Už jste ochutnali tradiční italské balzamiko?
Balzamikový ocet (aceto balsamico) je tmavý, koncentrovaný ocet intenzivní chuti a vůně vyráběný z redukovaného hroznového moštu zrajícího několik let v dřevěných sudech. Vyrábí se výhradně v italských regionech Modena a Reggio Emilia tradičními postupy a na výrobu od začátku do konce dohlíží speciální certifikační agentura. Slovo „balsamico“ pochází z latiny a znamená „obnovující“ či „léčivý“. Pravý balzamikový ocet se vyrábí lisováním hroznů Trebbiano a Lambrusco a následnou redukcí a kvašením hroznové šťávy. Výsledkem je hustý sirup, který následně zraje v „baterii“, tedy v sudech z dubového, jalovcového, třešňového, kaštanového, akátového a jasanového dřeva po dobu minimálně 12 let. Balzamikový ocet má komplexní, intenzivní chuť s přirozeně sladkokyselými prvky a tóny dřeva.
Balzamikový ocet je nejen chutná, ale také vysoce výživná ingredience, která má široké využití v kuchyni. Ale věděli jste, že má také celou řadu zdravotních benefitů?
Obsahuje minerály, jako je draslík, vápník, sodík, fosfor a zdraví prospěšné antioxidanty. Podle studie z roku 2022 zveřejněné ve vědeckém časopise Molecules obsahuje balzamikový ocet antioxidanty zvané polyfenoly, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, snižují riziko chronických onemocnění a posilují celkové zdraví. Stopové minerály obsažené v balzamikovém octu, včetně manganu, pomáhají podporovat zdraví kostí a metabolismus. Balzamikový ocet navíc obsahuje také malé množství draslíku a vápníku nezbytných pro kontrolu krevního tlaku a zdraví srdce.
A jak ještě prospívá balzamikový ocet zdraví?
1. Pomáhá zlepšit zdraví pokožky
Balzamikový ocet obsahuje antimikrobiální sloučeniny, kyselinu octovou a antioxidanty. Tyto složky mohou pomoci zlepšit pleť, a to prostřednictvím pozitivního působení na trávící trakt, resp. stěnu tlustého střeva, která je dle tradiční čínské medicíny přímo spojována s kůží.
2. Reguluje hladinu cukru v krvi
Balzamikový ocet může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, pokud je konzumovaný jako součást jídla. Nedávno byla dle odborného webu Medscape.com, který poskytuje přístup k lékařským informacím a lékaře také vzdělává, prokázána antiglykemická vlastnost balzamikového octa u osob s výraznou inzulínovou rezistencí nebo s diabetem 2.typu [1]. Vybraní jedinci s inzulínovou rezistencí nebo s diagnostikovaným diabetem 2.typu konzumovali testovací nápoj s octem (20 g octa, 40 g voda, 1 lžička sacharinu) nebo placebo bezprostředně před konzumací jídla. U jedinců rezistentních na inzulín snížilo požití octa postprandiální glykémii o 64% ve srovnání s hodnotami placeba a zlepšilo i citlivost na inzulín o 34%
3. Podporuje zdravé trávení
Kyselina octová je aktivní složkou balzamikového octa. Tato kyselina obsahuje kmeny probiotik, které napomáhají trávení, udržují střeva zdravá a tím podporují celkovou imunitu. Proto se balzamiko často používá jako tzv. „digestive“, který si nejlépe vychutnáte na lžičce po jídle.
4. Pomáhá při hubnutí
Probiotika obsažená v balzamikovém octu mohou napomoci pocitu plnosti mezi jednotlivými jídly. Některé výzkumy naznačují, že lidé, kteří si ke snídani přidají lžičku balzamikového octa, konzumují během dne méně kalorií [1].
5. Má protiplísňové, antivirové a antibakteriální vlastnosti
Jak zařadit balzamikový ocet do svého jídelníčku?
- Balzamikový ocet je všestranná přísada, která dodává salátovým dresinkům hloubku. Smíchejte ho s olivovým olejem, česnekem a dijonskou hořčicí na klasický vinaigrette.
- Vyzkoušejte rafinovanou kombinaci balzamika spolu se zmrzlinou, ovocem nebo dezerty. Náš speciální tip: jahody, sýr Parmigiano Reggiano a tradiční balzamikový ocet z Reggio Emilia DOP
- Připravte z balzamika, extra panenského olivového oleje a bylinek marinádu na grilování zeleniny a masa.
Jak skladovat a používat balzamikový ocet?
Při skladování a používání balzamikového octa mějte na paměti následující:
- Skladujte na chladném a tmavém místě: Uchovávejte balzamikový ocet mimo teplo a světlo, abyste zachovali jeho chuť a kvalitu. Ideálním místem je skříň nebo spíž.
- Pevně uzavřete láhev: Ujistěte se, že láhev je po každém použití pevně uzavřena, aby vzduch neovlivnil chuť a konzistenci octa.
- Vyhněte se chlazení: Zatímco některé ingredience v naší kuchyni vyžadují chlazení, balzamikový ocet mezi ně nepatří. Nízké teploty mohou změnit jeho strukturu a zpomalit proces stárnutí.
- Pokapejte před podáváním: Pokapejte pokrmy balzamikovým octem těsně před podáváním pro maximální účinek na chuť. Tento trik zachovává jeho výraznou chuť a aromatické vlastnosti.
Zdroj:
[1] Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů