Tři toskánská zastavení v Chianti

Není snad dne, aby na mě nevyskočil nějaký nádherný obrázek Toskánska na sociálních sítích. Asi se shodneme, že Toskánsko je nejmalebnější italský region, a to potvrzuje i zájem miliónů turistů, kteří sem každoročně míří. Nádherná zvlněná krajina s lesy, cypřiše, olivovníky, vinice, hradby z dob Etrusků i renesanční paláce. Toskánsko je místem, kde se „vyřádí“ jak milovníci přírody, sportovci na kolech, tak i cestovatelé se zálibou v historii a památkách.

Metropolí Toskánska je Florencie, ale k turisticky atraktivním místům patří i Siena, Lucca nebo Pisa se svou slavnou Šikmou věží. My dnes necháme tyto renesanční perly stranou a vydáme se do zvlněné krajiny nejznámějšího toskánského kraje, Chianti. I když nejste velkými znalci vína, určitě jste už o Chianti slyšeli. Je to v podstatě synonymum pro zdejší červené víno, i když se zde vyrábí i víno bílé.

Nás do Chianti nepřilákalo víno, i když jej máme rádi, ale olivová farma Frantoio Ramerino a farma Il Palagio, která patří rockové hvězdě Stingovi. Samozřejmě, když už jsme tu byli, tak jsme se trošku porozhlédli po okolí a dneska vám přinášíme tip na návštěvu tří zajímavých městeček v této oblasti.

Centrum toskánského městečka Volpaia

Centrum toskánského městečka VolpaiaCentrum toskánského městečka Volpaia

Volpaia

Volpaia je spíše vesnicí než městečkem, kterou proslavilo její mohutné opevnění. Původ městečka sahá do 11. století, kdy se o moc přetahovalo bezpočet městských států. Volpaia ležela v krásném kraji, ale na dost třaskavé hranici dvou soupeřících městských států, Florencie a Sieny. Díky tomu byla Volpaia obehnána mohutnými kamennými hradbami s šesti strážnými věžemi. Do dnešních dnů se dochovaly dvě strážné věže a městečko si udrželo svůj středověký půvab. Prohlídka samotného městečka vám nezabere moc času, a tak budete mít čas si dát kávičku či sklenku místního vína v jednom ze zdejších barů. Parkoviště (GPS 43.516325, 11.381410) se nachází asi 100 metrů od „centra“.

Centrum toskánského městečka Radda in ChiantiCentrum toskánského městečka Radda in Chianti

Centrum toskánského městečka Radda in Chianti

Radda in Chianti

Z Volpaia můžete vyrazit do deset kilometrů vzdáleného městečka Radda in Chianti. Oproti Volpaia je Radda krapet větší město. Parkoviště (GPS 43.486285, 11.375582) se nachází pod Via XX Settembre, odkud je krásný výhled do krajiny. I zdejší centrum má středověký ráz a historie města byla ovlivněna soupeřením vlivných městských států. Radda in Chianti bylo jedním ze tří hlavních měst, spolu s Castellinou a Gaiole, vojenské aliance Chianti League, která byla vytvořena k obraně florentských zájmů v kopcích kraje Chianti. Od roku 1384 se Radda stala hlavním městem této ligy a byla sídlem hlavního smírčího soudce. Z této doby pochází silné opevnění, které stále obklopuje centrum.

Až vás unaví historie a prohlídka nevelkého centra, můžete si tu dát třeba oběd. Příjemným místem s dobrou kuchyní je Enoteca e Wine Bar Casa Porciatti a jak název napovídá, mají zde i skvělé víno.

Centrum toskánského městečka Greve in Chianti

Centrum toskánského městečka Greve in ChiantiCentrum toskánského městečka Greve in Chianti

Greve in Chianti

Třetím městečkem, které stojí za návštěvu je Greve in Chianti. Zaparkovat se tu dá na rozlehlém náměstí (GPS 43.582552, 11.316951), které je také nejzajímavější částí města. Náměstí má nezvyklý trojúhelníkový tvar a každou sobotu se zde konají trhy. Také se zde každoročně koná slavný vinařský veletrh. Podobně jako v případě předchozích měst se i rozkvět Greve in Chianti pojí s 13. a 14. stoletím. Na náměstí si všimněte sochy Giovanni da Verrazzana (1485-1528), který se narodil v nedaleké pevnosti. Verrazzano byl významným mořeplavcem a objevil v Severní Americe přírodní kotviště, u kterého časem vyrostl New York.

Stylové ubytování v Agriturismo Fattoria Santo Stefano

Stylové ubytování v Agriturismo Fattoria Santo StefanoStylové ubytování v Agriturismo Fattoria Santo Stefano

Kde se ubytovat?

Pokud si chcete užít něco stylového, tak se mrkněte na možnosti ubytování v tzv. agriturismo. Je to kombinace farmy a penzionu, zpravidla na venkově v přírodě. My jsme zvolili Agriturismo Fattoria Santo Stefano a nemohli jsme vybrat lépe. Farma s několika apartmány kousek od Greve in Chianti. Krásné kopce okolo, bazén, snídaně či večeře pod stromy venku. Příjemný majitel, který je ve všem nápomocný, ubytování čisté, pokoje stylové a smysluplně zařízené. Jen si nezapomeňte repelent, večer je zde poměrně živo :-)

Snad vás tento stručný výčet zajímavých toskánských městeček inspiroval a v létě se vydáte Toskánsko prozkoumat. Určitě nezapomeňte ochutnat zdejší skvělé víno a samozřejmě i olivový olej.

Dagmar :-)