Jarní prořezávání olivovníků

Jak naši farmáři tráví jaro? Už teď makají na tom, aby na podzim sklidili výsledky své práce a nalili nám panáčka opravdu kvalitního olivového oleje.

Na přelomu zimy a jara dostávají olivovníky novou frizúru. Technika prostřihávání a zkracování větví má zásadní význam a vliv na kvalitu oliv a tím i lisovaného olivového oleje. Jarní péče o olivovníky spočívá v odstraňování listů a větví s cílem zlepšit jejich zdraví, produktivitu a strukturu.

Jarní prořezávání olivovníků

Prořezávání olivovníků má na stromy jednoznačně pozitivní vliv. A proč?

Kontrola růstu olivovníků. Prořezávání pomáhá kontrolovat velikost a tvar olivovníku, zabraňuje nekontrolovanému rozšiřování větví a podporuje vyvážený růst.

Zlepšuje produkci oleje. Odstraněním suchých, nemocných nebo neproduktivních větví se stimuluje růst nových zdravých větví a tím vyšší produkce oliv.

Prevence vůči chorobám. Správný řez pomáhá proniknout slunečním paprskům hlouběji do koruny stromů. Ty jsou díky tomu vzdušnější, což zabraňuje šíření chorob.

Omlazení olivovníků. U staletých stromů pomůže správný řez k celkovému omlazení a stimulaci růstu nových větví.

A kdy se olivovníky prořezávají?

Obecně se olivovníky prořezávají po sklizni, kdy nastává "vegetativní přestávka", tedy období, kdy olivovník přestane růst a vyvíjet se. Přesné datum tohoto úkonu se však mění v závislosti na finálním použití oliv. Pokud se plody sbírají na výrobu stolních oliv, olivovníky se zpravidla prořezávají mezi listopadem a prosincem. Pokud se ale plody sbírají za účelem výroby olivového oleje, stromy se zpravidla prořezávají v období únor až duben. 

Jako amatérovi se vám může zdát, že stříhání větví v olivovém háji je nahodilé. Ale není tomu tak. Zejména u mladých olivovníků hraje prořezávání zásadní roli při formování budoucí struktury stromu. Vytvoří se "tvar", který umožní přístup světla, je vzdušný a plně  podpoří správný růst větví.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz