Treska v papilotě

Říká se, že ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to nutričně výživné jídlo a díky jejich chuťové rozmanitosti také pestré a rychlé na přípravu. Ryby ale nemusíte připravovat vždy jen na pánvi. Skvělá je také příprava v troubě a pokud navíc rybku zabalíte do „papiloty“, máte super oběd nebo večeři na stole do 20 minut.  

Treska v papilotě

A co že je to ta „papilota“? Je to obálka nebo kapsa vytvořená z pečícího papíru, do které se vkládají syrové nebo lehce tepelně upravené suroviny. Po naplnění kapsu pořádně utěsníme a vložíme do horkovzdušné trouby. Díky efektu tvořící se páry se papilota nafoukne. Suroviny se tak upravují horkou párou a výsledné chutě jednotlivých surovin se krásně propojí. Musíme být ale opatrní při jejím otevírání, aby nás horká pára neopařila. Ideální je si tuto kapsičku s překvapením otevřít až na talíři. Umožní nám to tak vnímat pokrm všemi smysly – zrakem, čichem, hmatem i chutí.

Ingredience pro 2 osoby:

Rybu omyjte a osušte, horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Česnek a cibuli oloupejte, česnek nakrájejte na plátky a cibuli na malé měsíčky. Rajčata nasekejte na malé kousky. Na arch pečícího papíru položte do středu rybí filet, osolte, opepřete, potřete olivovým paté a posypte plátky cibule, česneku, oreganem a kousky sušených rajčat. Vše zakápněte olivovým olejem. Protilehlé strany složte k sobě, několikrát přehněte. Boční strany papíru srolujte na obou koncích. Vznikne vám tak utěsněný balíček. Ten položte na plech a šup s ním do trouby. Pečte cca 15-20 minut v závislosti na velikosti rybího filetu. Servírovat můžete s opečenou bagetkou. Po otevření balíčku rybu ještě zakápněte olivovým olejem. Dobrou chuť!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz