Jak spolu souvisí střevo, imunita a olivový olej?

Při pohledu z okna i na teploměr postupně zjišťujeme, že se nám léto začíná nenávratně vzdalovat. Sice ještě jedeme v letním dovolenkovém módu a čerpáme energii z teplých dní, nicméně naše tělo se už ráno chvěje chladem a fakt, že podzim je blízko, dokládá i počet kýchajících a smrkajících kolem nás. Každý rok je to v tuto dobu stejné a my jen bezradně krčíme rameny při poslechu mediální masáže o blížící se chřipkové epidemii a nutnosti posilování imunity. Ale ruku na srdce. Pomohou nám všechny ty vitamínové a výživové doplňky, které vznikly někde v laboratoři nebo je to jen hon na naši peněženku s nejistým výsledkem? A kde vlastně začít, kterou část těla s nástupem podzimu podpořit jako první, aby to mělo efekt a my prožili podzim a zimu ve zdraví?

Střevo, imunita a olivový olej

Začněme u střev, která ne náhodou můžeme považovat za svůj druhý břišní mozek. Střeva jako jakýsi superpočítač řídí nejenom naše trávení, ale ovlivňují i naše rozhodování a emoce, regulují naši náladu, odolnost vůči stresu, chutě k jídlu, paměť, koncentraci i kvalitu spánku. Můžeme říci, že řídí tělesné i duševní zdraví.

Střevo je naším nejstarším orgánem a rozhodujícím vývojovým krokem v evoluci. Také při vývoji lidského embrya se střevo vyvine jako jeden z prvních orgánů. Jak mozek v hlavě, tak břišní mozek se učí nejlépe v mladém věku. Během prvních tří let života je břišní mozek nejlépe „formovatelný“ a tak rané „špatné zkušenosti“ střev mohou výrazně ovlivnit osobnost člověka. O to víc je nutné dbát na zdravou výživu dětí.

Za normálních okolností věnujeme svým střevům pozornost jen zřídkakdy, pokud bez potíží plní úkoly, které se od nich očekávají. Naše střeva nám dokáží odpustit opravdu hodně, když se ale začnou hlásit v podobě průjmu, zácpy, nadýmání, kolik nebo chronických bolestí, je na čase zpytovat své svědomí. Vykonávají tu nejtěžší práci 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. A občas holt stávkují. Není divu. Jedná se totiž o nesmírně inteligentní entitu, která jen tak prostě a jednoduše nestráví všechno, co do ní zavlečeme.

Ač si to možná neuvědomujeme, řídí nás naše břicho. Naše intuice a inteligence, zdraví i nemoc, skutečnost, zda jsme šťastní, stresovaní nebo smutní – to všechno pochází z břicha. Zodpovídá za to rozsáhlá nervová tkáň táhnoucí se celou střevní stěnou a tvořící náš střevní mozek. Tato „enterická nervová soustava“, dosud neprozkoumaná a do značné míry samostatná řídící centrála našeho těla, trvale komunikuje s naším mozkem v hlavě. A je velmi citlivá. 

A jak tedy podpořit svůj břišní mozek, aby šlapal jako hodinky? Zkuste ráno začít panáčkem nebo polévkovou lžící extra panenského olivového oleje. Kvalitní olivový olej a jeho pravidelná konzumace udržuje trávicí trakt zdravý a harmonizovaný. Díky své struktuře a konzistenci olivový olej promazává trávicí systém a usnadňuje pohyb nestrávených zbytků střevem tím, že stimuluje kontrakce střevních svalů.  Posiluje rovněž slizniční výstelku tlustého střeva, která se opotřebovává zejména pokud vás trápí chronická zácpa. Olivový olej je navíc bohatý na vitamíny E a K, železo, omega 3 a 6 mastné kyseliny a antioxidanty. Výzkum v posledních letech potvrzuje, že polyfenolické sloučeniny obsažené v olivovém oleji snižují oxidační poškození buněčné DNA, což vede k prevenci rakoviny tlustého střeva. Pravidelná konzumace kvalitního olivového oleje také stimuluje žlučník tím, že pomáhá uvolňovat žluč, která tráví tuky.

Už Hippokrates prohlásil, že zdraví i nemoc vychází ze střev. Zatímco dříve bylo jeho tvrzení spíše domněnkou, dnes již věda dokládá, že kromě trávení střevo ovlivňuje naši imunitu, chování, náladu, tělesnou hmotnost a další tělesné funkce. Až 80% naší imunity sídlí ve střevě, tvoří se tam až 90% serotoninu, hormonu štěstí. Střeva rozhodují o vstřebávání nebo nevstřebávání blahodárných výživných látek. Rozhodují o tom, zda v nich bude jídlo zahnívat, zda a v jaké míře propustí vše špatné do těla. Pokud není střevo v kondici, funguje naše tělo jen jako „průtokáč“, tedy, co přijde, to i odejde, nevstřebané, nevyužité a v dalších orgánech pak výživné látky zákonitě chybí.

Pokud tedy chcete budovat svoji imunitu, a to nejen teď na podzim, ale v průběhu celého roku, zapomeňte na chemické „výživové“ doplňky z laboratoře a udělejte raději maximum proto, aby byl váš břišní mozek plně funkční. Sáhněte po přírodních pokladech a obohaťte svůj jídelníček o kvalitní olivový olej, kysané zelí, fermentovanou zeleninu či vlákninu obsaženou v cereáliích a zelenině. Naučte se rozumět svému břišnímu mozku a využít jeho skrytou moudrost ke zdravému a šťastnému životu.

Zdroj: J.B.Vollmer, IQ střev, Jak břišní mozek řídí naše tělesné i duševní zdraví (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27258251/)

Pokud vás zajímají téma zdraví a olivový olej, tak se přečtěte i další naše články:

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz