Recepty s olivovým olejem

Miluji cestování a s tím je samozřejmě spojeno i jídlo. Nejsem zapřisáhlým zastáncem určité kuchyně. Ráda ochutnávám, co která země nabízí. Ta rozmanitost chutí lokálních potravin i vůní koření a bylinek je prostě božská! Miluji, když se můžu procházet po tržištích celého světa a objevovat pro mě nové ovoce, zeleninu, koření, …

 A protože v kuchyni ráda experimentuji, je vždy po návratu domů ideální čas zkusit uvařit to, co mě oslovilo na cestách, v českých podmínkách. Obecně platí jedna zásada. Mít kvalitní suroviny … skvělý olivový olej, čerstvé bylinky, dobrou zeleninu a ovoce, prémiové maso, … protože právě kvalitní suroviny dávají vašemu pokrmu tu správnou chuť, díky které se v mžiku přenesete třeba na pobřeží Středozemního moře. A to je, zvlášť v těchto dnech, k nezaplacení!

Ale není to jen o chutích. I díky tomu, jaké volíme potraviny do svého jídelníčku, můžeme velmi významně pomoci nebo naopak uškodit fungování svého těla. Obecně platí, že dobré jídlo je takové, po kterém je nám lépe než před ním. Žijeme ve složité době. Naše tělo musí každodenně bojovat s velkým množstvím nejrůznějších látek, které dýcháme, přijímáme v potravě nebo ve vodě a nejsou pro naše tělo přirozené. O to více bychom se tedy měli zaměřit na to, co jíme. Dobré jídlo není luxus, ale nutnost! Kvalitní potraviny podpoří naše tělo a pomohou nám, abychom žili plnohodnotný život bez zbytečných zdravotních omezení. Správně volené jídlo léčí, dodá nám energii a ochrání nás díky silné imunitě v boji s viry, bakteriemi a dalšími strašáky těchto dní.

Je tolik zajímavých a přínosných pohledů na stravování! A protože jsme každý jedinečný, je stejně tak jedinečný i způsob našeho stravování. Pokrmy zde uvedené neupřednostňují ani vegetariány ani masožravce. Jsou to pokrmy a dobrůtky, které máme rádi, jsou relativně rychlé, jednoduché a chutné. Třeba budou chutnat i vám nebo vás budou v něčem inspirovat... A nezapomeňte, základem každého receptu jsou kvalitní suroviny … hlavně extra panenský olivový olej, který, pokud je správně zvolený, podtrhne chutě a vůně daného pokrmu a povznese ho na vyšší úroveň.

V jednoduchosti je prostě krása :-)

Dagmar :-)

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

Treska v papilotě

Říká se, že ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to nutričně výživné jídlo a díky jejich chuťové rozmanitosti také pestré a rychlé na přípravu. Ryby ale nemusíte připravovat vždy jen na pánvi. Skvělá je také příprava v troubě a pokud navíc rybku zabalíte do „papiloty“, máte super oběd nebo večeři na stole do 20 minut.   A co že je to ta „papilota“? Je to obálka nebo kapsa vytvořená z pečícího papíru, do které se vkládají syrové nebo lehce tepelně upra...

Vánoční panettone s olivovým olejem

Pokud jste se někdy před Vánoci nebo během svátků toulali v uličkách některého z italských měst, v kavárnách i obchodech vám jistě neuniklo sladké pečivo, které připomíná obrovský muffin. Panettone je italský sladký chléb původem z Milána. O jeho historii se povídá hned několik příběhů. Jedním z nejpřitažlivějších je ten o milánském pekaři Tonim, který se zamiloval do krásné ženy, která každý den procházela kolem jeho pekárny. Ve snaze nalákat ji dovnitř a získat si její...

Recept na salát CAPRESE

Salát Caprese se skládá z několika jednoduchých, ale dokonale spárovaných surovin, které reprezentují italskou kuchyni v celé své kráse. Připomíná také barvy italské vlajky: zelená, bílá a červená. Je to pokrm, který i přes svou jednoduchost dokáže nabídnout tisíc různých chutí a kde klíčovou složkou je právě extra panenský olivový olej. Název salátu pochází z ostrova Capri a o jeho historii panuje několik verzí. Jedna verze vypráví příběh stavebního dělníka a jeho barevných send...

Těstoviny se zeleným pestem a grilovanými rajčaty

Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme. Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová semínka, parmezán, pecorino a olivový olej. Existuje ale celá řada upravených receptů a jeden takový vznikl i v naší kuchyni. Je super rychlý a lehký, na přípravu i vaše zažívání. Těstovinový talíř ...

Těstoviny s hříbky a lanýži

Máte rádi lanýže? Že nevíte, protože jste je ještě neměli možnost ochutnat? Přinášíme vám recept na super rychlé a jednoduché těstoviny se salsou z hříbků s černým lanýžem. Předpokládáme, že lanýže doma běžně nemáte a tak můžete tento recept připravit za pomocí Salsa tartufata. Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a tento recept je toho jasným důkazem. Během pár minut totiž vykouzlíte naprosto jedinečný pokrm plný chutí a vůní, který by mohl být hoden i králů. Ingredience pr...

Antioxidační zelené smoothie s olivovým olejem

Pokud vám není lhostejné, co jíte, a chcete ze stravy vždy vytěžit maximum pro své tělo, pak je toto zelené smoothie určeno přesně pro vás. Tento recept vás ráno „nakopne“ nebo skvěle zasytí během dopoledne jako svačinka. Díky ingrediencím, které obsahuje, je protizánětlivý a antioxidační. A troufáme si tvrdit, že chutná božsky! Jíst ovoce a zeleninu je skvělé, ale pít je je ještě lepší! A tím lepší myslíme jednodušší. Díky mnoha pokusům a omylům jsme nakonec našli kombinaci, která je jednodu...

Luxusní polévka z červené řepy

Také patříte do fanklubu červené řepy? Červená řepa v posledních letech opět nabývá na své oblíbenosti a není divu. Díky svému složení je to doslova pokladnice pro lidské zdraví. V polovině 20.století byly provedeny výzkumy, při nichž se potvrdilo, že řepa obsahuje řadu významných protirakovinných látek, které zabraňují tvorbě volných radikálů a pomáhají chránit zdravé buňky před poškozením. Poměrně vysoký obsah železa, manganu a kyseliny listové ovlivňuje krvetvorbu, působí proti ané...

Domácí pesto z medvědího česneku a olivový olej

Teploměr se za oknem sice ještě zdráhá, ale kalendář už hlásí, že jaro je v plném proudu. Na zahradách kvetou první sněženky a bledule a při procházkách v přírodě můžete kromě petrklíčů narazit i na medvědí česnek. Malé lístky se derou ven ze země často už koncem února, ale v plné síle jsou většinou až začátkem dubna, než česnek rozkvete. Posel jara, který má odér podobný klasickému česneku, obsahuje silici allicin se silnými antibakteriálními, antivirovými a fungicidními účinky. ...

OLEATO … káva s olivovým olejem

Revoluce v oblasti kávy je tady! Možná jste v posledních dnech zaznamenali informaci, že Starbucks rozšířil svoji nabídku kávy o tak zvané Oleato. Někteří to nazývají nečekanou alchymií či inovací ve světě kávy, jiní, a to zejména Italové, se podivují, že zbytek světa to označuje za novinku. Spojení přírodních ingrediencí plných chuti a aroma totiž není pro Italy žádným velkým překvapením. Výsledkem tohoto kávového obřadu je však sametově hladká káva, která povznáší každý šálek svou ne...

Italská focaccia s olivovým olejem

Focaccia a olivový olej patří jednoznačně k sobě. Je to tradiční italské kynuté pečivo, které si doma připravíte s italskou elegancí a dříve, než řeknete „Italy“. Toto pečivo je nejen krásně vláčné, ale můžete jej při každém pečení „vylepšovat“. Jednou přidáte bylinky, podruhé sušená rajčátka, potřetí olivy, počtvrté…. Fantazii se meze nekladou. Nejlépe ale chutná v základní verzi a jen tak s dobrým olivovým olejem. Ingredience na plech o velikosti 35x30 cm 0,5 kg hlad...

Recept na Banana bread s vůní pomerančů

3 zralé banány 2 vejce vel. M 1 hrnek hladké špaldové mouky 0,5 hrnku polohrubé špaldové mouky 80 ml pomerančového olivového oleje Arancio od Marina Colonna kůra z bio pomeranče (nemusí být) 1 lž. prášku do pečiva 1 lž. jedlé sody špetka soli 1 lž. vanilkové esence 0,5 hrnku rozinek, nasekaných vlašských ořechů   Banány rozmačkáme vidličkou. Čím zralejší jsou, tím lépe. Dodají dezertu sladkost. Celá vejce vyšleháme do pěny. Smícháme sypké suroviny, mouku s práškem ...

Recept na pečené kuře na bylinkách z ostrova Hvar

V jednoduchosti je krása! A v kuchyni to platí dvojnásob. V dnešní uspěchané době se nikomu nechce stát hodiny u sporáku, a tak je třeba pro nedělní rodinný oběd zvolit takový recept, který bude rychlý a chutný zároveň. No, ruku na srdce, milé dámy, každá jsme ráda, když jsme pak u stolu za hvězdu :-) A jak na to? Tajemství úspěchu tkví v kvalitních surovinách. Protože jen kvalitní suroviny propůjčí pokrmu tu plnou nefalšovanou chuť. Máte rádi pečené kuře? Že je to moc fád...

Recept na poctivou zeleninovou polévku

Pokud jste tak zvaně polévkoví, jistě nepohrdnete talířem dobré polévky v jakoukoliv roční dobu. Já si život bez polévek nedokážu představit. Miluji tu jejich rozmanitost. Jsou takové, které vyžadují speciální ingredience, musíte si jejich přípravu naplánovat a přemýšlet o nich. A pak jsou ty, díky nimž zužitkujeme zbytky ve spíži, a ještě zazáříme díky skvělému výsledku. Přesně takovou polévkou je i poctivá zeleninová, která vás díky svým chutím vyšvihne do gurmánského nebe. Krémová zel...

Recept na grilovaný Camembert se salátem

Grilovaný sýr, ať už je to hermelín, camembert či halloumi, je u nás doma velmi oblíbený. Spolu se zeleninou je možné z nich připravit rychlý, a přitom nutričně bohatý oběd či večeři. Toto jídlo navíc splňuje zásady středomořské diety, proto nemusíte mít výčitky, když zdlábnete i pořádně velký talíř. Ingredience na grilovaný Camembert se salátem pro 2 osoby 2 sýry camembert 2 ks salátu Little Gem, příp. mix listových salátů 3 středně velké bulvy řepy Hrst oříšků (lískové, vlašské) ...

Recept na carpaccio z červené řepy

Úprava masa, ryb nebo zeleniny v provedení „carpaccio“ si v posledních letech získala řadu svých příznivců. Historie carpaccia a jeho příprava z hovězí svíčkové sahá až do roku 1950, kdy se v Benátkách hoteliér Giuseppe Cipriani snažil potěšit chuťové pohárky a zároveň splnit dietní požadavky hraběnky Mocenigopové. Více se o přípravě carpaccia dozvíte v našem receptu. Dnešní varianty na tento lehký pokrm mohou zahrnovat nejen maso, ale v lepších restauracích se setkáte ...

Španělská studená polévka SALMOREJO

Kdo vynalezl polévky, byl fakt borec. Která byla vlastně ta první? Nebyla to náhodou ta sekyrková, kterou připravoval Jirka Korn v pohádce Honza málem králem? :-) My polévky milujeme, a to jak ty teplé celoroční, tak i ty studené letní. Když udeří vysoké letní teploty, tak se akorát u nás v kuchyni nemůžeme dohodnout, jestli je ten správný čas na gazpacho nebo salmorejo. S receptem na gazpacho jsme se s vámi již podělili, teď je tedy na řadě salmorejo. Tato studená rajčatová pol...