Centenarium Premium
Nejprodávanější
Značky
Prémiový olivový olej Centenarium Premium ze španělské farmy Nobleza del Sur
Tento výjimečný extra panenský olivový olej se vyrábí výhradně z oliv Picual pěstovaných na rodinné farmě Nobleza del Sur v úrodné oblasti Jaén. Jde o oblast v jižním Španělsku, která je proslulá bohatým slunečním svitem a jedinečným mikroklimatem. Tento prémiový olivový olej se vyrábí výhradně z oliv rostoucích na stoletých olivovnících. Majitelka farmy, paní Lola Sagra, je přesvědčena, že jen statný strom s rozsáhlým kořenovým systémem je schopen předat olivě celou škálu minerálů, vitamínů a chutí. Za pravdu ji dávají odborné poroty na mezinárodních soutěžích po celém světě, které pravidelně Centenarium hodnotí zlatými medailemi.
Za jedinečnou chutí olivového oleje Centenarium Premium stojí i v Jaénu netradiční přístup k produkci oliv. Naprostá většina zdejších farmářů chemicky likviduje porost mezi olivovníky, aby stromům neubíral vláhu a živiny. Díky tomu maximalizují svou úrodu. Nobleza del Sur sází na biodiverzitu a v jejich olivových hájích rostou vlčí máky, kapary, různé traviny a žije zde celá řada živočichů. Olivy se ručně sklízejí začátkem října, kdy jsou jasně zelené a mají nejlepší kondici. Klíčová je rychlost a způsob zpracování. Olivy se převážejí do rodinného mlýna ve vesnici Castellar, kde jsou zpracovány do několika hodin od utrhnutí. Samotnému procesu mletí a lisování předchází proces čištění a chlazení oliv, aby bylo dosaženo co nejdokonalejší chuti. To vše má vliv na výjimečnou kvalitu a chuť olivového oleje Centenarium Premium. Vylisovaný olivový olej je uchováván v nerezových tancích pod ochrannou atmosférou, aby nedocházelo k oxidaci. Do lahví je olivový olej lahvován až těsně před odesláním distributorům.
Centenarium Premium je univerzální olej pro široké využití v kuchyni. Skvěle pomůže dochutit bílé a červené maso, grilované ryby, omáčky, houbové a krémové polévky, těstoviny nebo pizzu.
Jak chutná a volní Centenarium Premium?
Vyšší obsah kyseliny olejové dává oleji silnější příchuť. Je charakteristický bylinnými vůněmi a ovocným pocitem na patře. Skvělá aromatická komplexnost evokuje vzpomínky na rostliny, které spolu s olivovými stromy rostou v hájích. Výrazné jsou hlavně vůně čerstvě posečené trávy, levandule, chuťově lze v ústech zachytit tóny rajčat, banánu, zeleného jablka a mandlí.
Extra panenské olivové oleje Centenarium Premium z farmy Nobleza del Sur prodáváme ve čtyřech různých velikostech. Charakteristickým znamením všech lahví je květinová grafika. Nejmenší 100 ml hranatá lahvička je ideální pro první seznámení se s touto značkou anebo jako malý dárek. Hranatá láhev, ale o něco atraktivnější dárkovém designu pak nabízí 350 ml velikost. V klasických lahvích můžete zakoupit láhev 250 ml a v dárkové krabici ještě nabízíme obsah 500 ml.
O farmě Nobleza del Sur
Nobleza del Sur se nachází v úrodné oblasti Jaen v provincii Andalusie, známé od starověku jako olivový ráj. Farma má dlouhou historii, která sahá až do 17 století. Od roku 1640 je v držení rodu Sagra, jehož potomci se o olivové háje starají dodnes.
V současné době má farma Nobleza del Sur veškeré procesy plně pod vlastní kontrolou, a to od pěstování, sklizně, zpracování, skladování až po balení, prodej a marketing.
Olivy pěstují v Nobleza del Sur na několika svých farmách v okolí, které mají dohromady celkovou plochu okolo 300 hektarů. Každý z olivových hájů má přitom specifické prostředí, klima, půdu, díky čemuž jednotlivé plody mají vždy svou jedinečnou osobnost, charakter a rozdílný ovocný profil .
Olivové oleje řady Centenarium Premium se tak například získávají z farmy „Vista Alegre“, která se nachází v srdci krajiny Jaén. Tato farma má jedinečné středomořské mikroklima a díky blízké řeky Guadalimar je zde pravidelně dostatečná míra ranní rosy. Oleje kategorie Juve Premium patří k nejmladším na farmě Nobleza del Sur. Získávají se z farmy "Campillo" a jde o speciální kupáž dvou jednodruhových olejů Arbequina a Picual, které do výsledného produktu vnášejí své specifické příchutě a vůně.
Oleje Family Reserve pak pocházejí z farmy „Los Addios“. Jde o listopadovou sklizeň, kdy olivy sice dávají více oleje, ale ten již není v kategorii „prémiových“ olivových olejů. Díky větší výtěžnosti je tento olivový olej za nižší cenu než oleje prémiové. Přesto neztrácí na kvalitě a v kuchyni je výtečným pomocníkem.
Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články
DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje