Recepty s olivovým olejem

Miluji cestování a s tím je samozřejmě spojeno i jídlo. Nejsem zapřisáhlým zastáncem určité kuchyně. Ráda ochutnávám, co která země nabízí. Ta rozmanitost chutí lokálních potravin i vůní koření a bylinek je prostě božská! Miluji, když se můžu procházet po tržištích celého světa a objevovat pro mě nové ovoce, zeleninu, koření, …

 A protože v kuchyni ráda experimentuji, je vždy po návratu domů ideální čas zkusit uvařit to, co mě oslovilo na cestách, v českých podmínkách. Obecně platí jedna zásada. Mít kvalitní suroviny … skvělý olivový olej, čerstvé bylinky, dobrou zeleninu a ovoce, prémiové maso, … protože právě kvalitní suroviny dávají vašemu pokrmu tu správnou chuť, díky které se v mžiku přenesete třeba na pobřeží Středozemního moře. A to je, zvlášť v těchto dnech, k nezaplacení!

Ale není to jen o chutích. I díky tomu, jaké volíme potraviny do svého jídelníčku, můžeme velmi významně pomoci nebo naopak uškodit fungování svého těla. Obecně platí, že dobré jídlo je takové, po kterém je nám lépe než před ním. Žijeme ve složité době. Naše tělo musí každodenně bojovat s velkým množstvím nejrůznějších látek, které dýcháme, přijímáme v potravě nebo ve vodě a nejsou pro naše tělo přirozené. O to více bychom se tedy měli zaměřit na to, co jíme. Dobré jídlo není luxus, ale nutnost! Kvalitní potraviny podpoří naše tělo a pomohou nám, abychom žili plnohodnotný život bez zbytečných zdravotních omezení. Správně volené jídlo léčí, dodá nám energii a ochrání nás díky silné imunitě v boji s viry, bakteriemi a dalšími strašáky těchto dní.

Je tolik zajímavých a přínosných pohledů na stravování! A protože jsme každý jedinečný, je stejně tak jedinečný i způsob našeho stravování. Pokrmy zde uvedené neupřednostňují ani vegetariány ani masožravce. Jsou to pokrmy a dobrůtky, které máme rádi, jsou relativně rychlé, jednoduché a chutné. Třeba budou chutnat i vám nebo vás budou v něčem inspirovat... A nezapomeňte, základem každého receptu jsou kvalitní suroviny … hlavně extra panenský olivový olej, který, pokud je správně zvolený, podtrhne chutě a vůně daného pokrmu a povznese ho na vyšší úroveň.

V jednoduchosti je prostě krása :-)

Dagmar :-)

 

Domácí játrová paštika s tymiánem a brandy

Když jsem byla malá, tak paštika byla u nás doma skoro svátečním jídlem. Moje maminka nekupovala polotovary a byť byla pracovně velmi vytížená, vždy dbala na to, aby jídlo, které jsme doma konzumovali, bylo čerstvě připravené. Plechovky Májky v kuchyni tedy vždy jasně naznačovaly, že se blíží d...

Hovězí carpaccio s lanýžovým olejem

Při přípravě carpaccia doma máte dvě možnosti. Buď si koupíte špalík kvalitní hovězí svíčkové a tenké plátky si připravíte sami anebo zvolíte rychlejší a elegantnější variantu a porci na carpaccio si koupíte v supermarketu nebo u řezníka. My, protože stále bojujeme s nedostatkem času, jsme...

Rajská polévka s fenyklem

Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou v...

Bramborové chipsy z trouby

Také vás občas přepadají chutě na něco slaného k vínku nebo jen tak, když si zalezete pod deku s dobrou knížkou nebo se rozhodnete trávit večer před televizní obrazovkou? Bramborové chipsy jsou určitě skvělou volbou. Jsou rychlé na přípravu a upečené v troubě do křupava jsou prostě b...

Italské risotto

Pravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze severní Itálie a je jedním z&...

LAVA CAKE alias čokoládový fondant

Znáte to, to si tak o víkendu hovíte s knížkou a snažíte se dobít baterky a v tom: Crrr, crrr, crrr…nečekaná návštěva za dveřmi. A co teď!? Vždy se snažíte být skvělou hostitelkou, ale jak vykouzlit něco delikátního ke kávičce do 15 min? S „lava cake“ resp. lávovým dortíkem či jinak ř...

Netradiční celerová polévka s cizrnou, pancettou a krutóny

Celer je od pohledu dost neatraktivní kořenová zelenina. Avšak z hlediska chuti, a hlavně zdravotních benefitů, je to učiněný poklad. Celer dříve rostl dost hojně na březích Středozemního moře a už staří Řekové jej používali jako lék. Je chutný, aromatický a v kuchyni jej využijete až do p...

Slávky na bílém víně

Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek. 1 kg čerstvých slávek 3 šalotky 2 stroužky česneku jemný extra pa...

Dýňová polévka s opraženými semínky a olejem

Venku už se ochlazuje, dny se zkracují a v podvečer již zalézá chlad za nehty. Blíží se čas pošmourného počasí. Není ale třeba smutnit, je to přirozený koloběh přírody, která si poté, co nám nadělila bohatou úrodu, potřebuje také odpočinout. Podzim je úžasný v těch svých barvách. Příroda h...

Recept na lasagne s boloňským ragú

Lasagne jsou opravdovým italským skvostem na talíři. Pravda, jsou trochu náročnější na přípravu, výsledek ale určitě stojí za to. A navíc, pokud uděláte celý pekáč, máte na pár obědů pro rodinku vystaráno. Lasagne jsou těstoviny ve tvaru plátů. Koupíte je buď chlazené čerstvé, v „suchém“ stavu nebo...

Valentýnské lanýžové rizoto se salsicciou

Oblíbené italské risotto se dá připravovat s celou řadou ingrediencí. Můžete zkusit pórek, hřiby, nakládaná sušená rajčata, ale když chcete něco netradičního, například na oslavu Valentýna, tak to chce opravdu něco extra. Proto jsme zvolili opravdu výjimečnou surovinu, černé lanýže. Na 2 porce la...

Grilovaná krkovička s vůní mandlí

Které maso na grilu máte nejraději? Říká se, že vepřová krkovička je ze všech druhů mas na gril ta nejlepší. Prostě královna. Ale jen ta správně prorostlá. Je to právě tuk, díky kterému zůstane maso krásně vláčné. Marinád na krkovici najdete nespočet. My razíme cestu, že méně znamená více. Kvalitní...

Pražma na grilu s bylinkami

Pražma královská je ve Středozemí velmi oblíbená ryba a to v podstatě už od starověku, kdy byla Řeky zasvěcena Afroditě, bohyni lásky, plodnosti a krásy. Má bílé chutné maso a je ideální pro úpravu jak na grilu, tak třeba i na pánvi nebo v troubě. Díky své „lehkosti“ je vhodná i při redukční di...

Salát z grilovaných paprik

Papriky u nás patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. Ta pestrost barev a tvarů! Salát z grilovaných paprik krásně spojuje chutě aromatických paprik, petrželky a olivového oleje a navíc, doslova rozzáří váš party stůl. Salát ale nemusí být jen přílohou k masu. Skvělý je třeba jako svačinka k&...

Gazpacho - španělská studená polévka

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze slunné Andalusie je skvělá pro zahájení grilovací party. Vaše hosty lehce zasytí a v horkých letních dnech hlavně osvěží. Klíčem k úspěchu, tedy skvělé chuti, jsou chutná, krásně vyzrálá rajčata. Příprava gazpacha pro 4 osoby 500-600 ...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení