V pondělí 23.6. pořádáme v Holešově degustaci olivových olejů. Ochutnáte různé intenzity olejů a dozvíte se spoustu zajímavých informací. Podrobnosti ZDE.
Španělská studená polévka SALMOREJO
Kdo vynalezl polévky, byl fakt borec. Která byla vlastně ta první? Nebyla to náhodou ta sekyrková, kterou připravoval Jirka Korn v pohádce Honza málem králem? :-)
My polévky milujeme, a to jak ty teplé celoroční, tak i ty studené letní. Když udeří vysoké letní teploty, tak se akorát u nás v kuchyni nemůžeme dohodnout, jestli je ten správný čas na gazpacho nebo salmorejo.
S receptem na gazpacho jsme se s vámi již podělili, teď je tedy na řadě salmorejo. Tato studená rajčatová polévka s bílým pečivem je hotová, co by dup a výsledek je naprosto famózní. Ale pozor, opět záleží na kvalitě ingrediencí! Pokud nebudete mít skutečně vyzrálá voňavá rajčátka, ani se do přípravy nepouštějte. My naštěstí v rodině máme nadšené zahradníky, a tak se děda s babičkou vždycky rádi o pár kilo chuťově vymazlených rajčátek podělí.
Polévka salmorejo původně pochází z Andalusie, z města Cordoba. I díky pečivu má krásně krémovitou konzistenci a pokud ji uděláte trochu hustší, můžete ji servírovat jako dip ke grilované zelenině nebo si jím potřít opečenou bruschettu.
Ingredience pro 2 osoby
- 1 kg vyzrálých rajčat
- 200 g bílého pečiva (bageta nebo toastový chleba)
- 120 ml extra panenského olivového oleje odrůdy Picual (Casas de Hualdo, Eco Day, Centenarium)
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř na dochucení
- 2 vejce natvrdo na ozdobení
- 4 plátky kvalitní sušené šunky jamón
Rajčata omyjte, vykrojte „bubáka“ a nakrájejte je na větší kusy. Pečivo nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na kousky. Vše dejte společně do mixéru, zalejte olivovým olejem a spolu se stroužkem česneku nechte cca 15 min. odpočívat. Pečivo nasaje šťávu z rajčat a vše se tak při mixování chuťově krásně propojí. Po chvíli přidejte sůl a pepř a vše rozmixujte. I když máte super výkonný mixér, doporučuji vzniklou polévku ještě propasírovat. Zbavíte se tak malých slupek z rajčat i semínek. Vejce uvařte natvrdo, nechte lehce vychladnout a nastrouhejte. Plátky šunky nakrájejte na kostičky. Polévku nechte alespoň hodinku vychladit v lednici. Servírujte do misek nebo velkých hrníčků. Ozdobte strouhaným vajíčkem a kostičkami šunky a bohatě zakápněte olivovým olejem. Dobrou chuť!
Garantuji vám, že jakmile dojíte poslední lžičku, už už se budete shánět po další várce rajčat :-)
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.