Půl polévkové lžíce olivového oleje denně může podpořit zdraví vašeho srdce

Srdce je středem našeho Světa. Existuje-li mezi tělesnými orgány nějaká hierarchie, pak svrchovaným vládcem naší tělesné existence je právě naše srdíčko. V tradiční čínské medicíně je nazýváno Císařem, sídlem psychiky a vědomí. Obecně rozhoduje o našem životě i smrti a je zodpovědné za kvalitu celého kardiovaskulárního systému. Pokud je zdravé, pak i tepny, žíly a vlásečnice jsou pružné a průchodné, krev může volně proudit bez rizika vzniku blokád.

A co dělat proto, aby naše srdíčko šlapalo jako hodinky? Je toho tolik, co pro něj můžeme udělat! Ne za týden, měsíc, rok, ale hned. Méně solit, přestat kouřit, pravidelně se hýbat, zdravě jíst, dobře spát a naučit se zvládat stres. Jednoduché a logické, nemyslíte? Tak proč to neděláme!?

Srdce a olivový olej

Kardiovaskulární onemocnění jsou v posledních letech nejčastější příčinou úmrtí v EU. Jedná se především o ischemickou chorobu srdeční a cévní mozkové příhody, přičemž nejvyšší úmrtnost byla v uplynulých letech zaznamenána v Bulharsku, Lotyšsku, Rumunsku, Maďarsku, zatímco středomořské země jako Španělsko, Itálie nebo třeba Malta byly s počtem úmrtí na 100 000 obyvatel na polovičních hodnotách.[1] Je zde tedy vysoká pravděpodobnost, že středomořská strava a tím i vyšší spotřeba olivového oleje má své opodstatnění.[2][3]

Vědci se již řadu let snaží potvrdit přímou souvislost mezi srdcem a konzumací extra panenského olivového oleje, což také dokládá mnoho studií.  Jednou z nich je například studie vedená vědci z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostonu, jejíž cílem bylo prozkoumat v americké populaci, zda vyšší spotřeba olivového oleje je prospěšná pro zdraví srdce. U lidí, jejichž strava obsahovala alespoň půl polévkové lžíce olivového oleje denně, bylo nejen nižší riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, ale také nižší riziko ischemické choroby srdeční než u lidí, kteří nekonzumovali žádný olivový olej. Jak ale uvedla vedoucí projektu, Marta Guasch-Ferré v článku v New York Times z 12.května 2020: „Není to jen o přidání olivového oleje, ale o konzumaci olivového oleje místo škodlivých nasycených tuků.“ Zmíněná studie zkoumala 63 867 žen a 35 512 mužů v letech 1990 a 2014. Všichni účastníci byli na začátku studie v dobré kondici, bez rakoviny, srdečních chorob a dalších chronických onemocnění. Každé čtyři roky odpovídali na dotazníky týkající se jejich stravování a životního stylu. Vědci zjistili, že ti, kteří každý den jedli více než půl polévkové lžíce kvalitního olivového oleje, měli o 14% nižší riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění a o 18% nižší riziko ischemické choroby srdeční. Navíc nahrazení jedné lžičky másla, margarínu, majonézy nebo mléčného tuku stejným množstvím olivového oleje snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění o dalších 5% a riziko ischemické choroby srdeční o dalších 7% [4][5].

Nicméně názory na denní konzumaci olivového oleje se liší. Jaká je tedy optimální denní dávka? To záleží na vaší fyzické konstituci, na úrovni vaší aktivity během dne, na množství dalších tuků, které během dne konzumujete, případně na typu diety, kterou se ve stravování řídíte. Každopádně své zdraví můžete velmi výrazně podpořit už při denní dávce 1,5 polévkové lžíce, jak uvádí studie FDA (U.S. Food & Drug Administration) [7]. Na druhou stranu PREDIMED studie [3] udává jako ideální spotřebu až 4 polévkové lžíce olivového oleje za den a dokládá, při této spotřebě, snížení rizika infarktu a mrtvice až o 31%.

Jak sami vidíte, studií na téma olivového oleje a jeho benefitů pro zdraví je celá řada. Také s názory vědců na téma denní spotřeby olivového oleje se doslova roztrhnul pytel. Teorie z laboratoře je ale jedna věc a běžný život je věc druhá. A protože mi to dlouho nedalo spát, zeptala jsem se na názor našich farmářů. Jaká denní dávka olivového oleje je optimální, abychom podpořili naše zdraví? Téměř jednohlasně se shodli na dávce 20 g, což je cca 20 ml, tedy přibližně 3 polévkové lžíce standardní velikosti. Pokud si tedy dáváte jednu lžíci ráno lačno, pak vám stačí už jen 2 lžíce během dne na zakápnutí salátu, polévky, grilované zeleniny, ryby či masa, abyste velmi výrazně snížili riziko kardiovaskulárních onemocnění a významně podpořili vaše srdíčko. Jsem si ale jistá, že když najdete takový olivový olej, který si skutečně zamilujete, bude pro vás spíše problém toto „optimální“ množství dodržet. Budete jej totiž chtít ochutnávat zas a znovu :-) Ale nebojte, předávkovat se nemůžete! A garantuji vám, že s chutí a láskou k olivovému oleji pak poroste i láska ke Světu a radost z každého nového dne. Protože je to právě radost, která je emocí našich srdcí. Tak na radost a na zdraví!

 Dagmar Kublova - OLIVUM s.r.o. 

Zdroje:

[1] https://socialnipolitika.eu/2019/07/eurostat-nejvice-lidi-umira-na-kardiovaskularni-a-nadorova-onemocneni/

[2] https://www.youtube.com/watch?v=32M628ZT5jw

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29897866/

[4] https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/olive-oil-heart-disease-risk/

[5] https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2020.02.036

[6] https://www.oliveoil.com/how-much-olive-oil-per-day/

[7] https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-completes-review-qualified-health-claim-petition-oleic-acid-and-risk-coronary-heart-disease