Šťastný NÁRODNÍ MĚSÍC SRDCE

Měsíc únor se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci a my všichni již netrpělivě vyhlížíme jaro.

Jak jste si únor užili? Víte, že je to nejen měsíc LÁSKY, díky svátku svatého Valentýna, ale také měsíc SRDCE (National Heart Month)? Je zde nějaká spojitost? Ano. V srdci se rodí radost. Zdravé srdce je jako malé dítě. Má upřímný zájem o sebe i o druhé, je v pohybu, překypuje energií a touhou objevovat, miluje sebe a všechny okolo, směje se, komunikuje s lidmi i s přírodou, vzhlíží ke hvězdám a obdivuje Slunce.

A právě pro tyto krásy života stojí za to udržovat své srdce v dobré kondici.

Národní měsíc srdce

Dle pohledu tradiční čínské medicíny je naše SRDCE vládcem, císařem, celého těla, z něhož vyvěrá duch a všechno poznání. Všechny orgány jsou císaři podřízeny. Když nemá císař řád, vzniká nemoc a nepohoda. Srdce je rovněž pánem krve a cév, ovlivňuje kvalitu cévního systému, jeho pružnost a průchodnost. Řídí krev, cévy, tepny a žíly, dopravuje krev a její výživu k orgánům, měkkým tkáním, kostem, pokožce. Aby vše fungovalo, jak má, je nezbytný nejen pohyb, ale také správné dýchání a hlavně životospráva. Srdce je sval, který pravidelnou aktivitou sílí. Pokud srdce funguje správně, krev v těle plynule proudí. Když je srdce oslabené, proud krve je zpomalen a vznikají blokády, které zadržují energii v našem těle. Krev z pohledu čínské medicíny nepředstavuje pouze onu červenou tekutinu, ale je to i jedna z forem životní energie čchi. Při nerovnováze srdeční činnosti můžeme pociťovat arytmii, dušnost, nízký nebo naopak vysoký krevním tlak, potíže se spánkem, pocením, návaly horka. Můžeme být nervózní, trpět cestovní horečkou, workoholismem, hyperaktivitou i maniodepresivními stavy.

Žijeme v srdci Evropy. Srdce každého z nás by tedy o to víc mělo být zdravé, radostné a plné lásky. Bohužel se řadíme mezi země s nejvyšší mírou úmrtnosti v důsledku ischemické choroby srdeční. Tento zabiják číslo jedna dnešní doby se týká téměř každého, kdo vyrostl na standardní západní stravě. V Evropě jsou ischemické choroby srdeční nejčastější příčinou úmrtí způsobenou nemocemi oběhové soustavy – zapříčiňují přes 28 tisíc úmrtí na 100 tisíc obyvatel. Velmi pěkně a srozumitelně tuto problematiku popisuje Michael Greger M.D. ve své knize Jak nezemřít. Najdete zde řadu vysvětlení a komentářů podložených vědeckými výzkumy z celého světa. Je to kniha vážící dobrých pár kilo, a tak vám ušetříme čas a podělíme se s vámi o výstup z kapitoly „Jak nezemřít na srdeční choroby“. V podstatě je ale výstup z každé kapitoly obdobný a spěje k jednoznačnému závěru.

Pokud chcete mít zdravé a radostné srdce a tím pádem i celé své tělo, ZMĚŇTE JÍDELNÍČEK. Nikdy není pozdě na to, abyste se začali stravovat zdravě. Fenoménem dnešní doby je na všechny zdravotní neduhy zobat pilulky. Léky od bolesti, léky na chronické nemoci, léky jako prevence, výživové doplňky, vitamíny,… to vše hezky zabaleno a určeno pro rychlou konzumaci. Ale zamysleli jste se někdy, kde a jak všechna ta „podpora“ našeho zdraví vzniká? V laboratořích. Roky plynou a všichni vesele zobou dál a stále více. Neměla by tedy být populace každým rokem zdravější a zdravější? Ale bohužel není! Pokud tedy chceme něco změnit, ať už je to zdraví, celková odolnost vůči vnějším vlivům nebo „jen“ ten vnitřní pocit spokojenosti se sebou samými, je třeba to začít dělat jinak. Bez změny není změny!  Zkusme udělat pár kroků zpět a vrátit se k přírodě. Zkusme nahlédnout pod pokličku a vybrat si všechny ty poklady, které nám nabízí. Matka příroda není hloupá a my jsme její nedílnou součástí. Proto i naše těla jsou velmi chytré mechanismy a když jim krapet pomůžeme, alespoň tím, že do nich nebudeme sypat kila chemie, zregenerují se a uzdraví se samy.

A jak začít? Třeba právě tím, na čem je postaven zdravý jídelníček – na zdravých tucích. A olivový olej je díky obsahu mononenasycených mastných kyselin, polyfenolů a vitamínů tím nejzdravějším tukem vůbec. Jídelníček, který si užívají obyvatelé středomořské oblasti, jež se chlubí nízkým výskytem srdečních chorob, má sílu ochránit srdce každého z nás vyšším obsahem antioxidantů, snížením rizika vzniku krevních sraženin, normalizací krevního tlaku a srdečního rytmu a upravením hladiny cholesterolu. A proto…

  • Obohaťte svou stravu o omega-3 mastné kyseliny (tučné ryby např. losos, vejce – ideálně v kombinaci s kvalitním olivovým olejem).
  • Používejte především kvalitní olivový olej, a to ve studené kuchyni i na vaření.
  • Začněte každé ráno lžicí nebo panáčkem extra panenského olivového oleje (cca 5 ml).
  • Konzumujte více čerstvé ovoce a zeleninu.
  • Jezte více ořechů a luštěnin.
  • Omezte průmyslově zpracované potraviny.
  • Vyhýbejte se olejům obsahující omega-6 mastné kyseliny (kukuřičný, sójový, slunečnicový) a potravinám s trans-mastnými kyselinami (průmyslově vyráběné pečivo a sušenky)

V jednoduchosti je krása. Nevymýšlejte v kuchyni zbytečné složitosti. Čím jednodušší suroviny použijete, tím lépe. Uvidíte, jak vaše srdíčko zaplesá radostí nad salátem zakápnutým dobrým oliváčem, filetem z lososa nebo luštěninami na tisíc způsobů. A radostné srdce = zdravé srdce.

Začněte hned. Třeba tím, že si vyberete některý z olivových vzorků v našem e-shopu. A pokud si budete chtít „od srdce“ popovídat, neváhejte a zavolejte. Rádi vám poradíme s výběrem.

Tak krásné poslední dny Národního měsíce srdce

Mějte se olivově:-) Dagmar