Sedm nejzajímavějších míst Apulie

Když jsme před lety poprvé přijeli do Apulie (italsky Puglia), byli jsme z tohoto regionu lehce zaskočeni. Často jsme jezdívali do „vymazlené“ severní Itálie, kde je téměř na každém kroku řád a pořádek, ale jižní Itálie je tak trochu jiný svět. Cesty na olivové farmy nás ale začaly do Apulie přivádět častěji a častěji a my jsme si tento region postupně zamilovali. Díky tomu už nevnímáme všudypřítomné pytle s odpadky pohozené okolo cest, rozbité silnice a domy obehnané 2,5 metrovým plotem, které dávají tušit problémy s bezpečností. Apulie patří k nejchudším regionům Itálie. Hlavní obživou je tady zemědělství, stejně jako před tisíci lety. Díky tomu je Apulie největším producentem olivového oleje a z tohoto regionu pocházejí i nejoblíbenější italské olivové odrůdy jako je Coratina nebo Bella di Cerignola. Tisíce let se zde ovšem nepěstují jen olivy, ale také zde vznikla řada zajímavých historických míst, která přitahují turisty z celého světa. Vybrali jsme pro vás 7 nejatraktivnějších míst v Apulii, která určitě stojí za vidění.

Bari

Bari je metropolí Apulie. Je zde mezinárodní letiště, a tak je ideálním místem pro začátek vaší cesty. Město kombinuje bohatou historii, živou kulturu a nádhernou přímořskou atmosféru. Nejlépe si zdejší atmosféru užijete večer, kdy jsou otevřeny místní restaurace a na ulicích je živo. Bari je rájem pro milovníky dobrého jídla. Nenechte si ujít tradiční těstoviny "orecchiette" nebo čerstvé mořské plody. U orecchiette ale pozor, velmi často se připravují s mletým koňským masem. Pokud tedy máte s koňským masem problém, stejně jako my, tak se před objednáním raději poptejte obsluhy.

Bari (Apulie - Itálie)

Bari (Apulie - Itálie)Bari (Apulie - Itálie)

Vhodnou dobou na cestování do tohoto jihoitalského regionu je spíše jaro nebo podzim, v létě se teploty šplhají hodně vysoko. Navštívit můžete místní přístav, ale nejkrásnější jsou uličky starého města (Bari Vecchia), kde narazíte na místní historické skvosty jako je Bazilika svatého Mikuláše (Basilica di San Nicola), impozantní hrad Castello Normanno-Svevo nebo metropolitní katedrálu v samém srdci starého města. Různých kostelíků a historických budov je v centru Bari nespočet, a tak se určitě nebudete nudit. Pokud jedete do Bari autem, tak velké parkoviště najdete v centru u Castello Normanno-Svevo (GPS 41.1294, 16.8676).

Polignano a Mare

Polignano a Mare je malebné přímořské městečko, které se nachází asi 20 km jihovýchodně od Bari. Nejčastěji fotografovaným místem je zátoka Lama Monachile, kde je malá oblázková pláž, která je obklopena rozeklanými útesy. Pohled na zátoku si nejlépe vychutnáte z mostu Ponte Borbonico su Lama Monachile. Pokud se zde budete chtít koupat, tak se obrňte trpělivostí, protože lidí je zde více jak mravenců.

Polignano a Mare (Apulie - Itálie)

Polignano a Mare (Apulie - Itálie)Polignano a Mare (Apulie - Itálie)

Velká část starého města je vystavěna na útesech, které lemují část mořského pobřeží. Ponořte se do změti místních uliček, které mají romantickou atmosféru a vychutnejte si rybu nebo mořské plody se sklenkou vína v místní restauraci. Polignano a Mare je velmi malebné městečko, a to v kteroukoliv denní i roční dobu.

Alberobello

Město tvořené trulli, tradičními kruhovými kamennými domy s kuželovitými střechami, to je Alberobello. Tato architektonická zvláštnost města je tak výjimečná, že byla v roce 1996 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Bílé domy s charakteristickými šedými střechami vytvářejí nezapomenutelný vizuální dojem. Mnoho z nich je nyní přeměněno na obchody, restaurace, a dokonce i malé hotely, což nabízí jedinečnou příležitost pro ubytování. A proč se zde stavěly tyto podivné stavby podobné včelím úlům? Jedna z nejčastěji citovaných teorií tvrdí, že trulli byly původně stavěny jako "dočasné" obydlí v reakci na daňové předpisy Neapolského království, které v 15. století ovládalo region. Podle těchto předpisů byly na nově postavené stálé stavby uvaleny daně. Trulli byly konstruovány bez použití malty, což umožňovalo jejich rychlé rozebrání v případě daňové inspekce a byly tedy považovány za dočasné stavby. Město je to kouzelné, ale připravte se na davy turistů, a to zejména v létě.

Alberobello (Apulie - Itálie)

Alberobello (Apulie - Itálie)Alberobello (Apulie - Itálie)

Matera

Matera, je pro nás osobně, jedno z nejvíce fascinujících měst v Itálii. Geograficky se již nachází v sousedním regionu Basilicata, ale pokud budete v Apulii, tak si sem určitě zajeďte na výlet. Matera je známá především pro své starobylé jeskynní obydlí, známé jako "Sassi di Matera" (Kameny Matera), které jsou vytesány přímo do skalnatého terénu a jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Prozkoumávání Sassi, sítě jeskynních obydlí a kostelů vytesaných do skal, je jako cestování v čase. Tyto jeskyně byly obývány již od pravěku až do 20. století. Matera je také domovem několika nádherných skalních kostelů s byzantskými freskami, jako je Santa Maria de Idris a San Pietro Caveoso. Město nabízí řadu muzeí a galerií, které prezentují umění, historii a kulturu regionu, včetně Muzea Domu Noha (Casa Noha) a Muzea Národního Dědictví (Museo della Scultura Contemporanea). Matera je mimořádně zajímavá nejen svou historií a architekturou, ale také svou schopností spojit starověké tradice s moderním životem. Je to místo, které inspiruje a fascinuje návštěvníky z celého světa.

Matera (Apulie - Itálie)

Matera (Apulie - Itálie)Matera (Apulie - Itálie)

Castel del Monte

Milovníci hradní architektury by se neměli nechat ujít Castel del Monte, který se nachází dvacet kilometrů jihozápadně od Corata. Castel del Monte je jedním z nejzajímavějších a nejzáhadnějších středověkých hradů v Itálii, nacházející se v regionu Apulie, na jihovýchodě země. Tento osmiboký hrad byl postaven ve 13. století na příkaz císaře Fridricha II. Hohenstaufena a je od roku 1996 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Castel del Monte (Apulie - Itálie) -  Autor Jacques Savoye Pixabay.com

Lecce

Lecce je často označované jako "Florencie Jihu", je známé svým barokním uměním a architekturou. Město je plné historických budov, kostelů a rušných náměstí, což z něj dělá ideální místo pro milovníky historie a architektury.

Ostuni

Známé jako "Bílé Město", Ostuni oslní svými bíle natřenými domy a úzkými uličkami. Město nabízí úchvatné výhledy na okolní olivové háje a Středozemní moře.

Na co si dát v Apulii pozor?

Krádeže

Jako všude v turistických místech, tak i v Apulii si dejte pozor na drobné krádeže a nenechávejte viditelně drahé věci v autě. Pokud je to možné, parkujte na chráněném parkoviště, zvláště, pokud máte vlastní auto a pro italské zlodějíčky tedy zahraničí SPZ.

Řízení

Pokud budete v Apulii řídit, připravte se na větší chaos na silnici, a to především ve větších městech. V dopravních zácpách se uplatňuje jediné pravidlo: „kam nacpu čumák, tam jedu“. I když je doprava chaotičtější než u nás, havárek jsme tady moc neviděli. Rychlost se zde příliš nedodržuje, ale pozor, z vlastní zkušenosti víme, že pokuta za rychlost si vás najde i v Česku. Pokud nadáváte na kvalitu silnic u nás, tak v Apulii je to výrazně horší, tak pozor na díry a výmoly.

Kterým městům se vyhnout?

Z několika různých zdrojů nám bylo opakovaně důrazně doporučeno se vyhnout městům Foggia a San Severo. Je zde vysoká kriminalita, řádí tady organizované bandy a je zde velké riziko odcizení vašeho  auta. San Severo jsme navštívili při jednání v olivovém mlýnu L'extravergine Montagano. Na první pohled je to příjemné a pohodové město s normálním životem. Naše auto jsme parkovali za zamčenou branou mlýna a po olivových hájích a městě nás vozil vlastním autem majitel farmy. Město vypadá na první pohled příjemně, ale zaslechnuté historky o místní kriminalitě už tak hezké nebyly. 

Na závěr

Do Bari se z Prahy nebo Vídně dostanete napřímo letecky za dvě hodiny, a tak je to ideální místo pro delší výlet nebo dovolenou. Apulie má řadu zajímavých míst, které stojí za návštěvu, skvělou kuchyni a krásné moře. V létě je zde spousta turistů a velmi horko, ale pokud přijedete mimo sezónu, Apulii si skutečně užijete.

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz