk je zdravější?

Máslo i extra panenský olivový olej (EVOO) jsou kulinářské tuky, které hojně používáme v kuchyni a které hrají klíčovou roli v tradičních stravovacích zvyklostech po celém světě. Který z nich je ale zdravější?   Největšími konzumenty olivového oleje v EU jsou Itálie a Španělsko. V každé z těchto zemí se ročně spotřebuje okolo 500 000 tun oleje. Největší spotřebu olivového oleje na obyvatele má ale Řecko a to přibližně 12 kg za rok [1]. A kdo je největším spotřebitelem másla na světě?...

Rozhovor se Sandi Chiavalon o sklizni v roce 2024 a dopadu změny klimatu na pěstování oliv

Jaké počasí přinesl rok 2024 pěstitelům oliv na Istrii? Tento rok byl velmi náročný. Měli jsme deštivé a vlhké jaro, po kterém následovalo velmi suché léto. Existuje staré přísloví „anno d'erba, anno di merda“ (rok trávy, špatný rok) a letos tráva skutečně intenzivně rostla. Déšť ztěžoval péči o olivy, jejich ochranu před nemocemi a podmínky byly bohužel ideální pro rozmnožování škůdců. Naštěstí horké léto s teplotami přes 32 °C způsobilo, že olivová muška byla sterilní a nedošlo k velkému pošk...

Nový olivový olej sklizně 2024 již v prodeji !

Milí přátelé a příznivci olivového oleje,  a je to tady! Přivezli jsme vám první olivový olej sezóny 2024/25. A je naprosto skvělý! Elegantní vůně a svěží harmonická chuť. To je Chiavalon MLADO, které se letos skutečně povedlo. A bodejť by ne! Podmínky na Istrii byly více než příznivé, olivovníky měly nadstandardní péči po celý rok a olivy byly sbírány s maximální pozorností a láskou. Výsledkem toho je skvělá kupáž olivových odrůd Leccino, Rožinjola a Istarska Bianchera. Zelené tóny bylin,...

Velké balení oliváče za skvělou cenu

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, dnes pro vás máme skvělou zprávu! Přivezli jsme rodinné 2,5L balení extra panenského olivového oleje pro ty vás, kteří máte v kuchyni holt větší spotřebu a byli jste smutní, že na 3L balení Casas de Hualdo musíte počkat až do nové sklizně. S nákupem dlouho neváhejte, protože naše skladové zásoby jsou omezené! Rodinné balení 2,5l extra panenského olivového oleje Picual Rodinné 2,5 litrové balení extra panenského olivového oleje odrůdy Picual ze španě...

Věrnostní sleva 12% ŘÍJEN 2024

Na říjen jsme pro vás připravili slevu 12% na tyto produkty: Casas de Hualdo Reserva de Familia 500 ml - Olivový olej silné chuti s vytrvalým aroma, který ocení každý gurmán. To nejlepší, co nabízejí olivové háje Casas de Hualdo v elegantní černé láhvi. Zelené olivy odrůdy Chalkidiki 250 g z řecké farmy Marmaro - Olivy jsou sklízeny výhradně ručně v polovině října a jsou zbavovány hořkosti tradičním přírodním způsobem bez použití konzervantů. Zalévají se solným roztokem, ve kterém jsou po...

Snížení cen olivových olejů Castillo de Canena

Olivové oleje Castillo de Canena jsme vám představili v dubnu tohoto roku a jsme rádi, že jste si je rychle oblíbili. Není se co divit, protože patří mezi světovou špičku a v hodnocení prestižního italského průvodce Flos Olei má farma dlouhodobě hodnocení 100 bodů ze 100.  Díky vašemu zájmu se nám podařilo s farmou vyjednat snížení ceny, a tak půllitrové balení můžete nově koupit za 499 Kč oproti původní ceně 599 Kč. Také ochucené oleje prošly zeštíhlovací kůrou a nově je koupíte za 489 ...

NOVINKY: Vítejte na farmě Terracuza ze Sardinie!

Milí zákazníci, při naší letní cestě na Sardinii jsme navštívili několik farem, abychom našli ten nejlepší olivový olej do naší nabídky. Nakonec jsme vybrali malou rodinnou farmu Terracuza. Farmu vede mladý Giacomo Nieddu, který ji převzal po svém otci. S Giacomem jsem se potkávala v posledních letech na různých olivových akcích, protože jeho olivový olej se začal umísťovat v TOP výběru olivových soutěží. Jeho ambicí bylo dostat olivový olej z malého městečka Bolotana mezi světov...

NOVINKA: Dárkové balení prémiových olivových olejů Castillo de Canena

Pokud hledáte dárek pro milovníky kvalitní gastronomie, kterým chcete dopřát skutečně luxusní chuťový zážitek, pak je pro vás ideální volbou nové dárkové balení prémiových extra panenských olivových olejů Castillo de Canena. Tato sada představuje vrchol kvality mezi olivovými oleji, a navíc v elegantním dárkovém balení, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Rodinná farma Castillo de Canena Castillo de Canena je jedna z nejrespektovanějších farem a značek olivových olejů na světě. P...

Máte rádi olivy?

Oliva je ovoce, přesněji řečeno peckovice, rostoucí na stále zeleném středomořském stromě - olivovníku (Olea europaea). Říká se, že olivami je třeba se „projíst“. Mají zcela specifickou chuť, kterou jen stěží k něčemu přirovnáte.  Pokud máte rádi středomořskou stravu, pak olivy vašemu jazýčku určitě neunikly. Tyto malé kulaté plody, stejně jako olivový olej, jsou základem středomořské diety, která je v posledních letech velmi oblíbená, a to zejména pro obsah nenasycených mastných...

Umami slaví úspěch na WineHunter Food Award 2024

Produkty firmy Umami jsme vám představili nedávno a velmi nás těší, že vám chutnají. A zřejmě nechutnají jenom vám, ale i mlsným jazýčkům porotců na mezinárodních gastro soutěžích, jak o tom svědčí aktuální úspěch. Na prestižní soutěži WineHunter Food Award 2024 se výrobky Umami umístily na předních příčkách v kategorii Food. Mezi oceněnými byly Tagliolini s černým česnekem, které se staly novinkou roku 2024, a také krém z černého česneku, který získal uznání za svou jedinečnou chuť a vysokou k...

NOVINKA: Italský krém ze sušených rajčat Lamacupa

Rádi zkoušíte nové chutě a hledáte způsoby, jak obohatit své kulinářské zážitky? Pak byste měli vyzkoušet náš nový produkt – Krém ze sušených rajčat značky Lamacupa. Tento krém je ideální volbou pro ty, kteří chtějí do svých pokrmů přidat intenzivní chuť Středomoří. Co je Krém ze sušených rajčat Lamacupa? Krém ze sušených rajčat Lamacupa je vyrobený ze špičkových surovin pocházejících z prosluněné jihoitalské Apulie. Základem jsou sušená rajčata, která jsou bohatá na intenzivní chuť a vůn...

Kouřový bod olivového oleje a proč se ho (ne)obávat

Patříte mezi ty, kteří stále váhají, zda je vhodné vařit, péct, restovat či smažit na olivovém oleji? Tak už konečně odhoďte své pochybnosti stranou!  Ano, s extra panenským olivovým olejem můžete vařit a co víc, dokonce velmi zdravě a chutně. Vždyť se stačí podívat do kuchyní v Itálii, Španělsku, Řecku,…viděli jste snad kuchaře či hospodyňky na jihu Evropy používat jiný než olivový olej? A není divu! Na jeho konzumaci stojí principy středomořské diety. Pokud ještě s olivovým o...

Melounový salát se sýrem feta

V horkých letních dnech asi všichni hledáme, čím bychom se osvěžili. Navíc v žádném případě nechceme v kuchyni trávit hodiny. Máme pro vás tip na velmi jednoduchý letní salát, který v sobě krásně snoubí sladkou, slanou i kyselou chuť a tím na jazyku působí velmi vybalancovaně. Osvěží vás a zasytí. A samozřejmě nechybí ani křupavý element!   Vodní meloun obsahuje až 90% vody, je proto skvělým zdrojem tekutin, bohatý také na karoten, vitamin C, B6, B3, kyselinu listovou,...