Recepty s olivovým olejem

Miluji cestování a s tím je samozřejmě spojeno i jídlo. Nejsem zapřisáhlým zastáncem určité kuchyně. Ráda ochutnávám, co která země nabízí. Ta rozmanitost chutí lokálních potravin i vůní koření a bylinek je prostě božská! Miluji, když se můžu procházet po tržištích celého světa a objevovat pro mě nové ovoce, zeleninu, koření, …

 A protože v kuchyni ráda experimentuji, je vždy po návratu domů ideální čas zkusit uvařit to, co mě oslovilo na cestách, v českých podmínkách. Obecně platí jedna zásada. Mít kvalitní suroviny … skvělý olivový olej, čerstvé bylinky, dobrou zeleninu a ovoce, prémiové maso, … protože právě kvalitní suroviny dávají vašemu pokrmu tu správnou chuť, díky které se v mžiku přenesete třeba na pobřeží Středozemního moře. A to je, zvlášť v těchto dnech, k nezaplacení!

Ale není to jen o chutích. I díky tomu, jaké volíme potraviny do svého jídelníčku, můžeme velmi významně pomoci nebo naopak uškodit fungování svého těla. Obecně platí, že dobré jídlo je takové, po kterém je nám lépe než před ním. Žijeme ve složité době. Naše tělo musí každodenně bojovat s velkým množstvím nejrůznějších látek, které dýcháme, přijímáme v potravě nebo ve vodě a nejsou pro naše tělo přirozené. O to více bychom se tedy měli zaměřit na to, co jíme. Dobré jídlo není luxus, ale nutnost! Kvalitní potraviny podpoří naše tělo a pomohou nám, abychom žili plnohodnotný život bez zbytečných zdravotních omezení. Správně volené jídlo léčí, dodá nám energii a ochrání nás díky silné imunitě v boji s viry, bakteriemi a dalšími strašáky těchto dní.

Je tolik zajímavých a přínosných pohledů na stravování! A protože jsme každý jedinečný, je stejně tak jedinečný i způsob našeho stravování. Pokrmy zde uvedené neupřednostňují ani vegetariány ani masožravce. Jsou to pokrmy a dobrůtky, které máme rádi, jsou relativně rychlé, jednoduché a chutné. Třeba budou chutnat i vám nebo vás budou v něčem inspirovat... A nezapomeňte, základem každého receptu jsou kvalitní suroviny … hlavně extra panenský olivový olej, který, pokud je správně zvolený, podtrhne chutě a vůně daného pokrmu a povznese ho na vyšší úroveň.

V jednoduchosti je prostě krása :-)

Dagmar :-)

 

Recept na poctivou zeleninovou polévku

Pokud jste tak zvaně polévkoví, jistě nepohrdnete talířem dobré polévky v jakoukoliv roční dobu. Já si život bez polévek nedokážu představit. Miluji tu jejich rozmanitost. Jsou takové, které vyžadují speciální ingredience, musíte si jejich přípravu naplánovat a přemýšlet o nich. A pak jsou ty, ...

Recept na grilovaný Camembert se salátem

Grilovaný sýr, ať už je to hermelín, camembert či halloumi, je u nás doma velmi oblíbený. Spolu se zeleninou je možné z nich připravit rychlý, a přitom nutričně bohatý oběd či večeři. Toto jídlo navíc splňuje zásady středomořské diety, proto nemusíte mít výčitky, když zdlábnete i pořádně velký ...

Recept na carpaccio z červené řepy

Úprava masa, ryb nebo zeleniny v provedení „carpaccio“ si v posledních letech získala řadu svých příznivců. Historie carpaccia a jeho příprava z hovězí svíčkové sahá až do roku 1950, kdy se v Benátkách hoteliér Giuseppe Cipriani snažil potěšit chuťové pohárky a zároveň splnit die...

Španělská studená polévka SALMOREJO

Kdo vynalezl polévky, byl fakt borec. Která byla vlastně ta první? Nebyla to náhodou ta sekyrková, kterou připravoval Jirka Korn v pohádce Honza málem králem? :-) My polévky milujeme, a to jak ty teplé celoroční, tak i ty studené letní. Když udeří vysoké letní teploty, tak se akorát u nás v ku...

Těstoviny 2x jinak … Funghetti s rajčaty a cuketou & Funghetti s žampióny, špenátem a smetanou

Nejen v době prázdnin všechny mámy více přemýšlí nad tím, jak doma nakrmit hladové krky. Ideální je jídlo tak zvaně z jednoho hrnce nebo nějaká rychlovka, která je ale zdravá a chutná.  Jistě mi dáte za pravdu, milé mámy, že těstoviny splňují všechny tyto požadavky naprosto s pře...

Domácí játrová paštika s tymiánem a brandy

Když jsem byla malá, tak paštika byla u nás doma skoro svátečním jídlem. Moje maminka nekupovala polotovary a byť byla pracovně velmi vytížená, vždy dbala na to, aby jídlo, které jsme doma konzumovali, bylo čerstvě připravené. Plechovky Májky v kuchyni tedy vždy jasně naznačovaly, že se blíží d...

Hovězí carpaccio s lanýžovým olejem

Při přípravě carpaccia doma máte dvě možnosti. Buď si koupíte špalík kvalitní hovězí svíčkové a tenké plátky si připravíte sami anebo zvolíte rychlejší a elegantnější variantu a porci na carpaccio si koupíte v supermarketu nebo u řezníka. My, protože stále bojujeme s nedostatkem času, jsme...

Rajská polévka s fenyklem

Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou v...

Bramborové chipsy z trouby

Také vás občas přepadají chutě na něco slaného k vínku nebo jen tak, když si zalezete pod deku s dobrou knížkou nebo se rozhodnete trávit večer před televizní obrazovkou? Bramborové chipsy jsou určitě skvělou volbou. Jsou rychlé na přípravu a upečené v troubě do křupava jsou prostě b...

Italské risotto

Pravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze severní Itálie a je jedním z&...

LAVA CAKE alias čokoládový fondant

Znáte to, to si tak o víkendu hovíte s knížkou a snažíte se dobít baterky a v tom: Crrr, crrr, crrr…nečekaná návštěva za dveřmi. A co teď!? Vždy se snažíte být skvělou hostitelkou, ale jak vykouzlit něco delikátního ke kávičce do 15 min? S „lava cake“ resp. lávovým dortíkem či jinak ř...

Netradiční celerová polévka s cizrnou, pancettou a krutóny

Celer je od pohledu dost neatraktivní kořenová zelenina. Avšak z hlediska chuti, a hlavně zdravotních benefitů, je to učiněný poklad. Celer dříve rostl dost hojně na březích Středozemního moře a už staří Řekové jej používali jako lék. Je chutný, aromatický a v kuchyni jej využijete až do p...

Slávky na bílém víně

Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek. 1 kg čerstvých slávek 3 šalotky 2 stroužky česneku jemný extra pa...

Dýňová polévka s opraženými semínky a olejem

Venku už se ochlazuje, dny se zkracují a v podvečer již zalézá chlad za nehty. Blíží se čas pošmourného počasí. Není ale třeba smutnit, je to přirozený koloběh přírody, která si poté, co nám nadělila bohatou úrodu, potřebuje také odpočinout. Podzim je úžasný v těch svých barvách. Příroda h...

Recept na lasagne s boloňským ragú

Lasagne jsou opravdovým italským skvostem na talíři. Pravda, jsou trochu náročnější na přípravu, výsledek ale určitě stojí za to. A navíc, pokud uděláte celý pekáč, máte na pár obědů pro rodinku vystaráno. Lasagne jsou těstoviny ve tvaru plátů. Koupíte je buď chlazené čerstvé, v „suchém“ stavu nebo...