Dýňová polévka s opraženými semínky a olejem

Venku už se ochlazuje, dny se zkracují a v podvečer již zalézá chlad ze nehty. Blíží se čas pošmourného počasí. Není ale třeba smutnit, je to přirozený koloběh přírody, která si poté, co nám nadělila bohatou úrodu, potřebuje také odpočinout. Podzim je úžasný v těch svých barvách. Příroda hraje krásnými odstíny žluté, oranžové, okrové, červené, hnědé. Barvy můžeme přenést také na naše talíře a tím si nejen víc pochutnat, ale také si zlepšit náladu. Pak nás nějaká mlha v údolí rozhodně nerozhází.

Dýní je celá řada. U nás doma je nejoblíbenější dýně Hokaido. I když, musím přiznat, že není dýně jako dýně. Některá je krásně vyzrálá, nasládlá, s kaštanovou příchutí a jiná zase úplně trpká nebo bez chuti, a tak vám v takovém případě dá dochucení polévky pěkně zabrat.

Dýně Hokaido je zdravá a zároveň kulinářsky velmi variabilní zelenina. Navíc, je to učiněný vitamínový zázrak z přírody. Nejen, že obsahuje velké množství betakarotenu, vitamínů skupiny B, ale najdeme zde také často deficitní vápník, železo nebo draslík. Dýně Hokaido dokáže předcházet revmatoidní artritidě nebo třeba podpoří náš zrak. Umí krásně prohřát organismus, váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní.  Aby se ale všechny vitamíny a další látky např. karotenoidy mohly vstřebat, vyžaduje to tuk. Tak si nezapomeňte k ruce připravit také láhev vašeho oblíbeného olivového oleje od OLIVUM :-)

Dýňovou polévku můžete ochutit olivovým olejem Chiavalon Organic

 

Dýňová polévka - ingredience pro 3-4 osoby:

  • 2 lžíce olivového oleje (Chiavalon Organic, Casas de Hualdo Ecológico, další doporučené olivové oleje)
  • 2 malé šalotky, nakrájené nadrobno
  • 500 g dýně Hokaido očištěné a nakrájené na kostičky (není třeba loupat)
  • 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 10 – 12 lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 4 – 5 lžic kokosového mléka (podle konzistence polévky)
  • šťáva z citrónu na dochucení
  • sůl a pepř
  • hrst dýňových semínek
  • dýňový a olivový olej na dochucení

Olivové oleje ideální na dochucení dýňové polévky

V hrnci orestujte na olivovém oleji šalotku dosklovita. Přidejte dýni a zarestujte ze všech stran. Zalijte vývarem, přidejte lístky čerstvé bazalky, lahůdkové droždí a vařte doměkka. Jakmile bude dýně měkká, vše v hrnci rozmixujte. A teď už záleží na vašich chuťových pohárcích :-) Osolte, lehce opepřete čerstvě umletým pepřem, přidejte kokosové mléko. Postupně dle chuti přidávejte citrónovou šťávu. Opatrně, ať polévku příliš nepřekyselíte.

Rozpalte pánev a nasypte na ni hrst dýňových semínek. Ta budou vlivem tepla pomalu praskat. Nezapomeňte míchat, ať máte semínka pěkně opražená ze všech stran a nespálí se, zhořkla by. Jakmile budou lehce dozlatova, přesypte do misky.

Tak, a můžete servírovat! Do hlubokého talíře nalejte polévku, lehce zakápněte olivovým olejem a přidejte pár kapek dýňového oleje. Pomocí vidličky můžete vykouzlit krásné olejové obrazce. Posypte opraženými semínky. Dobrou chuť!

Dagmar-Kublova-podpis