Recept na lasagne s boloňským ragú

Lasagne jsou opravdovým italským skvostem na talíři. Pravda, jsou trochu náročnější na přípravu, výsledek ale určitě stojí za to. A navíc, pokud uděláte celý pekáč, máte na pár obědů pro rodinku vystaráno.

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru plátů. Koupíte je buď chlazené čerstvé, v „suchém“ stavu nebo si je můžete vyrobit doma, pokud máte vhodné ingredience a vybavení. My se už nemůžeme dočkat, až si dáme první sousto, ze kterého se bude linou nezaměnitelná vůně Itálie, a tak volíme tu nejrychlejší cestu a tedy, plátky lasagní kupujeme již hotové.

Lasagne mají i v rámci samotné Itálie několik různých provedení. Ty klasické, původní, s masovo-rajčatovým ragú a bešamelovou omáčkou pochází z regionu Emilia Romagna. Postupně se tento recept rozšířil do celé Itálie a nejen tam. V různých koutech světa najdete různá provedení, např. s houbami, špenátem, cuketou nebo „low carb“ verzi, kde jsou těstovinové pláty nahrazeny grilovaným lilkem. O těch ale až někdy příště…

 Recept na lasagne s boloňským ragú

Začneme přípravou masového ragú neboli tzv. boloňské omáčky

Ingredience na 6-8 porcí (zapékací mísa o rozměru 35x25 cm):

200 g cibule (šalotky) nakrájené nadrobno

4 stroužky česneku

300 g mrkve, 200 g celeru, 100 g řapíkatého celeru – vše očištěné a nakrájené na malé kostičky

100 g pancetty (italské zauzené slaniny)

800 g mletého masa v poměru 1:1 hovězí a vepřové

150 g rajčatového protlaku

200 g konzervovaných krájených rajčat

350 ml suchého červeného vína

100 ml olivového oleje Chiavalon Ex Albis / Chiavalon Atilio / Casas de Hualdo Ecológico

300 ml vody

Koření: 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření

Čerstvě mletý pepř a sůl na dochucení

Špetka muškátového oříšku

Postup přípravy boloňského ragú:

Cibuli i kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte najemno. Česnek utřete s trochou soli. Pancettu nakrájejte na malé kostičky. Na rozehřáté pánvi nebo v kastrolu rozpalte olivový olej a přidejte pancettu. Zarestujte dozlatova a přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer. Za častého míchání orestujte dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a zarestujte dozlatova.

Pak přidejte mleté maso a utřený česnek, vše důkladně promíchejte a nechte společně provářet, dokud se vše nespojí (cca 10-15 min.). Přidejte protlak a sekaná rajčata. U ragú nám jde hlavně o chuť. Ta totiž udává chuť celému pokrmu. Proto nešetřete na kvalitním protlaku ani na rajčatech. V létě použijte ideálně rajčata ze zahrádky, která spaříte, oloupete a nakrájíte na malé kousky. Po přidání rajčat necháme vše opět společně provařit. Je důležité, aby se všechny chutě propojily. Proto buďte trpěliví!

A teď je na řadě koření. Pokud na závěr nechcete vytahovat jednotlivé kuličky, použijte kousek plátýnka a bobkové listy a kuličky pepře i nového koření do něj zabalte. Balíček pak ponořte do probublávajícího ragú. Lehce také opepřete čerstvě umletým pepřem. Přilejte víno. A tady pozor! Pokud si myslíte, že na vaření spotřebujete nějaké levné zbytky z komory, promítne se to ve výsledné chuti. Nemusíte tu sice lít víno za několik set korun, na druhou stranu, víno z krabice taky není dobrá volba. Vše i společně s vínem promíchejte a nechte opět provářet 20-30 minut.

Postupně přilívejte vodu, pokud bude třeba. Záleží na konzistenci omáčky, která je daná nejen kvalitou masa (to méně kvalitní zřejmě pustí vodu), ale také šťavnatostí rajčat. Přidejte muškátový oříšek. Je určitě lepší čerstvě nastrouhat než kupovat už ten nastrouhaný, ze kterého postupně vyprchává aroma. Vše promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit. Čím déle, tím lépe. Ideální doba je alespoň 3 hodiny. Pokud se tekutina příliš odpaří, dolejte trochu vody.

Boloňské ragú, jeho chuť i konzistence závisí na kvalitě použitých surovin a také na době vaření. Je nutné jej vařit pomalu na mírném plameni, jen tak získá omáčka potřebnou sílu.

 Olivové oleje vhodné na přípravu lasagní s boloňským ragú

Postup přípravy bešamelu:

Ingredience:

1 najemno nasekaná šalotka

3 lžíce olivového oleje Chiavalon Ex Albis / Chiavalon Atilio / Casas de Hualdo Ecológico

2 polévkové lžíce hladké mouky

1 L polotučného mléka

1 kávová lžička soli

1 bobkový list, špetka čerstvě umletého pepře

V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte najemno nakrájenou šalotku dozlatova. Přisypte mouku a míchejte cca 1 minutu. Pak přilejte polovinu studeného mléka a vše rozmíchejte metličkou, aby nevznikly žmolky. Hmota bude houstnout, proto ji postupně rozřeďujte dalším půl litrem mléka. Přidejte bobkový list, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Přiveďte k varu. Provářejte cca 10-15 minut. Pokud se vám vytvořily žmolky, vše přeceďte před síto.

 Prémiové olivové oleje skvělé na přípravu lasagní

Postup přípravy lasagní:

Ingredience na 6-8 porcí:

600 g plátů lasagní

900 ml bešamelu

800 g boloňského ragú

200 g strouhaného parmezánu

Rozehřejte troubu na 180 C. Připravte si k ruce lasagne, ragú, bešamel i nastrouhaný parmezán. Dno zapékací mísy vytřete olivovým olejem a vyložte pláty lasagní. Přidejte vrstvu bešamelu, kterou posypete parmezánem. Další vrstvu bude tvořit ragú. Postupně tak budete vrstvit lasagne, bešamel s parmezánem a ragú. Poslední vrstvu by měly tvořit lasagne překryté bešamelem a bohatě posypané parmezánem. Ten zaručí, že se na povrchu vytvoří krásně křupavá kůrčička. Mísu dejte do trouby a pečte 30-40 min. dozlatova.

K lasagním ideálně servírujte sklenku dobrého suchého červeného vína :-)

Dobrou chuť!

Dagmar-Kublova-1