Extra panenský olivový olej jako balzám pro váš mozek

Extra panenský olivový olej je důležitou součástí středomořské diety. Tedy stravy bohaté zejména na zeleninu, ovoce, extra panenský olivový olej jako hlavní zdroj tuku, doplněné střídmou konzumací červeného vína a sníženým příjmem bílkovin z červeného masa. Středomořská strava je spojena s řadou zdravotních benefitů, včetně nižšího výskytu demence. Tato oblast je v posledních letech pro vědce velmi zajímavá, proto se tímto tématem zabývá nejedna výzkumná laboratoř či univerzita. Nyní vědci identifikovali přímou spojitost mezi extra panenským olivovým olejem a kognitivní funkcí mozku. Kognitivní funkce mozku z nás dělají to, kým skutečně jsme. Každý člověk má v sobě určitý potenciál a disponuje schopností řešit problémy, soustředit se na výsledek či učit se novým věcem. Tyto vlastnosti jsou klíčové, protože díky nim můžeme naplno využít nadání pro konkrétní typ činnosti. Mezi základní kognitivní funkce mozku patří schopnost koncentrace, paměť, logika a zpracování informací, schopnost uvědomování si sebe sama i svého okolí a zcela určitě také komunikace, ať už verbální nebo neverbální. Odborníci poukazují na fakt, že s rostoucím věkem, vlivem stresu a zrychleného i nezdravého životního stylu se tyto funkce mozku výrazně zhoršují a mohou postupně přejít až v choroby jako jsou demence, Alzheimerova choroba či Parkinsonova choroba.

Olivový olej jako balzám pro váš mozek

Alzheimerova choroba je jednou z nejvíce studovaných neurodegenerativních amyloidních chorob a v západních zemích významnou příčinou demence u starších osob. Nedávné epidemiologické studie podporují účinnost středomořské stravy nejen proti kardiovaskulárním a rakovinovým onemocněním, jak již bylo dříve prokázáno, ale také proti úbytku kognitivních funkcí souvisejících se stárnutím. Uvedené studie zdůrazňují především roli přírodních fenolů, z nichž ty obsažené v červeném víně a extra panenském olivovém oleji jsou v tomto kontextu velmi prospěšné.

Středomořská dieta ale není dieta v pravém slova smyslu, je to spíše životní styl. Ten je postaven nejen na zdravých stravovacích návycích, vyváženém jídelníčku, ale poukazuje také na důležitost pohybu na čerstvém vzduchu, dostatek kvalitního spánku a odpočinku nebo na kvalitní sociální vazby.

TIP O středomořské dietě se dozvíte více v našich článcích:
- Olivový olej a středomořská dieta
- Středomořská dieta a 10 kroků, jak začít

Ve studii z června 2017 vědci z Lewis Katz School of Medicine na Temple University v Pensylvánii identifikovali přímou spojitost mezi pravidelnou konzumací extra panenského olivového oleje a mozkem. Olivový olej chrání paměť, zvyšuje schopnost učení a snižuje tvorbu amyloidních beta plaků a neurofibrilárních klubek v mozku, což jsou klasické markery Alzheimerovy choroby.

Univerzitní tým identifikoval zásadní mechanismy dané ochrannými účinky extra panenského olivového oleje. „Zjistili jsme, že olivový olej snižuje zánět mozku, ale hlavně aktivuje proces známý jako autofagie“, vysvětlil Domenico Praticó, profesor Ústavu farmakologie a mikrobiologie.  Autofagie je proces, při kterém se buňky rozkládají a odstraňují intracelulární zbytky a toxiny, jako jsou amyloidní plaky a neurofibrilární spleti proteinu tau. Předpokládá se, že spleti proteinu tau přispívají k dysfunkci nervových buněk v mozku, která je právě zodpovědná za symptomy Alzheimerovy nemoci. „Mozkové buňky u myší krmených stravou obohacenou o extra panenský olivový olej měly vyšší úroveň autofagie a menší množství amyloidních plaků i klubek proteinu tau“, řekl Dr. Praticó. Vědci rozdělili zvířata do dvou skupin, jedna dostávala stravu obohacenou o extra panenský olivový olej a druhá stravu bez něj. Olivový olej byl zaveden do stravy v šesti měsících věku myší. V celkovém vzhledu nebyl mezi oběma skupinami žádný rozdíl.

Ve věku 9 až 12 měsíců však myši na dietě obohacené extra panenským olivovým olejem dosahovaly výrazně lepších výsledků v testech určených k hodnocení pracovní paměti, prostorové paměti a schopnosti učení se. Studie mozkové tkáně obou skupin myší také odhalily dramatické rozdíly ve vzhledu a funkci nervových buněk. „Jedna věc, která okamžitě vynikla, byla synaptická integrita,“ řekl Dr. Praticó. Integrita spojení mezi neurony, známá jako synapse, byla zachována u zvířat na dietě s extra panenským olivovým olejem. Kromě toho, ve srovnání s myšmi na běžné stravě, mozkové buňky u zvířat ve skupině olivového oleje vykazovaly velký nárůst aktivace autofagie nervových buněk, což nakonec vedlo k výraznému snížení výskytu plaků a klubek proteinu tau. „Je to pro nás velmi vzrušující zjištění“, vysvětlil Dr. Praticó. Díky aktivaci autofagie byla zachována paměť a synaptická integrita a patologické účinky u zvířat jinak předurčených k rozvoji Alzheimerovy choroby byly výrazně sníženy.“ Dr. Praticó se svým výzkumným týmem plánuje dále prozkoumat účinky zavedení extra panenského olivového oleje do stravy stejných myší ve věku 12 měsíců, kdy se u nich již vytvořily plaky. „Obvykle, když pacient navštíví lékaře pro podezření na příznaky demence, nemoc je již přítomna“, dodal Dr. Praticó. „Naším cílem je teď zjistit, zda olivový olej přidaný do stravy později, může zastavit nebo zvrátit onemocnění.“

Dagmar Kublova - Jednatelka OLIVUM s.r.o.

Zdroj:

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170621103123.htm  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26092624/