Olivový olej a středomořská dieta

Středomořská dieta není jen „obyčejná“ dieta, je to životní styl. Díky rozsáhlým výzkumům v mnoha zemích Středozemí byl jednoznačně prokázán její pozitivní vliv na zdraví. A není divu!

Termín „středomořská dieta“ byl poprvé zmíněn v roce 1975, kdy profesor Univerzity v Minnesotě, Ancel Benjamin Keys blíže popsal vliv jídelníčku na lidské zdraví. Po cestách jihem Evropy publikoval své poznatky ve slavné „The Seven Countries Study“ (Studii sedmi zemí), kde poukázal na fakt, že lidé žijící v zemích kolem Středozemního moře vykazují neuvěřitelně nízký výskyt srdečních onemocnění v porovnání s populací jiných zemí. Lidé, kteří se stravovali tímto způsobem, se těšili lepšímu zdraví a žili déle než lidé v USA nebo severní Evropě. Od té doby je středomořský jídelníček předmětem neustálého zkoumání a je vyzdvihován jako model zdravého stravování, s jehož pomocí můžeme vzdorovat nejrůznějším nemocem a zároveň si prodloužit život.

Středomořská dieta

Dle American Heart Association (Americké kardiologické asociace) může tento styl stravování hrát podstatnou roli v prevenci srdečních chorob a mrtvice i snížení rizikových faktorů, jako je obezita, cukrovka, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Středomořská dieta bohatá na extra panenský olivový olej může tělu pomoci odstranit přebytečný cholesterol z tepen a tím udržet cévy v dobré kondici, a hlavně volně průchodné. Tato dieta se dle výzkumů posledních let také ukazuje jako zásadní pro celkové zdraví mozku, zlepšení schopnosti myslet, pamatovat si, zpracovávat informace a může rovněž určovat rychlost s jakou stárneme. Podle U.S. News & World Report patří středomořská dieta (MedDiet) mezi nejvyváženější diety, protože poskytuje dostatek bílkovin, sacharidů, tuků a relevantních mikroživin.

Tradiční středomořský jídelníček tvoří především sezónní zelenina a ovoce, luštěniny, oříšky, semena a neopracované obiloviny. Dvakrát týdně zahrnuje ryby nebo mořské plody a vejce. A samozřejmě, v srdci toho všeho s kvalitním extra panenským olivový olejem, který každý pokrm doprovází jako věrný přítel a dolaďuje jeho chuť i vůni k nebeské dokonalosti. Konzumace masa je nižší, zejména pokud jde o červené maso, upřednostňováno je drůbeží z volného chovu a zvěřina. Mléko a mléčné výrobky se konzumují denně, pouze pokud se jedná o ovčí nebo kozí variantu. Příprava jídel je jednoduchá a jejich chuť je umocňována bylinkami a olivovým olejem. Neodmyslitelnou součástí jídelníčku je červené víno, které se konzumuje v omezeném množství spolu s jídlem. Během dne se popíjí bylinkový čaj nebo voda. Sladkosti jsou konzumovány jen příležitostně, ideálně jsou nahrazeny čerstvým nebo sušeným ovocem a oříšky. Každé jídlo je malý svátek, a proto je rozděleno do několika chodů, které však nejlépe chutnají v kruhu rodiny a přátel.

Středomořská strava, to ale není jen správná kombinace potravin, ale také celkový postoj k životu, který neopomíjí každodenní pohyb na čerstvém vzduchu, „zdravé“ sociální kontakty a také dostatečnou míru odpočinku a kvalitního spánku. Středomořská dieta společně s olivovým olejem podporuje hubnutí a přirozené čištění organismu. Pokud očistu organismu chcete dělat "důkladněji", tak můžete použít metodu očisty jater olivovým olejem a citronem - více v našem článku "Jaro, JÁTRA a olivový olej".

Principy stravování dle středomořské diety již před lety koncipovala bostonská nezisková organizace Oldways pomáhající lidem znovu objevit a přijmout zdravé a udržitelné radosti „starých způsobů“ sdílených kulturních tradic. Ve spolupráci s odborníky ze Světové zdravotnické organizace a Harvardské univerzity veřejného zdraví vytvořil Oldways pyramidu MedDiet, která graficky a velmi přehledně znázorňuje denní porce zeleniny, ovoce, bylinek, celozrnných výrobků, ořechů a zdravých tuků jako je právě olivový olej, který je základním stavebním kamenem této diety.

 Potravinová pyramida středomořské diety

Středomořská dieta je v podstatě synonymem pro pravidelné používání olivového oleje. Spotřeba extra panenského olivového oleje je ve středomořských oblastech větší a pohybuje se mezi 30ml a 70ml na osobu a den. Dieta představuje správný poměr tuků s vysokým podílem mononenasycených mastných kyselin, kdy poměr Omega-6 : Omega-3 je menší než 4:1. A byla by Středomořská dieta přínosná pro zdraví i bez kvalitního oliváče? Bohužel ne. Je to právě extra panenský olivový olej, který je nositelem mnoha zdravotních benefitů a v kombinaci s ostatními výše uvedenými potravinami tvoří jakýsi blend esenciálních vitamínů, minerálů a antioxidantů (polyfenolů). Bez denní konzumace olivového oleje by středomořská dieta byla jen jedna z mnoha bez valných výsledků a pozitivních dopadů na lidské zdraví. Jak začít se středomořskou dietou se dozvíte v našem dalším článku "Středomořská dieta a 10 kroků, jak začít".

Dagmar Kublová - sommelier olivového oleje