Evropa potvrzuje pokles produkce olivového oleje a výrazné navýšení cen

Od nové sklizně 2023/24 nás dělí jen necelé dva měsíce. Už teď se ale roztrhnul pytel plný obav o to, jaká ta nová sklizeň vlastně bude, zda bude olivového oleje dostatek a taky kolik za něj zaplatíme.

Nejnovější údaje zveřejněné Evropskou komisí potvrzují až 40% pokles produkce olivového oleje v tomto roce ve srovnání s rokem předchozím.

Odhaduje se, že produkce v EU dosáhne 1 391 000 tun, bude tedy výrazně pod průměrem 2 100 000 tun za posledních pět let.

Nízká sklizeň a zmenšující se zásoby olivového oleje by mohly vést k dalšímu růstu cen olivového oleje. A co víc! Tlak na cenu bude pravděpodobně nutit některé velké výrobce, a nejen ty, k dalším úsporám, což se zákonitě odrazí na kvalitě.

Sklizeň oliv

Nejhorší situace, jak se z dostupných informací zatím jeví, bude zřejmě ve Španělsku. Tady špatné počasí a dlouhotrvající sucho nadále tlačí ceny španělského olivového oleje na nejvyšší úroveň za posledních 26 let. Podle agentury Reuters má suché počasí a nedostatek srážek za následek, že vodní nádrže pro zavlažování jsou na kapacitě 50 procent.

Španělsko je největším producentem olivového oleje, proto špatná situace může velmi negativně ovlivnit cenu této komodity i na jiných trzích.

Vedle ceny samotného olivového oleje se i nadále zvyšují náklady na jeho zpracování.

Dle aktuálních informací našich farmářů se nemusíme až tak moc obávat. Ano, situace ve Španělsku není příznivá, naštěstí jsou ale i jiné středozemní regiony, které letošní sklizeň vidí velice slibně. Italská Apulie se raduje nad olivovníky plnými ovoce, na druhou stranu řecké Chalkidiki smutní nad téměř prázdnými stromy. I v rámci jedné země se situace region od regionu výrazně liší. Co však mají všichni společné, je avizované navyšování ceny extra panenského olivového oleje za litr, jakožto významné komodity. Už v posledních dnech jsme byli některými našimi farmáři informováni o změně cen. Pokud to bude jen trochu možné, budeme se snažit aktuální ceny držet minimálně do nové sklizně 2023/24, na kterou se jako každoročně už teď velmi těšíme.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

 

Zdroj:

https://sevilla.abc.es/agronoma/noticias/cultivos/aceites-de-oliva/preocupacion-por-la-disponibilidad-de-aceites-de-oliva-para-alcanzar-la-nueva-campana-2023-2024/

https://www.oliveoiltimes.com/production/europe-confirms-steep-decline-in-olive-oil-production/122348