Těstoviny se zeleným pestem a grilovanými rajčaty

Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme.

Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová semínka, parmezán, pecorino a olivový olej. Existuje ale celá řada upravených receptů a jeden takový vznikl i v naší kuchyni. Je super rychlý a lehký, na přípravu i vaše zažívání. Těstovinový talíř v barvách italské trikolóry tak potěší vaše oko i chuťové pohárky.

 Těstoviny se zeleným pestem a grilovanými rajčaty

Ingredience pro 3 osoby:

  • 300 g těstovin
  • 60 ml extra panenského olivového oleje Amue
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 zralé avokádo
  • Velká hrst petrželové natě nebo bazalky
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 15-20 ks cherry rajčátek
  • 40 g piniových semínek
  • Mozzarella nebo parmezán na ozdobu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Těstoviny uvařte v osolené vodě, aby byly al dente. Než těstoviny slijete, odeberte si trochu vody stranou, v případě potřeby ji použijete na rozředění pesta. Šalotku a česnek nasekejte nadrobno a orestujte na 1 lžíci olivového oleje. Ztratí tím svoji štiplavost a budou lépe stravitelné. Cherry rajčata omyjte a dejte na plech, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje a vložte do trouby na gril na cca 210 °C a 12 minut. Do mixéru dejte olivový olej, zelenou nať (petržel nebo bazalku), oloupané avokádo, lahůdkové droždí, strouhaný parmezán, citrónovou šťávu, piniová semínka a orestovanou šalotku s česnekem. Vše rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, trochu ji rozřeďte vodou z těstovin, a ještě trochu promixujte. Dochuťte solí a pepřem dle chuti. Těstoviny promíchejte s omáčkou a můžete podávat. Talíř dozdobte grilovanými rajčátky, natrhanou mozzarellou nebo strouhaným parmezánem a zakápněte extra panenským olivovým olejem.

Dobrou chuť!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz