Picual
Nejprodávanější
Značky
Výraznější olivový olej Picual
Jde o nejhojnější odrůdu nejen ve Španělsku, ale na celém světě. Odhaduje se, že malebné stromy této odrůdy tvoří až 25 procent veškeré produkce olivového oleje na světě. V současné době je jenom ve Španělsku osázeno touto odrůdou přes 900 tisíc hektarů půdy, a to zejména v Jaén, Córdobě a Granadě.
Je o velmi produktivní odrůdu což je jeden z důvodů, proč se takto rozšířila. Je to druh stromu, který se navíc dobře přizpůsobuje různým klimatickým a půdním podmínkám, je tolerantní k mrazu, ale není příliš odolný vůči suchu a velmi vápencovým půdám. Plody mají vysoký podíl oleje, mnohdy až okolo 27 procent. Z důvodu snadného odtržení je její sběr výrazně snazší než u jiných odrůd.
Odrůda oliv Picual má svůj původ s největší pravděpodobností ve Španělsku. Jedná se však o velmi starou odrůdu, což neumožňuje přesně datovat její stáří a ani zjistit přesnou oblast původu. Název odrůdy odkazuje na špičatý tvar špičky ovoce.
Špička v péči o zdraví
Je vynikající z hlediska péče o zdraví. Má velké množství přírodních antioxidantů a vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin. Ty se primárně vyskytují v rostlinných zdrojích stravy jako například olivový olej, avokádo, různé druhy ořechů apod. Na rozdíl od nasycených mastných kyselin ty mononenasycené regulují hladinu krevního cholesterolu. Hlavní složkou olivového oleje je zejména kyselina olejová (jedna z mononenasycených mastných kyselin), která společně s vysokým podílem polyfenolů, dělá z odrůdy Picual jeden z nejlepších zdrojů v prevenci kardiovaskulárních chorob (zlepšuje koncentraci krevních lipidů, redukuje hypertenzi, inzulínovou rezistenci a systémové markery spojené se zánětlivými procesy v organismu).
Jednou z hlavních charakteristik olivového oleje z odrůdy Picual, je jeho stabilita vůči oxidaci a žluknutí. Je také velmi odolný při vysokých tepelných úpravách potravin, jako je například smažení. Z olivových olejů jde také o jeden z nejlepších pro konzervaci ať už syrových nebo vařených potravin.
Jak chutná a voní olej z Picualu
Picual Casas de Hualdo je výrazný olivový olej s robustní a intenzivní chutí. Aroma je výrazně ovocné a v oleji ucítíte zelené listy rajčat, samotná zelená rajčata, čerstvě posečenou trávu, zelené banány a náznaky bazalky a špenátu. Picual je skvělý v kombinaci se zeleninovými saláty, restovanou zeleninou, s čerstvým chřestem. Ideální je pro přípravu pečeného masa, plněných lilků, zelí a hub s česnekem. Také skvěle dochutí těstoviny, paellu, rizoto a další rýžové pokrmy.
Farma Casas de Hualdo a její příběh
Farma Casas de Hualdo byla založena relativně nedávno. V roce 1986 Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla, aby zde začal postupně pěstovat různé plodiny. První olivové stromy se zde začaly vysazovat okolo roku 1996. Šlo už o vzrostlejší stromy, a tak první sklizeň oliv mohla nastat už o tři roky později. Farma se už od samotného počátku zaměřila na čtyři druhy, a to Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla.
Olivové háje Casas Hualdo se nacházejí na jižním svahu řeky Tajo, což je nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Stromy rostou ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což sebou nese specifické počasí. Podnebí, ve kterém se nacházejí olivové háje Casas de Hualdo, je drsné a kombinuje chladné zimy s extrémně horkými suchými léty. Na podzim teploty výrazně klesají, což zaručuje vynikající podmínky v době sklizně.
Farmu Casas de Hualdo najdete v Kastilii ve středním Španělsku poblíž krásného historického města Toledo. Zajímavostí je, že samotná farma se nezabývá pouze pěstováním oliv. Její produkce se zaměřuje i na další zemědělské plodiny, jako jsou například kukuřice, vojtěška, pšenice, ječmen, hrášek nebo pistácie. Chovají zde také ovce, konkrétně původní místní plemeno Manchego. Drtivá většina z produkce rostlinné výroby se spotřebuje v rámci života samotné farmy. Obilovinami a pícninou se krmí ovce, jejich hnůj se pak používá k hnojení olivových stromů a půdy, na kterých se pěstují plodiny, stejný osud v podobě přírodního hnojiva pak čeká i tráva, která roste v olivových hájích. Vniveč nepřijdou ani zbytky z větví olivových stromů. Ty se totiž nadrtí a opět použijí jako organické hnojivo.
Medaile a ocenění ze světových soutěží
Pokud chcete uspět v konkurenci ostatních prémiových olivových olejů z celého světa, je téměř nutností být účastníkem různých prestižních soutěží a porovnávat tak svou kvalitu s dalšími výrobci. Za posledních zhruba deset let vyrazila rodinná farma Casas de Hualdo na celou řadu těchto akcí nejen u sebe doma ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. V konkurenci ostatních se rozhodně neztrácí. Špičkovou kvalitu jejich olejů potvrzuje zisk celé řady ocenění a medailí z těchto soutěží a výstav.
Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!
Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články
DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje