Gazpacho - španělská studená polévka

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze slunné Andalusie je skvělá pro zahájení grilovací party. Vaše hosty lehce zasytí a v horkých letních dnech hlavně osvěží. Klíčem k úspěchu, tedy skvělé chuti, jsou chutná, krásně vyzrálá rajčata.

Tradiční španělskou studenou polévku gazpacho skvěle dochutíte olivovým olejem Arbequina

Příprava gazpacha pro 4 osoby

  • 500-600 g rajčat
  • 1 menší šalotka
  • 2 středně velké papriky kapie
  • 1 středně velká salátová okurka
  • 1-2 stroužky česneku (podle chuti a lásky k česneku)
  • 3 lžíce prémiového olivového oleje Arbequina Casas de Hualdo nebo Chiavalon Romano
  • Sůl a pepř

Rajčata lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Vyjměte, ochlaďte, oloupejte a pokrájejte nadrobno.

Do mixéru vložte rajčata, pokrájenou šalotku, česnek a papriku a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi přidejte k již rozmixované zelenině. Přidejte olivový olej. Mixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem.

Jemná ovocná Arbequina - extra panenský olivový olej od Casas de Hualdo

Pokud není výsledná polévka dostatečně hladká (mohou být zbytky slupek papriky), přepasírujte.

Dejte gazpacho pořádně vychladit. Servírujte v malých miskách nebo ve skleničkách s brčkem jako osvěžující drink. Ozdobit můžete pár kapkami olivového oleje, případně opečenými krutóny.

Tak co, bude vám gazpacho chutnat? Podívejte se i na další naše recepty, kde větší či menší roli hraje kvalitní olivový olej.

Dobrou chuť!

Mějte se olivově:-) Dagmar