International Olive Oil Masterclass 2025 je za námi ... Minulý víkend se opět nesl v duchu setkávání a vzdělávání se. Jako OLIVUM jsme se zavázali vám přivážet to nejlepší z Olivového světa, a protože je každá sezóna jiná, je třeba být ve spojení s ostatními degustátory, someliéry a výrobci, ochutnávat a kalibrovat svůj nos i chuťové pohárky. A kde jinde než na International Masterclass, který se i letos konal na Tasting Panelu v Brescii pod vedením ředitelky mezinárodní sou...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 2
Když vás tlačí čas a potřebujete připravit rychlý, a přitom chutný oběd nebo svačinu, jsou tortilly vždy skvělou volbou. U nás doma jsou velmi oblíbené ty ve středomořském stylu. A proč ve středomořském stylu? Protože jejich náplň obsahuje všechny ingredience, které jsou v souladu se středomořským stravováním, jsou výživné a skvěle chutnají. A dokonce je mezi nimi jedna speciální ingredience, která dává tomuto jídlu ten správný šmrnc. Ano, řeč je o krému ze sušených rajčat! Poctivý krém z&n...
Olivový olej je jedním z nejstarších a nejpoužívanějších olejů na světě. Má bohatou historii, která sahá až do starověkého Řecka. Olivový olej byl vždy ceněn nejen v gastronomii, ale také jako ingredience v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. A jinak tomu není ani dnes! Antioxidanty neboli polyfenoly obsažené v olivovém oleji mají řadu zdravotních benefitů, a to jak pro vnitřní užití, tak i vnější opečování našeho těla. I italská herečka Sofia Loren, která je synonymem „stárnutí s gr...
Snídaně dělá den. Alespoň se to říká. O tom, jak se v průběhu dne cítíme, rozhoduje mnoho faktorů a jedním z nich je také naše trávení. Je to jakýsi motor, který, pokud ráno dobře „zažehne“, si v průběhu dne bude pěkně pobrukovat a zcela jistě se nezadře. Po většinu roku bychom měli ráno začít teplou snídaní. A tím nemyslím hrnkem teplého čaje, ale třeba vaječnou omeletou, míchanými vajíčky, zeleninovým vývarem nebo ideálně kašemi z obilovin, oříšků či semen, které jsou lehc...
Začněte rok 2025 se šťastným srdcem a vykročte vstříc zdraví a radosti ze života! S novým rokem většina z nás hledá způsoby, jak být lepší či jak si vylepšit život. Je to ideální čas na start nových projektů a tím pádem i úpravu jídelníčku. Ať chceme nebo ne, to, co jíme a pijeme, významně ovlivňuje chemismus našeho těla. A je čistě na každém z nás, jestli ten „nový vítr“ bude foukat tím správným směrem nebo ne… Vše v přírodě je o střídání jinu a jangu a zima patří ...
Den plný ochutnávání těch nejlepších olivových olejů světa ... to byla neděle 15.prosince 2024! V Římě v hotelu Westin Excelsior se ten den v rámci akce Flos Olei 2025 uskutečnilo vyhlášení těch nejlepších výrobců olivového oleje. Bylo nám velkou ctí přijmout pozvání na tuto jedinečnou akci, která letos oslavila své 25.výročí. Flos Olei Tour Rome se koná ku příležitosti vydání Flos Olei, který je průvodce světem těch nejlepších olivových olejů. Poslední ročník prezentuje 729 olivových ole...
Zimní měsíce a teploty pohybující se kolem nuly s sebou nesou riziko ztuhnutí olivového oleje během cesty z našeho skladu k vám. Proč se toho neobávat a co s tím? Tuhnutí olivového oleje je proces pomalý a postupný. Olivový olej tuhne přirozeně již při teplotě 10 °C. Tuhnutí je vratný proces a nemá negativní dopad na kvalitu extra panenského olivového oleje! Nižší teplota naopak zpomaluje jeho oxidační proces, proto je dobré, pokud chcete zachovat čerstvé aroma olivového oleje maximál...
Máslo i extra panenský olivový olej (EVOO) jsou kulinářské tuky, které hojně používáme v kuchyni a které hrají klíčovou roli v tradičních stravovacích zvyklostech po celém světě. Který z nich je ale zdravější? Největšími konzumenty olivového oleje v EU jsou Itálie a Španělsko. V každé z těchto zemí se ročně spotřebuje okolo 500 000 tun oleje. Největší spotřebu olivového oleje na obyvatele má ale Řecko a to přibližně 12 kg za rok [1]. A kdo je největším spotřebitelem másla na světě?...
Jaké počasí přinesl rok 2024 pěstitelům oliv na Istrii? Tento rok byl velmi náročný. Měli jsme deštivé a vlhké jaro, po kterém následovalo velmi suché léto. Existuje staré přísloví „anno d'erba, anno di merda“ (rok trávy, špatný rok) a letos tráva skutečně intenzivně rostla. Déšť ztěžoval péči o olivy, jejich ochranu před nemocemi a podmínky byly bohužel ideální pro rozmnožování škůdců. Naštěstí horké léto s teplotami přes 32 °C způsobilo, že olivová muška byla sterilní a nedošlo k velkému pošk...
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, a je to tady! Přivezli jsme vám první olivový olej sezóny 2024/25. A je naprosto skvělý! Elegantní vůně a svěží harmonická chuť. To je Chiavalon MLADO, které se letos skutečně povedlo. A bodejť by ne! Podmínky na Istrii byly více než příznivé, olivovníky měly nadstandardní péči po celý rok a olivy byly sbírány s maximální pozorností a láskou. Výsledkem toho je skvělá kupáž olivových odrůd Leccino, Rožinjola a Istarska Bianchera. Zelené tóny bylin,...
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, dnes pro vás máme skvělou zprávu! Přivezli jsme rodinné 2,5L balení extra panenského olivového oleje pro ty vás, kteří máte v kuchyni holt větší spotřebu a byli jste smutní, že na 3L balení Casas de Hualdo musíte počkat až do nové sklizně. S nákupem dlouho neváhejte, protože naše skladové zásoby jsou omezené! Rodinné balení 2,5l extra panenského olivového oleje Picual Rodinné 2,5 litrové balení extra panenského olivového oleje odrůdy Picual ze španě...
Na říjen jsme pro vás připravili slevu 12% na tyto produkty: Casas de Hualdo Reserva de Familia 500 ml - Olivový olej silné chuti s vytrvalým aroma, který ocení každý gurmán. To nejlepší, co nabízejí olivové háje Casas de Hualdo v elegantní černé láhvi. Zelené olivy odrůdy Chalkidiki 250 g z řecké farmy Marmaro - Olivy jsou sklízeny výhradně ručně v polovině října a jsou zbavovány hořkosti tradičním přírodním způsobem bez použití konzervantů. Zalévají se solným roztokem, ve kterém jsou po...
Olivové oleje Castillo de Canena jsme vám představili v dubnu tohoto roku a jsme rádi, že jste si je rychle oblíbili. Není se co divit, protože patří mezi světovou špičku a v hodnocení prestižního italského průvodce Flos Olei má farma dlouhodobě hodnocení 100 bodů ze 100. Díky vašemu zájmu se nám podařilo s farmou vyjednat snížení ceny, a tak půllitrové balení můžete nově koupit za 499 Kč oproti původní ceně 599 Kč. Také ochucené oleje prošly zeštíhlovací kůrou a nově je koupíte za 489 ...
Milí zákazníci, při naší letní cestě na Sardinii jsme navštívili několik farem, abychom našli ten nejlepší olivový olej do naší nabídky. Nakonec jsme vybrali malou rodinnou farmu Terracuza. Farmu vede mladý Giacomo Nieddu, který ji převzal po svém otci. S Giacomem jsem se potkávala v posledních letech na různých olivových akcích, protože jeho olivový olej se začal umísťovat v TOP výběru olivových soutěží. Jeho ambicí bylo dostat olivový olej z malého městečka Bolotana mezi světov...
Pokud hledáte dárek pro milovníky kvalitní gastronomie, kterým chcete dopřát skutečně luxusní chuťový zážitek, pak je pro vás ideální volbou nové dárkové balení prémiových extra panenských olivových olejů Castillo de Canena. Tato sada představuje vrchol kvality mezi olivovými oleji, a navíc v elegantním dárkovém balení, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči. Rodinná farma Castillo de Canena Castillo de Canena je jedna z nejrespektovanějších farem a značek olivových olejů na světě. P...
Oliva je ovoce, přesněji řečeno peckovice, rostoucí na stále zeleném středomořském stromě - olivovníku (Olea europaea). Říká se, že olivami je třeba se „projíst“. Mají zcela specifickou chuť, kterou jen stěží k něčemu přirovnáte. Pokud máte rádi středomořskou stravu, pak olivy vašemu jazýčku určitě neunikly. Tyto malé kulaté plody, stejně jako olivový olej, jsou základem středomořské diety, která je v posledních letech velmi oblíbená, a to zejména pro obsah nenasycených mastných...