12 zdravotních benefitů extra panenského olivového oleje

Extra panenský olivový olej patří díky své kvalitě a blahodárným vlivům na zdraví mezi nejušlechtilejší rostlinné tuky. Šťáva z oliv je klenotem středomořské stravy. Tu také odborníci na výživu označují jako jednu z nejzdravějších diet na světě. Není to ale ani tak dieta jako spíše životní styl.

Tekuté zlato aneb olivový olej jako zdravá potravina

  1. Základ středomořské stravy

Extra panenský olivový olej je jedním se základních složek středomořské diety. Jak ukazují i výsledky výzkumu PREDIMED, doplněním naší stravy o extra panenský olivový olej a ořechy byl snížen výskyt kardiovaskulárních nemocí o až 30%.

  1. Pozitivně působí na fungování celého trávicího systému

Extra panenský olivový olej stimuluje funkci žlučníku, snižuje tvorbu žlučových kamenů a pomáhá rozpouštět a vylučovat kameny již vytvořené. Extra panenský olivový olej snižuje žaludeční kyselost, stimuluje střevní tranzit, podporuje vstřebávání živin a má protizánětlivé účinky. Navíc extra panenský olivový olej chrání před rakovinou trávicího systému díky vysokému obsahu hydroxytyrosolu (fenolická látka se silným antioxidačním účinkem)

  1. Zlepšuje metabolický vývoj a funkci mozku

Extra panenský olivový olej podporuje tvorbu buněčných membrán a mozkové tkáně. Lidé konzumující více mononenasycených tuků, které obsahuje olivový olej, mají v průběhu času kognitivní zlepšení.

Vyberte si olivový olej s vysokým podílem polyfenolů

  1. Omezuje chuť k jídlu

Díky olivovému oleji ve vaší stravě se cítíte neustále plní a máte tendenci jíst méně. Máte i méně chuť na cukr.

  1. Chrání kardiovaskulární systém

Konzumace minimálně dvou polévkových lžic olivového oleje denně vás činní odolnějšími proti šokům a srdečním infarktům, snižuje riziko trombózy. Konzumace Extra panenský olivový olej se doporučuje i při cukrovce, zvýšeném krevním tlaku a obezitě.

  1. Snižuje riziko mrtvice u starších osob

Pravidelné užívání extra panenského olivového oleje snižuje ve stáří riziko mozkové mrtvice.

  1. Pomáhá v boji s rakovinou prsu

„Čtyři lžíce olivového oleje každý den snižují ze dvou třetin riziko vzniku rakoviny prsu.“ K takovému závěru dospěli vědci na základě výzkumu PREDIMED. Extra panenský olivový olej pomáhá zastavit vývoj zhoubných buněk v počátečním stádiu. Je ideální jako prevence právě díky svým protirakovinným a protizánětlivým vlastnostem.

  1. Zabraňuje Alzheimerově chorobě a rozvoji neurodegenerativních demencí

Pravidelná konzumace kvalitního extra panenského olivového oleje zabraňuje Alzheimerově chorobě a rozvoji neurodegenerativních demencí.

Tipy jak vybrat zdravý olivový olej

  1. Spojenec proti stárnutí

Jeho vysoký obsah polyfenolů a vitamínu E přispívá k prevenci poškození způsobených volnými radikály v tělních tkáních, které jsou zodpovědné za stárnutí. Stárněte zdravě!

  1. Snižuje hladinu cholesterolu

Olivový olej tvoří především kyselina olejová. Jde o mononenasycenou kyselinu, která zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu (LDN). A proč je to důležité? Dobrý cholesterol má na starosti jeho přenos do jater, kde se odstraňuje.

  1. Zachovává sílu kostí

S rostoucím věkem se z našich kostí přirozeně vytrácí vápník, což může vést až k osteoporóze. Olivový olej působí jako prevence proti úbytku vápníku a díky tomu zabraňuje mnoha kostním onemocněním.

  1. Vyživuje vlasy a pokožku

Vnitřní i vnější užívání olivového oleje může ovlivnit kvalitu i vzhled vlasů a pokožky. Hydratuje, vyživuje a zároveň dokáže zbavit pokožku i vlasy nečistot.

Zdroj: www.noblezadelsur.com

K tématu zdraví si můžete přečíst i další naše články:

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz