Koloběh života je nevyhnutelný, a i když nikdo z nás nemůže zastavit čas, existují přirozené prodlužovače života, které mohou aktivovat dráhy dlouhověkosti a zpomalit stárnutí.
Jak říká Dr. David Sinclair, PhD., biolog a akademik známý svým výzkumem stárnutí a epigenetiky, klíčem ke zdravému životnímu stylu a dlouhověkosti není genetika, ale způsob, jakým žijeme. Rychlost stárnutí máme ve svých rukou až z 80%. Faktory, které podle Dr. Sinclaira mohou zásadně ovlivnit délku života každého jedince, jsou hladina cukru v krvi, zánět v těle, funkce jater a hladina hormonů. Udržovat tyto faktory v normálu a tím přispět ke zdravému životu může bezesporu pomoci extra panenský olivový olej.
Jak naznačuje mnohaletý výzkum, olivový olej může snížit riziko úmrtí, včetně srdečních chorob, mrtvice, rakoviny a demence. Ale existuje zde i přímá souvislost mezi konzumací olivového oleje a délkou života?
Jedna z nejnovějších studií Journal of the American College of Cardiology [1], která potvrdila výhody extra panenského olivového oleje, sledovala 90 000 lidí po dobu 30 let. Posuzovány byly dvě skupiny lidí. Jedna konzumovala olivový olej jen velmi zřídka či vůbec a druhá pravidelně užívala minimálně ½ polévkové lžíce olivového oleje denně. Druhá skupina zaznamenala naprosto úžasné výsledky:
- Riziko úmrtí na rakovinu se snížilo o 17 %
- Riziko úmrtí na respirační onemocnění se snížilo o 18 %
- Riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění se snížilo o 19 %
- Riziko úmrtí na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, se snížilo o 29 %.
Vědci také studovali skupinu, která nahradila margarín, máslo, majonézu a mléčný tuk ve své stravě olivovým olejem. V této skupině se mortalita snížila až o 34 %.
Z výzkumu tedy jasně vyplývá, že konzumace olivového oleje snižuje riziko úmrtnosti. Pokud je tedy extra panenský olivový olej klíčem ke zdraví a dlouhověkosti, co je příčinou těchto úžasných výsledků? Jsou to polyfenoly! Tyto antioxidační sloučeniny chrání buňky před oxidačním stresem a likvidují ložiska zánětu. Nejdůležitější biologicky aktivní polyfenoly nalezené v extra panenském olivovém oleji jsou oleuropein, oleacein a oleocanthal. Oleocanthal je spojován s prevencí rakoviny. Oleacein se osvědčil v boji proti kardiovaskulárním onemocněním. A oleuropein je sloučenina, o které je známo, že podporuje autofagii (tělesný mechanismus pro recyklaci starých nebo poškozených buněk).
"Máme špatnou představu o tom, co je stárnutí. Máme tendenci si myslet, že je to přirozený proces, se kterým nemůžeme nic dělat, ale není to tak úplně pravda. Velkou část tohoto procesu máme ve svých rukou a plně ovládáme tím, jak žijeme a co jíme.“, říká Dr. Sinclair.
Tak vezměte život do svých rukou a začněte každý den úsměvem a panáčkem olivového oleje.
Na zdraví!
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Zdroj:
[1] Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults