Asi každý z nás se v poslední době setkává se zdražováním. Negativní informace na nás útočí ze všech médií a bohužel při běžném nákupu zjišťujeme, že nárůst cen je již běžnou realitou. Od minulého podzimu se od všech farem dozvídáme o prudkém nárůstu cen láhví, kartonových obalů, uzávěrů a etiket. Nárůst cen je ale ten „menší“ problém. Řada farem dostává obalový materiál s několika měsíčním zpožděním nebo taky vůbec a tak musí často hledat náhradní řešení. Skor...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 13
Italskou rodinnou farmu Frantoio Tini, a jejich olivový olej Caravaggio, jsme vám představili již v září minulého roku. Malou rodinnou farmu a mlýn se stoletou historií vedou manželé Roberta a Vicenzo. Oba jsou profesionální olivoví someliéři a k výrobě olivového oleje přistupují s velkou pečlivostí. Frantoio Tini leží mezi nádhernými kopci kraje Abruzzo. Když jsme byli v létě na farmě, měli již vyprodáno a tak jsme dovezli několik posledních lahví, které okamžitě zmizely. Proto jsme rádi, že m...
Prémiový extra panenský olivový olej Acanto, ze španělské Andalusie, byl náš velký miláček. Když jsme jej někdy začátkem loňského roku poprvé ochutnali, doslova nás uchvátil. Měl krásné bohaté aroma a výraznou ovocnou chuť. Navíc láhev byla velmi atraktivní a vymykala se běžné nabídce jiných farem. Tento design jsme pracovně pojmenovali „babiččina lékárna“ a s medicínou jej spojoval i relativně vysoký podíl polyfenolů. Navíc, u jako jediného olivového oleje v naší nabídce udávala podíl...
Extra panenský olivový olej (EVOO) je po staletí oslavován jako nejzdravější olej v kuchyni. Mnozí na něj poukazují jako na významný zdroj mononenasycených tuků, jejichž konzumace je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ale nejen to. Odborníci na zdravou výživu i lékaři se shodují, že vliv olivového oleje na lidské zdraví je mnohem významnější. „Zdravotní přínosy olivového oleje z 99 % souvisí s přítomností fenolických sloučenin, nikoli...
Znáte to, to si tak o víkendu hovíte s knížkou a snažíte se dobít baterky a v tom: Crrr, crrr, crrr…nečekaná návštěva za dveřmi. A co teď!? Vždy se snažíte být skvělou hostitelkou, ale jak vykouzlit něco delikátního ke kávičce do 15 min? S „lava cake“ resp. lávovým dortíkem či jinak řečeno čokoládovým fondánem bude vaše dobrá pověst zcela jistě ušetřena :-) Lávový dortík získal své jméno díky krásně tekutému středu. Jakmile zaboříte lžíci do jeho středu, čokoládová hmota se dos...
Není snad dne, aby na mě nevyskočil nějaký nádherný obrázek Toskánska na sociálních sítích. Asi se shodneme, že Toskánsko je nejmalebnější italský region, a to potvrzuje i zájem miliónů turistů, kteří sem každoročně míří. Nádherná zvlněná krajina s lesy, cypřiše, olivovníky, vinice, hradby z dob Etrusků i renesanční paláce. Toskánsko je místem, kde se „vyřádí“ jak milovníci přírody, sportovci na kolech, tak i cestovatelé se zálibou v historii a památkách. Metropolí Toskánska je F...
Olivový olej je čistě přírodní produkt a rozmary počasí ovlivňují jeho chuť i vlastnosti. Jedním z velmi proměnlivých faktorů je podíl polyfenolů. Postupně dostáváme do prodeje olivové oleje z nové sklizně 2021 a polyfenoly se nám u některých olivových olejů výrazně mění. Polyfenoly ovlivňují chuť a tak přesouváme některé oleje do jiných chuťových kategorií. Zatím nejrazantněji se tento parametr projevil u olivového oleje Casas de Hualdo Manzanilla. Tento olivový olej je oblíbený předevš...
S Filippo Alampi, který je majitelem rodinného podniku Fattoria Ramerino, jsme byli na námluvách déle než rok. Opakovaně jsme ochutnali vzorky jeho výtečného olivového oleje a v létě jsme navštívili i jeho farmu. V říjnu nám z této farmy dorazila první zásilka olivového oleje, bohužel v předvánočním shonu jsme již nestihli tuto pecku zavést do prodeje. A tak prémiový extra panenský olivový olej Fattoria Ramerino je první olivovou novinkou letošního roku. Filippo hospodaří na 50 hektarech...
Milí příznivci olivového oleje, milí přátelé, vážení zákazníci, přejeme vám šťastný a zdravý rok 2022. Rok 2022 může být harmonický, magický, ale i náročný, jak praví numerologové… Především bude ale takový, jaký si jej uděláme. Odhoďme tedy pomyslné podpůrné „berličky“ oněch tří dvojek nebo harmonické šestky a „namalujme si“ svůj ROK sami! Rok s velkým „R“ plný příležitostí, radosti, úsměvů,…rok pevného zdraví a nekonečného štěstí. A jak na to? Zkuste zařadit do svého života každodenní ...
Milí příznivci olivového oleje, vážení zákazníci, přátelé, přejeme vám krásné, třeba i trochu olivové, vánoční svátky. Užijte si tento kouzelný čas v klidu a pohodě, v radosti a lásce, se srdcem otevřeným. Užijte si čas s rodinou a přáteli, vychutnejte si dobré jídlo i pití. Jsou to právě maličkosti, které nás dělají šťastnými. A tak zastavte se, odpočívejte a vnímejte ta malá znamení v nás i kolem nás v kouzelném čase Vánoc. Děkujeme vám za vaši přízeň. Kéž „naše“ zdra...
Vánoce se kvapem blíží, a proto bedlivě sledujeme, jak se vyvíjí situace s dopravou našich zásilek. Kurýři jsou pod velkým tlakem, a tak dochází častěji ke zpoždění v doručení a v horších případech i k poškození zásilky. Níže uvádíme oficiální informace dopravců o doručení zásilek do Vánoc. Doručení zásilek - Česká republika Česká pošta – balík do ruky - zásilky odeslané do 21.12. do 8 hodiny ranní Česká pošta – BALÍKOVNA - zásilky odeslané do 21.12. do 8 hodin...
Pro Čechy je olivový olej synonymem pro Řecko. Řada z nás má nezapomenutelné zážitky z letních dovolených v Řecku a k tomu samozřejmě patří zdejší skvělé jídlo a také olivy a olivový olej. Olivový olej koupíte v Řecku na každém rohu, ale není olej jako olej. Dlouho jsme hledali kvalitní řecký olivový olej a ochutnali jsme spoustu vzorků. Většinou neměli výraznější chuť a vůni, mnohdy byla cítit už probíhající fermentace a oxidace. Bohužel mnohdy se podobným olivovým olej...
Další novinkou v naší olivové nabídce je značka Frantoio Muraglia. Tato rodinná farma s mlýnem v jihoitalské Andrii vyrábí olivový olej již pátou generaci. Region Apulie, kde se nachází olivové háje i mlýn, je největším italským producentem olivového oleje. Hlavní zdejší odrůdou je výrazná Coratina, která nám učarovala a kterou jsme vybrali do naší základní nabídky. Frantoio Muraglia umí nejenom skvělý olivový olej, ale také umí zaujmout své zákazníky netradičním balením. Kombinuj...
Minulý měsíc jsme vás informovali o průběhu sklizně v olivových hájích na jihu Evropy. Máme radost, že vám už můžeme nabídnout první oleje sklizně 2021. Koncem října jsme pro vás přivezli čerstvý olivový olej z „naší nové“ chorvatské farmy Grubić. Druhou novinkou v pořadí je Mlado z chorvatské farmy Chiavalon. Tento olivový olej již někteří z vás znají a osobně jej považujeme za jeden z nejlepších oliváčů v naší nabídce. V naší kuchyni se používá velmi často, je to ...
Než nás doslova pohltil Olivový svět, mysleli jsme si, že olivový olej je jen „nějaká“ mastná hmota, která voní trochu více než slunečnicový nebo řepkový olej. Co taky čekat od oleje, že? Když jsme absolvovali naši první ochutnávku prémiových olivových olejů u bratrů Chiavalon na Istrii, zjistili jsme, že je to báječná surovina, která má neuvěřitelnou paletu různých chutí a vůní. Taky jsme zjistili, že náš oliváč ze supermarketu má s opravdu dobrým olivovým olejem společný jen nápis na etik...
Není to tak dlouho, co jsme vám představili výroční balení prémiového olivového oleje Centenarium ze španělské farmy Nobleza del Sur. Majitelka farmy, paní Lola Sagra, jej připravila k 10. výročí uvedení tohoto olivového oleje na trh. Centenarium se vyrábí z oliv odrůdy Picual, které rostou na staletých olivovnících ve španělské Andalusii. Lola je přesvědčená, že rozsáhlý kořenový systém starých olivovníků dostane do oliv maximum jedinečné chuti. Tento týden jsme se konečně do...