12 položek celkem

Cena

1651090
11651090

Značky

Položek k zobrazení: 12
Extra panenský olivový olej Le Tre Colonne Olisir 1000+ s maximem polyfenolů
Novinka
1 090 Kč

ZBOŽÍ NA CESTĚ, OČEKÁVANÝ TERMÍN ODESLÁNÍ OBJEDNÁVEK 8.2.2023. Extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z něj dělá spíše medicínu než pomocníka při...

Kód: 1255
Prémiový extra panenský olivový olej Evolution Denocciolato 500 ml s vysokým podílem polyfenolů
Novinka
989 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z jihoitalského regionu Apulie. Tento olivový olej je vyroben z vypeckovaných oliv odrůdy...

Kód: 1236
CDH Picual 500 2022 min
Novinka
329 Kč

Picual párujte s lososem, pečeným masem, restovanou zeleninou, těstovinami, rizotem. Silnější ovocné aroma s vůni rajčat, zelených banánů a posečené trávy podtrhne...

Kód: 1025
Prémiový extra panenský olivový olej Le Selezioni Coratina 500 ml z italské farmy Le Tre Colonne
Novinka
649 Kč

Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, extrémně nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...

Kód: 1235
Casas de Hualdo Ecológico 500 ml – BIO prémiový extra panenský olivový olej
Novinka
399 Kč

BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty...

Kód: 1017
Prémiový extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Day 500 ml v BIO kvalitě
499 Kč

Výraznější pikantní až lehce nahořklá chuť, prémiový olivový olej s vysokým podílem polyfenolů, a navíc vyrobený v BIO kvalitě, podle nejpřísnějších zásad ekologického...

Kód: 1091
Casas de Hualdo Cornicabra 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej
Novinka
329 Kč

Cornicabra je skvělá v kombinaci s výraznými až kořeněnými jídly jako je pečené jehněčí, dušené maso, grilovaný lilek, artyčok, salát z řeřichy. Aroma je ovocné a...

Kód: 1012
BIO extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Night 500 ml
499 Kč

Eco Night od Nobleza del Sur je BIO prémiový extra panenský olivový olej vyrobený podle nejpřísnějších standardů ekologického zemědělství. Krásné designové balení...

Kód: 1094
Casas de Hualdo Picual 250 ml
179 Kč

Silnější ovocné aroma podtrhne chuť výraznějších jídel. Picual je skvělý v kombinaci se zeleninovými saláty, chřestem, lososem, tuňákem, pečeným masem, těstovinami nebo...

Kód: 1023
Prémiový extra panenský olivový olej Moraiolo Biologico z italské farmy Fattoria Ramerino
425 Kč

Středně intenzivní BIO extra panenský olivový olej s chutí zelených oliv a jemnými bylinkovými tóny. Harmonicky vyvážená pikantnost a hořkost. BIO olivový olej...

Kód: 2002
Casas de Hualdo Cornicabra 250 ml
179 Kč

Silná až štiplavá chuť a ovocné aroma s vůní mandlí, rukoly, jablek a čekanky. Skvělý s pečeným jehněčím, dušeným masem, grilovanou zeleninou nebo zeleninovou pizzou....

Kód: 1011
Prémiový extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Night 100 ml v BIO kvalitě
165 Kč

Prémiový olivový olej Nobleza del Sur Eco Night je vyrobený v BIO kvalitě. Jedná se o jemný olivový olej s ovocným aroma vhodný pro lehká jídla. Balení ve skleněné...

Kód: 1093

Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů …bestseller pro vaše zdraví

Už jste ochutnali olivový olej, který škrábal v krku tak, že vám až vyhrkly slzy? Bravo! Zřejmě jste právě narazili na olivový olej s vysokým podílem polyfenolů. V žádném případě se nejedná o vadu oleje, jak se bohužel někteří domnívají, ale o přítomnost oleocanthalu a oleaceinu, dvou nejaktivnějších fenolických sloučenin olivového oleje. Vysoce fenolický olivový olej je štiplavý až pepřový v krku a hořký na jazyku, což přímo souvisí s jeho zdravotními přínosy. Podle Nařízení Evropské komise o označování zdravotních tvrzení č.EU 432/2012 ze dne 16.května 2021 [1] polyfenoly z olivového oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidativním stresem. Toto platí u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropein komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje neboli 250 mg polyfenolů na kilogram. Příznivého účinku je přitom dosaženo při pravidelném denním příjmu 20 g olivového oleje (2-3 lžíce).  

Polyfenoly pomáhají regulovat krevní tlak a cholesterol

Bylo zjištěno, že olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů pomáhají regulovat krevní tlak, chránit tepny před poškozením, snížit špatný cholesterol (LDL), snížit riziko diabetu 2.typu, předcházet mnoha typům rakoviny, funkci jater, zabránit mrtvici, bojovat proti předčasnému stárnutí, snížit riziko deprese a demence, zpomalit progresi Alzheimerovy choroby či snížit výskyt zánětů v těle.

A co jsou vlastně polyfenoly?

Fenoly jsou organické sloučeniny, které vznikají jako vedlejší produkt syntézy rostlin. Nacházejí se v některých druzích ovoce, zeleniny, koření a bylin, oříškách, semenech, luštěninách a olivovém oleji. Existují však fenolické sloučeniny jedinečné pro olivový olej uvolňující se během procesu drcení oliv a malaxování. Řeč je o oleocanthalu a oleaceinu, polyfenolech známých pro své protizánětlivé a antioxidační účinky.

Obsah polyfenolů v olivovém oleji je každý rok jiný a liší se podle druhu půdy, počasí, typu olivové odrůdy, doby sklizně, postupů mletí, použité technologie výroby oleje apod. Čím jsou olivy zelenější, tím je obsah polyfenolů vyšší, proto si také farmáři dávají záležet, aby správně určili vhodný čas pro zahájení sklizně. Ani moc brzy, ani moc pozdě. A hlavně co nejrychleji, sbírat i mlít. Na podíl polyfenolů má ale vliv také biodiverzita, která výrazně přispívá k bohatosti půdy i výživě pro olivovníky. Také množství srážek či slunečních paprsků se velmi výrazně podepisuje na kvalitě olivového oleje, jeho chuti i intenzitě. Zkrátka, najít ty nejoptimálnější podmínky je velká alchymie, která si žádá mnoho znalostí, zkušeností i citu pro přírodu.

O polyfenolech si více můžete přečíst v našich článcích:

Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů pro vaše zdraví

Pokud hledáte olivový olej s vysokým podílem polyfenolů pro jeho zdravotní přínosy, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy a konzumovat jej denně. Nejlépe ráno na lačno nebo v průběhu dne zejména ve studené kuchyni, tedy jako zálivku na chuťově výraznější zeleninu či salát, s pečivem nebo k finalizaci talíře s polévkou, těstovinami či luštěninami. Nezapomeňte ale, že olivový olej s vysokým podílem polyfenolů je chuťově výrazný, štiplavý i hořký. Skvěle tedy podpoří pokrmy, které jsou výrazné nebo lehce nasládlé. Takový olivový olej ideálně kombinujte s kořenovou zeleninou, dýní, jehněčím masem či králíkem, rukolou, čekankou, vyzrálými rajčaty nebo sýry. A pozor si určitě dejte také na skladování. Jakmile láhev otevřete, olivový olej začíná přístupem kyslíku oxidovat. Při oxidaci dochází k „požírání“ polyfenolů, proto, abyste minimalizovali ztrátu polyfenolů, skladujte láhev s olejem vždy dobře uzavřenou na tmavém a chladnějším místě (ne v lednici). Světlo, teplo, vzduch a čas jsou totiž nepřátelé olivového oleje. Tak na zdraví!

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0432&from=MT

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz