LAVA CAKE alias čokoládový fondant

Znáte to, to si tak o víkendu hovíte s knížkou a snažíte se dobít baterky a v tom: Crrr, crrr, crrr…nečekaná návštěva za dveřmi. A co teď!? Vždy se snažíte být skvělou hostitelkou, ale jak vykouzlit něco delikátního ke kávičce do 15 min? S „lava cake“ resp. lávovým dortíkem či jinak řečeno čokoládovým fondánem bude vaše dobrá pověst zcela jistě ušetřena :-)

LAVA CAKE alias čokoládový fondant

Lávový dortík získal své jméno díky krásně tekutému středu. Jakmile zaboříte lžíci do jeho středu, čokoládová hmota se doslova vyvalí jako láva ze sopky po erupci. Pokud dodržíte kvalitu surovin, teplotu a načasování, budete nadšení a vaši hosté ohromeni.

Tento dezert je naprosto boží a aby si jej mohl vychutnat opravdu každý, přinášíme vám hned dvě varianty – klasickou a low carb (bez cukru i mouky).

Asi se podivujete nad finálním zakápnutím olivovým olejem. Chiavalon Atilio se krásně snoubí s čokoládovými dezerty právě díky svým tónům pražených mandlí a pepře. Tato kombinace pozvedne váš dezert do nebeských výšin.

Ingredience na standard verzi pro 4 osoby:

  • 200 g hořké čokolády (75 – 85 %, čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší bude chuť dezertu)
  • 80 g másla
  • 4 menší vejce velikosti M
  • 120 g cukru krupice (pokud máte raději méně sladké dezerty, bude vám 90-100 g bohatě stačit)
  • 24 g hladké mouky
  • Olivový olej Chiavalon Atilio
  • Máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček
  • Ovoce (maliny, jahody), máta a cukr na ozdobu

Troubu rozehřejte na 195°C. Formičky, tzv. kokotky, vymažte máslem a vysypejte kakaem. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, promíchejte a nechte trochu zchládnout. Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku. Postupně a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Dlouho nešlehejte, jinak by vám hmota zesvětlala. Těsto vlijte do formiček, vložte do rozehřáté trouby a pečte 10 min.  Po vyjmutí nechte 2-3 minuty odpočinout a pak vyklopte na talíř. Lehce zakápněte olivovým olejem Chiavalon Atilio, dozdobte ovocem, posypte cukrem a můžete servírovat. Přidat můžete také třeba kopeček vanilkové zmrzliny, kterou ale také nezapomeňte zakápnout olivovým olejem!

LAVA CAKE alias čokoládový fondantLAVA CAKE alias čokoládový fondant

Ingredience na „odlehčenou“ verzi pro 4 osoby:

  • 60 g čokolády
  • 60 g másla
  • 4 menší vejce velikosti M
  • 20 g kokosové mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce čekankového sirupu na mírné doslazení
  • Máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček
  • Ovoce (maliny, jahody), máta a cukr na ozdobu

Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Vejce vyšlehejte spolu se sladidlem do pěny, bude vám to trvat asi 10 minut, ale právě díky tomuto kroku bude váš dezert božsky nadýchaný. Smíchejte našlehaná vejce s čokoládou a přidejte kokosovou mouku. Těsto rozdělte do formiček a dejte do vyhřáté trouby na 195 °C na 10 minut. Po upečení nechte 5 minut odpočinout, vyklopte na talíř nebo servírujte přímo ve formičce ozdobené ovocem a zakápnuté olivovým olejem Chiavalon Atilo.

Přeji vám dobrou chuť!

Dagmar :-)