Budeme letos zdravější aneb obsah polyfenolů v olivovém oleji 2022-23

Polyfenoly jsou přírodní antioxidanty vyskytující se v potravinách rostlinného původu. Najdeme je v oříškách, ovoci, zelenině, hořké čokoládě, červeném víně a extra panenském olivovém oleji. Vědecké studie naznačují, že konzumace těchto přírodních sloučenin nabízí širokou škálu výhod, včetně zlepšení trávení, kognitivních funkcí či ochrany kardiovaskulárního zdraví. Přičemž hlavním benefitem polyfenolů jsou jejich výrazné antioxidační vlastnosti. Polyfenoly v těle neutralizují volné radikály, které mohou nevratně poškodit buňky a vést k rizikovým stavům jako je cukrovka, srdeční onemocnění nebo rakovina. Vedle antioxidačních vlastností působí polyfenoly také silně protizánětlivě.

Množství polyfenolů v olivovém oleji se s každou sklizní mění

V potravinách se nachází mnoho typů polyfenolů. Dodnes vědci identifikovali a kategorizovali více než 8000 typů polyfenolů. Přibližně 60% polyfenolů tvoří skupina zvaná flavonoidy, které se nachází v zejména v hořké čokoládě, červeném zelí, jablkách, cibuli a olivovém oleji. 30% tvoří tzv. fenolové kyseliny obsažené v semenech, ovoci, zelenině a celých zrnech. A nakonec polyfenolické amidy, které byste našli třeba v chilli papričce.

Pokud tedy do svého jídelníčku zařadíte každý den po vzoru středomořské diety pořádnou porci zeleniny, ovoce, ořechů, semen a samozřejmě kvalitního olivového oleje, můžete si být jistí, že volné radikály nemají šanci.

Ano, můžete namítnout, že v dnešní době je určitě efektivnější a jednodušší koupit si v lékárně nějaký doplněk stravy a získat tak čisté a dostatečné množství polyfenolů, ale není tomu tak. Stejně jako ostatní živiny, polyfenoly obvykle fungují v souladu s dalšími mikroživinami, které se nacházejí v potravinách. Kromě toho, na rozdíl od potravinových doplňků, několik studií naznačuje, že absorpce fenolických sloučenin a dalších prospěšných živin je vyšší při přímé konzumaci, zejména pokud jde o olivový olej. Ve skutečnosti má konzumace extra panenského olivového oleje v syrovém stavu až 95% vstřebatelnost!

Mezi nejvýznamnější polyfenoly obsažené v olivovém oleji patří hydroxytyrosol, tyrosol, oleocanthal, oleacein a oleuropein.

Podle Health Claim EU 432/2012 Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je doporučený denní příjem pro ochranu lipidů před oxidačním stresem 20 g extra panenského olivového oleje s vysokým obsahem fenolů, což je více než 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů na 20 g oleje.

Ale pozor, není olej jako olej, a ne každý olivový olej obsahuje vysoký podíl polyfenolů. Je třeba si vybírat tu nejlepší kvalitu oliv časného sběru a znát původ oleje i oliv, tedy kde a jak se pěstují, sklízejí, zpracovávají, plní do lahví a distribuují. My vám šetříme čas, protože vše hlídáme a kontrolujeme za vás :-)

Podíl polyfenolů v olivovém oleji je významně ovlivněn nejen olivovou odrůdou a správným načasování sběru, ale především počasím, tedy množstvím vláhy, slunečního svitu a teplotou v průběhu celé sezóny. Rok 2022 dal našim farmářům v těchto směrech pořádně zabrat. První obavy a strach o úrodu se objevil už na jaře. Květnové vysoké teploty v některých částech jižní Evropy doslova spálily květy olivovníků. Další obavy pak přišly s létem a velkým suchem. Na některých místech nepršelo až 5 měsíců! Dle slov farmářů se tento jev každoročně zhoršuje a farmy, které nemají vybudovaný důmyslný zavlažovací systém tak mohou přijít o celou olivovou úrodu. Rok 2022 byl podle farmářů jeden z nejtěžších za posledních 10 let. Vysoké teploty i sucho způsobily výrazný pokles produkce, a to zejména v regionech jižní Itálie nebo regionu Jaén ve Španělsku. Na druhou stranu, právě díky extrémním přírodním podmínkám se olivovníky vyburcovaly ke skvělé kvalitě olivového ovoce a ke kumulaci cenných živin a antioxidantů v nich obsažených. Olivové oleje z říjnové sklizně 2022 tak dosahují dle laboratorních atestů vysokých hodnot polyfenolů. Také vy můžete poznat vysoký obsah fenolických látek v olivovém oleji již při prvním ochutnání. Takový olivový olej je při poválení v ústech a následném provzdušnění velmi štiplavý s výraznou hořkostí. Takže jak si budete dávat ranního zdravotního panáčka olivového oleje, mějte raději po ruce sklenici s vlažnou vodou na zapití :-)

Vysoký podíl polyfenolů má nejen významný přínos pro naše zdraví, ale navíc udržuje olivový olej stabilní, čímž prodlužuje jeho trvanlivost a snižuje degradaci při vyšších teplotách.

Využijte darů přírody a všeho, co nám nabízí, a staňte se příznivci olivového oleje! Vaše tělo vám poděkuje.

A který olivový olej sezóny 2022-23 vybrat, abyste měli ten „nejvýkonnější“ přírodní lék?

Přinášíme vám TOP5 :-) a obsah polyfenolů…

Dagmar Kublová
Somellier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLVUM.cz