Olivový olej … zdravý tuk v boji s obezitou

Obezita je chronické onemocnění, které se v posledních letech v západním světě stále častěji týká nejen dospělých, ale také dětí. Dle aktuálních studií trpí nadváhou či obezitou přes miliardu obyvatel naší planety, přičemž v České republice se jedná až o dvě třetiny dospělé populace a asi 15% dětí. To je celkem alarmující, nemyslíte?

Příčinou obezity je nezdravý životní styl, stres nebo genetické předpoklady. Za následek může mít nejen psychické potíže a deprese, ale také vážné zdravotní komplikace v podobě metabolických, srdečních a cévních onemocnění či zvýšené riziko vzniku nádorů.

Olivový olej je zdravý tuk v boji s obezitou

Jedním z nejúčinnějších způsobů prevence obezity a s ní spojených zdravotních komplikací je strava, především konzumace „zdravých“ tuků. 

Podle American Heart Association jsou tuky nezbytnou součástí zdravé stravy, protože poskytují energii, zlepšují růst buněk a vstřebávání živin.

Olivový olej je 100% tuk, který v jedné polévkové lžíci obsahuje přibližně 120 kalorií. V porovnání s ostatními tuky, které používáme v kuchyni, není tedy úplně „nízkokalorický“. Tajemství jeho prospěšnosti pro naše zdraví ale tkví v jeho složení. Olivový olej se skládá nejen ze zdravých mononenasycených mastných kyselin, ale je to také jediný tuk, který obsahuje vysoký podíl vitamínů a antioxidantů známých jako polyfenoly. Díky tomu je extra panenský olivový olej bezesporu nejzdravější ze všech tuků.

Bylo prokázáno, že mononenasycené tuky snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšují hladinu toho dobrého (HDL). Jsou také spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice. Polyfenoly chrání buňky před poškozením oxidačním stresem, podílí se na snížení zánětu, jsou spojovány se sníženým rizikem některých druhů rakoviny, stejně jako zlepšenými kognitivními funkcemi.

Možná namítnete, že i když je olivový olej nejzdravější tuk, obsahuje stejné kalorie jako ostatní tuky. Ano, ale tento zdánlivý rozpor spočívá v pochopení, jak mononenasycené tuky fungují v těle a jaká je interakce mezi jednotlivými potravinami, které máme na talíři.

Všechny tuky mají přibližně stejné kalorie, ale různé tuky mají různou tendenci vést k nárůstu hmotnosti. Mononenasycené tuky obsažené v olivovém oleji přispívají mnohem méně k ukládání přebytečného tuku než nasycené tuky jako máslo nebo sádlo. Způsob, jakým se kyselina olejová obsažená v olivovém oleji vstřebává, jak je transportována a následně rozkládána játry pro použití v těle, se zcela liší od procesů, kterými procházejí jiné tuky.

Ačkoliv olivový olej nemá sám o sobě žádný glykemický index, může mít vliv na potraviny, které obsahují cukry. Stejně jako některé kyselé potraviny, jako citrónová šťáva nebo vinný ocet, může olivový olej ovlivnit rozklad škrobových sacharidů a zpomalit nárůst cukru v krvi z jiných složek. Proto je dobré si každý pokrm zakápnout alespoň pár kapkami kvalitního extra panenského olivového oleje.

Extra panenské olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů

Navíc přidání extra panenského olivového oleje do vaší stravy poskytuje vašemu tělu důležité živiny a všechny zdravé mastné kyseliny, které potřebuje ke správnému fungování, a tím snižuje chutě, které často vedou k výživově hluchým potravinám jako jsou slazené nápoje, sušenky či pečivo. Dochucením zeleniny a bílkovin kvalitním extra panenským olivovým olejem se navíc můžete vyhnout nadměrné konzumaci cukrů a obilovin, které zvyšují váhu. Je nutné také podotknout, že konzumace umělých trans-tuků nacházejících se v hydrogenovaných a rafinovaných rostlinných olejích narušuje četné biochemické procesy v těle a může způsobit vážné zdravotní problémy či přispět k nárůstu hmotnosti.

Extra panenský olivový olej je v mnoha ohledech skvělý parťák na cestě ke zdravému životnímu stylu a to nejen, když chcete své tělo udržovat zdravé a plné energie, ale také tehdy, když toužíte odložit pár nadbytečných kilogramů.

Extra panenský olivový olej je vynikající způsob, jak předcházet obezitě, protože je bohatý na zdravé a dobře stravitelné mononenasycené tuky, polyfenoly a další prospěšné sloučeniny, které mohou pomoci zahnat chutě, hlad nebo si to rozdat se zánětem v těle. Abyste z extra panenského olivového oleje vytěžili maximum, měli byste ho zařadit do jídelníčku každý den. Není třeba razantně omezovat kalorie a tím omezovat tuky. Je třeba ty nezdravé tuky nahradit těmi zdravými.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz