OLIVOVÝ BLOG, Strana 6

Recept na salát CAPRESE

Salát Caprese se skládá z několika jednoduchých, ale dokonale spárovaných surovin, které reprezentují italskou kuchyni v celé své kráse. Připomíná také barvy italské vlajky: zelená, bílá a červená. Je to pokrm, který i přes svou jednoduchost dokáže nabídnout tisíc různých chutí a kde klíčovou složkou je právě extra panenský olivový olej. Název salátu pochází z ostrova Capri a o jeho historii panuje několik verzí. Jedna verze vypráví příběh stavebního dělníka a jeho barevných send...

NOVINKA Malé balení olivového oleje Àmue

Extra panenský olivový olej Àmue, z malé rodinné farmy Lamacupa, patří k vašim nejoblíbenějším. Harmonická výrazná ovocná chuť, která je typická pro odrůdu Coratina z Apulie, dělá z tohoto oleje opravdový gurmánský zážitek.   Àmue je ideální pro párování s rajčaty, bruschettou, kváskovým chlebem, focacciou, luštěninovými pokrmy, zeleninovými saláty, vařenou chobotnicí či k typicky apulijským pokrmům jako jsou orecchiette s tuřínem nebo domácí chlebová bruschetta. Naši nabídku jsme doplnil...

Nové šperky z olivového dřeva

Právě jsem do sekce ŠPERKY doplnili nové šperky z olivového dřeva. Věříme, že vás nová sada stylizovaná do letních „mořských“ motivů, zaujme a třeba si vyberete pro sebe anebo pro své blízké nějaký originální kousek. Šperky jsou dílem malého uměleckého studia v chorvatské Pule. Každý šperk je originální a jedinečný, vytvořený z několik set let starého olivového dřeva a pryskyřice. Uměleckou inspirací je chorvatská příroda, tyrkysové moře a stoleté olivové háje. Kombinace jedinečné kresby...

Evropa potvrzuje pokles produkce olivového oleje a výrazné navýšení cen

Od nové sklizně 2023/24 nás dělí jen necelé dva měsíce. Už teď se ale roztrhnul pytel plný obav o to, jaká ta nová sklizeň vlastně bude, zda bude olivového oleje dostatek a taky kolik za něj zaplatíme. Nejnovější údaje zveřejněné Evropskou komisí potvrzují až 40% pokles produkce olivového oleje v tomto roce ve srovnání s rokem předchozím. Odhaduje se, že produkce v EU dosáhne 1 391 000 tun, bude tedy výrazně pod průměrem 2 100 000 tun za posledních pět let. ...

Těstoviny se zeleným pestem a grilovanými rajčaty

Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme. Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová semínka, parmezán, pecorino a olivový olej. Existuje ale celá řada upravených receptů a jeden takový vznikl i v naší kuchyni. Je super rychlý a lehký, na přípravu i vaše zažívání. Těstovinový talíř ...

NOVINKA Extra panenský olivový olej GANGALUPO !

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, jak si užíváte léto? My jsme červenec věnovali pracovním aktivitám a „kontrole“ našich olivových farem v Itálii. Najeli jsme krásných 7 500 km a setkali se nejen se stávajícími dodavateli, ale navštívili jsme také nové olivové farmy. Bohužel ne všechny na nás udělaly takový dojem, abychom jejich tekuté zlato zařadili do naší nabídky. Největší hojnost skvělých olivářů je bezesporu v Apulii, kde vzniká až 60% italské produkce olivového oleje. A nejen to,...

NOVINKA Hojiblanca z Andalusie

Milí příznivci olivového oleje,  i když se v průběhu července touláme po Itálii, rozhodli jsme se vám v tyto letní dny představit olivovou novinku z Andalusie. Olivová farma Oleum Hispania se nachází na úpatí pohoří Sierras Subbéticas. Tato oblast je historicky spojena s tradičním pěstováním oliv. Olivové háje se rozprostírají v nadmořské výšce 652 metrů nad mořem a půda je zde velmi úrodná. Farma pěstuje několik olivových odrůd. My jsme si vybrali Hojiblancu a to z několika důvodů. Zaujal...

AKCE 20% SLEVA na Letní tip sommelierky

Vážení milovníci kvalitního olivového oleje, od dnešního večera až do čtvrteční půlnoci můžete využít  slevu 20% na zboží v Letním výběru olivové sommelierky. Nabídku produktů najdete na adrese olivum.cz/tip. Při nákupu nad 1.200 Kč můžete využít slevový kupón „letnitip20“, díky kterému získáte na toto zboží slevu 20%. Zpestřete si léto a ochutnejte něco z naší nabídky. Dagmar KublováSommelierka olivových olejů ...

Olive Tour d'Italia ...aneb I cesta je cíl

Tak jako každý rok i letos vyrážíme na "kontrolu" našich olivových farem. Tento rok máme namířeno do Itálie a vypadá to, že projedeme 14 z 20 italských regionů. A proč to děláme? Olivové farmy, se kterými spolupracujeme, vybíráme vždy velmi pečlivě. Vysoká kvalita olivového oleje a zajímavý design balení je pro nás samozřejmostí. Je ale za tím ještě mnohem víc. S našimi obchodními partnery, farmáři, si musíme "sednout". Je to jakási chemie, která dává tomuto byznysu úplně jiný rozměr a když vše...

Jak si užít dovolenou a nenechat se otrávit olivovým olejem?

Léto je tady a s ním přichází čas dovolené a cestování na jih za teplem, mořem a skvělou středomořskou kuchyní. Taky rádi ochutnáváte místní speciality, když jste na cestách? Ta rozličnost chutí a vůní jednotlivých zemí je tak inspirativní! Středomořské země se sice, co do kuchyně liší, jedno ale mají společné. Všimli jsme si toho již před lety a při každé cestě se v tom utvrzujeme. Velká část restaurací či taveren na jihu nabízí jako základní vybavení každého stolu lahvičku s ole...

NOVINKA Mandarinkový olej

Milí příznivci olivového oleje,  za pár dní tu máme léto, dobu prázdnin, dovolených, setkávání se s přáteli u grilu při dobrém jídle a pití. Téměř všichni si v letních měsících hlídáme figuru a tak raději sáhneme po čerstvém salátu než knedlíku se zelím a vepřovým. A právě pro tyto příležitosti tu máme olivovou novinku, která osvěží váš letní jídelníček. Na tuto specialitu jsme natrefili při návštěvě veletrhu Olio Capitale v Terstu čistě "náhodou" (víme ale, že náhody neexistují, :-)) a už...

Těstoviny s hříbky a lanýži

Máte rádi lanýže? Že nevíte, protože jste je ještě neměli možnost ochutnat? Přinášíme vám recept na super rychlé a jednoduché těstoviny se salsou z hříbků s černým lanýžem. Předpokládáme, že lanýže doma běžně nemáte a tak můžete tento recept připravit za pomocí Salsa tartufata. Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a tento recept je toho jasným důkazem. Během pár minut totiž vykouzlíte naprosto jedinečný pokrm plný chutí a vůní, který by mohl být hoden i králů. Ingredience pr...

LANÝŽE – milované diamanty Istrie

V gurmánském světě představuje bílý lanýž ten největší požitek. Nicméně, barva lanýže není jediným měřítkem kvality. A jak to máte vy, černá nebo bílá? :-) Ať černá či bílá, tyto nenápadné kouzlem zahalené hlízy patří jednoznačně do kulinářské první ligy. Fascinující, neodolatelné až téměř magické. Jednou z nejdůležitějších oblastí v Evropě, kde se „loví“ lanýže, je Istrie. Je mnoho odrůd lanýžů a cenové rozpětí je dost široké. Každopádně platí, že nejdražší lanýž nemusí být zákonitě t...

BIO NOVINKA MICELI & SENSAT ze Sicílie

Milí příznivci olivové oleje, jak si užíváte květen, měsíc středomořské diety? Pokud jste ještě v kuchyni nenahradili tuky kvalitním extra panenským olivovým olejem a stále vybíráte „tu pravou“ láhev, máme pro vás skvělou olivovou novinku až ze slunné Sicílie! Už nějakou dobu jsme na tomto krásném středomořském ostrově hledali olivovou farmu, která by splňovala naše náročné představy. Skvělá kvalita olivového oleje, elegantní balení, poutavý příběh a zároveň „něco“ navíc, co pohladí u srdc...

Vliv teploty na kvalitu olivového oleje

Kvalita extra panenského olivového oleje záleží na každém jednom kroku procesu, který začíná zráním oliv a končí balením. Je tedy třeba dbát na správné zemědělské postupy při pěstování, na kvalitu oliv, jejich sklizeň a skladování, jakož i technologii zpracování. Faktory, které vstupují do hry a které ovlivňují životnost i kvalitu extra panenského olivového oleje, jsou zejména kyslík, světlo a teplota. Obecně je doba po kterou se nemění senzorické vlastnosti 18-24 měsíců, i když bylo dokázáno, ž...

Italské Tini z nové sklizně skladem

K našim "srdcovkám" patří olivové oleje Tini z italského Abruzza. V minulých dnech jsme obdrželi dodávku z nové sklizně, takže je již máme skladem. Nejoblíbenější z této trojice je citrónový olej Botticelli, který se vyrábí rozemletím oliv a citrónů. Skvělý na dochucení ryb nebo salátů. Letos poprvé je Botticelli v certifikované BIO kvalitě. Dagmar KublováSommelier olivových olejů ...