Salát Caprese se skládá z několika jednoduchých, ale dokonale spárovaných surovin, které reprezentují italskou kuchyni v celé své kráse. Připomíná také barvy italské vlajky: zelená, bílá a červená. Je to pokrm, který i přes svou jednoduchost dokáže nabídnout tisíc různých chutí a kde klíčo...
Recepty s olivovým olejem
Miluji cestování a s tím je samozřejmě spojeno i jídlo. Nejsem zapřisáhlým zastáncem určité kuchyně. Ráda ochutnávám, co která země nabízí. Ta rozmanitost chutí lokálních potravin i vůní koření a bylinek je prostě božská! Miluji, když se můžu procházet po tržištích celého světa a objevovat pro mě nové ovoce, zeleninu, koření, …
A protože v kuchyni ráda experimentuji, je vždy po návratu domů ideální čas zkusit uvařit to, co mě oslovilo na cestách, v českých podmínkách. Obecně platí jedna zásada. Mít kvalitní suroviny … skvělý olivový olej, čerstvé bylinky, dobrou zeleninu a ovoce, prémiové maso, … protože právě kvalitní suroviny dávají vašemu pokrmu tu správnou chuť, díky které se v mžiku přenesete třeba na pobřeží Středozemního moře. A to je, zvlášť v těchto dnech, k nezaplacení!
Ale není to jen o chutích. I díky tomu, jaké volíme potraviny do svého jídelníčku, můžeme velmi významně pomoci nebo naopak uškodit fungování svého těla. Obecně platí, že dobré jídlo je takové, po kterém je nám lépe než před ním. Žijeme ve složité době. Naše tělo musí každodenně bojovat s velkým množstvím nejrůznějších látek, které dýcháme, přijímáme v potravě nebo ve vodě a nejsou pro naše tělo přirozené. O to více bychom se tedy měli zaměřit na to, co jíme. Dobré jídlo není luxus, ale nutnost! Kvalitní potraviny podpoří naše tělo a pomohou nám, abychom žili plnohodnotný život bez zbytečných zdravotních omezení. Správně volené jídlo léčí, dodá nám energii a ochrání nás díky silné imunitě v boji s viry, bakteriemi a dalšími strašáky těchto dní.
Je tolik zajímavých a přínosných pohledů na stravování! A protože jsme každý jedinečný, je stejně tak jedinečný i způsob našeho stravování. Pokrmy zde uvedené neupřednostňují ani vegetariány ani masožravce. Jsou to pokrmy a dobrůtky, které máme rádi, jsou relativně rychlé, jednoduché a chutné. Třeba budou chutnat i vám nebo vás budou v něčem inspirovat... A nezapomeňte, základem každého receptu jsou kvalitní suroviny … hlavně extra panenský olivový olej, který, pokud je správně zvolený, podtrhne chutě a vůně daného pokrmu a povznese ho na vyšší úroveň.
V jednoduchosti je prostě krása :-)
Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme. Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová sem...
Máte rádi lanýže? Že nevíte, protože jste je ještě neměli možnost ochutnat? Přinášíme vám recept na super rychlé a jednoduché těstoviny se salsou z hříbků s černým lanýžem. Předpokládáme, že lanýže doma běžně nemáte a tak můžete tento recept připravit za pomocí Salsa tartufata. Jak se řík...
Pokud vám není lhostejné, co jíte, a chcete ze stravy vždy vytěžit maximum pro své tělo, pak je toto zelené smoothie určeno přesně pro vás. Tento recept vás ráno „nakopne“ nebo skvěle zasytí během dopoledne jako svačinka. Díky ingrediencím, které obsahuje, je protizánětlivý a antioxidační. A troufám...
Také patříte do fanklubu červené řepy? Červená řepa v posledních letech opět nabývá na své oblíbenosti a není divu. Díky svému složení je to doslova pokladnice pro lidské zdraví. V polovině 20.století byly provedeny výzkumy, při nichž se potvrdilo, že řepa obsahuje řadu významných protira...
Teploměr se za oknem sice ještě zdráhá, ale kalendář už hlásí, že jaro je v plném proudu. Na zahradách kvetou první sněženky a bledule a při procházkách v přírodě můžete kromě petrklíčů narazit i na medvědí česnek. Malé lístky se derou ven ze země často už koncem února, ale v plné síl...
Focaccia a olivový olej patří jednoznačně k sobě. Je to tradiční italské kynuté pečivo, které si doma připravíte s italskou elegancí a dříve, než řeknete „Italy“. Toto pečivo je nejen krásně vláčné, ale můžete jej při každém pečení „vylepšovat“. Jednou přidáte bylinky, podruhé sušená rajčá...
3 zralé banány 2 vejce vel. M 1 hrnek hladké špaldové mouky 0,5 hrnku polohrubé špaldové mouky 80 ml pomerančového olivového oleje Arancio od Marina Colonna kůra z bio pomeranče (nemusí být) 1 lž. prášku do pečiva 1 lž. jedlé sody špetka soli 1 lž. vanilkové esence 0,5 hrnku rozinek...
V jednoduchosti je krása! A v kuchyni to platí dvojnásob. V dnešní uspěchané době se nikomu nechce stát hodiny u sporáku, a tak je třeba pro nedělní rodinný oběd zvolit takový recept, který bude rychlý a chutný zároveň. No, ruku na srdce, milé dámy, každá jsme ráda, když jsme pak u st...
Pokud jste tak zvaně polévkoví, jistě nepohrdnete talířem dobré polévky v jakoukoliv roční dobu. Já si život bez polévek nedokážu představit. Miluji tu jejich rozmanitost. Jsou takové, které vyžadují speciální ingredience, musíte si jejich přípravu naplánovat a přemýšlet o nich. A pak jsou ty, ...
Grilovaný sýr, ať už je to hermelín, camembert či halloumi, je u nás doma velmi oblíbený. Spolu se zeleninou je možné z nich připravit rychlý, a přitom nutričně bohatý oběd či večeři. Toto jídlo navíc splňuje zásady středomořské diety, proto nemusíte mít výčitky, když zdlábnete i pořádně velký ...
Úprava masa, ryb nebo zeleniny v provedení „carpaccio“ si v posledních letech získala řadu svých příznivců. Historie carpaccia a jeho příprava z hovězí svíčkové sahá až do roku 1950, kdy se v Benátkách hoteliér Giuseppe Cipriani snažil potěšit chuťové pohárky a zároveň splnit die...
Kdo vynalezl polévky, byl fakt borec. Která byla vlastně ta první? Nebyla to náhodou ta sekyrková, kterou připravoval Jirka Korn v pohádce Honza málem králem? :-) My polévky milujeme, a to jak ty teplé celoroční, tak i ty studené letní. Když udeří vysoké letní teploty, tak se akorát u nás v ku...
Nejen v době prázdnin všechny mámy více přemýšlí nad tím, jak doma nakrmit hladové krky. Ideální je jídlo tak zvaně z jednoho hrnce nebo nějaká rychlovka, která je ale zdravá a chutná. Jistě mi dáte za pravdu, milé mámy, že těstoviny splňují všechny tyto požadavky naprosto s pře...
Když jsem byla malá, tak paštika byla u nás doma skoro svátečním jídlem. Moje maminka nekupovala polotovary a byť byla pracovně velmi vytížená, vždy dbala na to, aby jídlo, které jsme doma konzumovali, bylo čerstvě připravené. Plechovky Májky v kuchyni tedy vždy jasně naznačovaly, že se blíží d...