Strašák jménem cholesterol a olivový olej

Téma cholesterolu je v současné době skloňované snad ve všech pádech. Optimální hladina cholesterolu, vysoký cholesterol, jak snížit cholesterol, co je dobrý cholesterol, špatný cholesterol, … ale kdo se v tom má vyznat?

Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je součástí naší krve. V dnešní době je jeho zvýšený cholesterol velkým strašákem, protože bývá spojován s onemocněním kardiovaskulárního typu. Na druhou stranu, a o čem se moc nemluví, je to taky velký pomocník v řadě tělesných procesů. Cholesterol tvoří přirozenou součást buněk lidského těla a je pro život nezbytný. Obavy z jeho přítomnosti tedy nejsou úplně na místě. Představuje základ všech buněčných membrán, je hojně zastoupený v nervovém systému, mozku, obalech nervů, nachází se v játrech i ledvinách. Tvoří základní stavební kámen pro syntézu pohlavních a nadledvinových hormonů, tvorbu žluči a je nezbytný pro syntézu vitamínu D. Ano, jeho vysoká hladina je významným rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév. Nicméně hladinu cholesterolu lze částečně ovlivnit, protože 20-40% se do těla dostává stravou. Nejvíce je cholesterol obsažený v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích. Tak zvaný vnitřní zdroj cholesterolu představuje 60-80% a jeho produkce probíhá zejména prostřednictvím jater, střev a nadledvin.  

Cholesterol

Dle struktury lze cholesterol rozdělit na

  • VLDL cholesterol s velmi nízkou hustotou
  • „Škodlivý“ LDL lipoprotein s nízkou hustotou: cholesterol s tendencí usazovat se v cévních stěnách a vytvářet tak podmínky pro vznik aterosklerózy
  • „Hodný“ HDL lipoprotein s vysokou hustotou, který podporuje transport cholesterolu z krevního řečiště do jater, kde dochází k jeho odbourání.

Cholesterol je v podstatě tuk, který ale nemůže kolovat v našich cévách, proto naše tělo vymyslelo důmyslný systém, jak cholesterol zabalit do bílkovin, které kolují v našem těle a zajišťují řízení biologických reakcí. Cholesterol je zabalený do částic zvaných lipoproteiny. A právě hodnoty lipoproteinů se měří při laboratorním vyšetření. Pokud by vše v našem těle běželo ideálně, zdravě bychom se stravovali, měli dostatek pohybu, nebyli ve stresu, nenesli si genetickou zátěž, … naše játra by vyprodukovala optimální množství cholesterolu. Bohužel dnešní doba ale není stav ideál.

Dlouhá léta slýcháme, že vysoký cholesterol je hlavní příčinou kornatění tepen. To ale není tak úplně pravda. Vysoké množství „špatného“ cholesterolu se může usazovat na stěnách tepen a tím snižovat jejich průchodnost (aterosklezóza). Pokud se tepna zúží, nemůže krev plynule proudit a vytvoří se krevní sraženina neboli trombus. Tím dojde k zablokování tepny. Zúžené nebo zablokované tepny se projevují především vysokým krevním tlakem. Pokud není krevní sraženina odstraněna, může u postižené osoby dojít k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Na kornatění tepen má však vliv nejen vysoká hladina LDL cholesterolu, ale také zánětlivý proces v těle, který může následně spustit oxidaci LDL cholesterolu. Zoxidovaný lipoprotein s nízkou hustotou tak může ještě více podpořit zánět i ukládání lipidů ve stěnách tepen a tím se stává rizikovým faktorem nejen pro choroby srdce, ale i pro ztučnění jater. Samotný cholesterol by tedy byl jen částečný problém. Bohužel v kombinaci se zánětem může mít fatální následky.

Na druhou stranu HDL, tedy „hodný“ cholesterol, přispívá ke správné funkci srdce, pomáhá snižovat „škodlivý“ LDL cholesterol v krvi a také zánět v tepnách, který se podílí na ateroskleróze. Úroveň hladiny HDL cholesterolu také ukazuje, jak je naše tělo schopné se cholesterolu zbavovat a transportovat jej do jater.

A jaká je tedy ideální hodnota celkového cholesterolu v krvi u dospělého člověka? Dle současných tabulek by neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l. Hodnoty nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové. Tato čísla však určitě neberte jako nějaké dogma. Vzpomínám si, a není to tak dávno, že před pár lety se kritická hodnota cholesterolu pohybovala kolem  7,0 mmol/l. Každý se ale zamysleme sám nad tím, proč se tato hranice stále posouvá směrem dolů a tudíž, proč jsme často nuceni zobat pilulky, které mají řadu vedlejších účinků. Je třeba se dívat nejen na číslo z laboratoře, ale i na životní styl jedince, jeho pohybovou aktivitu, míru stresu, pracovní zatížení. Jsme celostní bytosti, které jsou zasazeny do nějakého prostředí, ovlivněny okolnostmi, a proto je třeba i na cholesterol nahlížet „celostně“ a především předcházet zánětu v těle. Pamatujte, že hladinu cholesterolu můžeme až ze 40% ovlivnit vlastním přičiněním a v oblasti prevence zánětlivých procesů v těle máme stoprocentně volné ruce. A jak na to?

Jak snížit cholesterol

Stravujte se dle zásad středomořské diety. Není to dieta, ale spíše životní styl. Způsob stravování, který upřednostňuje zeleninu a ovoce, luštěniny, ořechy, semena, celozrnné výrobky, ryby, čerstvé bylinky a kde základním stavebním kamenem je extra panenský olivový olej. Ten je nejzdravějším tukem vůbec, díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin, ale má také silné protizánětlivé účinky.

Zařaďte do svého jídelníčku protizánětlivé potraviny jako extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů, avokádo, skořici, kurkumu, česnek, kysané zelí, ananas. Potraviny s protizánětlivými účinky mohou snižovat zánět v těle a tím i následné poškození cév.

Vyhýbejte se trans mastným kyselinám, tedy tukům, které byly vyrobeny hydrogenací jako např. margaríny. Vyhýbejte se také průmyslově zpracovaným potravinám. A pokud už smažíte, bez obav použijte kvalitní filtrovaný olivový olej, který má vysoký kouřový bod a propůjčí vašemu pokrmu  výrazně lepší chuť.

Zvyšte příjem omega-3 a omega-9 mastných kyselin. Obě najdete v extra panenském olivovém oleji. Omega-3, zejména EPA a DHA. Zatímco EPA (kyselina eikosapentaenová) působí protizánětlivě v celém těle, DHA (kyselina dokosahexaenová) je nejčastější stavební složkou zdravých mozkových buněk. Omega-9 snižuje LDL cholesterol a zvyšuje HDL, čímž chrání srdce a celý kardiovaskulární systém.

Hýbejte se. Pravidelný pohyb přispívá ke správným tělesným funkcím a rozproudí bloky v těle.

Pečujte o svá střeva, je to váš druhý mozek. Dejte si ráno na lačno polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje s vysokým podílem polyfenolů. Ráno se vitamíny i antioxidanty obsažené v olivovém oleji lépe vstřebají a zharmonizují vaše trávení.

Relaxujte a věnujte dostatek času kvalitnímu spánku. Nejen prací živ je člověk. Aby tělo dobře fungovalo, je třeba udržovat harmonii v aktivitě i odpočinku. Udělejte si doma malé lázně a dopřejte si domácí rituál s olivovým olejem. Vaše kůže, vlasy i nehty vám poděkují. 

 Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Zdroj: