Gazpacho - španělská studená polévka

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze slunné Andalusie je skvělá pro zahájení grilovací party. Vaše hosty lehce zasytí a v horkých letních dnech hlavně osvěží. Klíčem k úspěchu, tedy skvělé chuti, jsou chutná, krásně vyzrálá rajčata.

Tradiční španělskou studenou polévku gazpacho skvěle dochutíte olivovým olejem Arbequina

Příprava gazpacha pro 4 osoby

  • 500-600 g rajčat
  • 1 menší šalotka
  • 2 středně velké papriky kapie
  • 1 středně velká salátová okurka
  • 1-2 stroužky česneku (podle chuti a lásky k česneku)
  • 3 lžíce prémiového olivového oleje Arbequina Casas de Hualdo nebo Chiavalon Romano
  • Sůl a pepř

Rajčata lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Vyjměte, ochlaďte, oloupejte a pokrájejte nadrobno.

Do mixéru vložte rajčata, pokrájenou šalotku, česnek a papriku a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi přidejte k již rozmixované zelenině. Přidejte olivový olej. Mixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem.

Jemná ovocná Arbequina - extra panenský olivový olej od Casas de Hualdo

Pokud není výsledná polévka dostatečně hladká (mohou být zbytky slupek papriky), přepasírujte.

Dejte gazpacho pořádně vychladit. Servírujte v malých miskách nebo ve skleničkách s brčkem jako osvěžující drink. Ozdobit můžete pár kapkami olivového oleje, případně opečenými krutóny.

Tak co, bude vám gazpacho chutnat? Podívejte se i na další naše recepty, kde větší či menší roli hraje kvalitní olivový olej.

Dobrou chuť!

Mějte se olivově:-) Dagmar

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení