OLEATO … káva s olivovým olejem

Revoluce v oblasti kávy je tady! Možná jste v posledních dnech zaznamenali informaci, že Starbucks rozšířil svoji nabídku kávy o tak zvané Oleato. Někteří to nazývají nečekanou alchymií či inovací ve světě kávy, jiní, a to zejména Italové, se podivují, že zbytek světa to označuje za novinku. Spojení přírodních ingrediencí plných chuti a aroma totiž není pro Italy žádným velkým překvapením. Výsledkem tohoto kávového obřadu je však sametově hladká káva, která povznáší každý šálek svou neobyčejnou novou příchutí a texturou až do nebeských výšin.

Káva s olivovým olejem

Starbucks si pro své alchymistické čarování vybral italský extra panenský olivový olej ze Sicílie. My jsme se rozhodli udělat malý test a připravit tradiční italské espresso s olivovým olejem různé intenzity.

V některých koutech světa vám již dnes Starbucks nabídne hned několik druhů kávy s olivovým olejem. Kávová zrna jsou buď přímo napuštěna olivovým olejem nebo je olej zašlehaný do mléka na cappuccino nebo caffé latte. Malý kávový obřad si ale můžete připravit i doma, a to bez všech těch sofistikovaných přístrojů, které mají profíci v kavárně k dispozici. Poradíme vám, jak na to, abyste mohli ochutnat něco nového a zjistili, jestli se zařadíte mezi nové příznivce Oleata nebo zůstanete raději u klasiky. Nemusíte tak cestovat ani na Sicílii, odkud tato receptura pochází, a dokonce ani jezdit do Starbucks. Tak pojďme na to!

A jak tedy chutná káva s olivovým olejem?

Sto lidí, sto chutí. Každý máme chuťové pohárky nastavené jinak, a tak zatímco jeden preferuje spíše jemnější olej, druhý dává přednost výraznému aroma a kořenité chuti. A stejně je to i s kávou. Můžete si nechat udělat šálek kávy s ovocnými a květinovými tóny, sladkou a jemnou nebo sáhnete raději po výrazné spíše kyselejší chuti.

Prozradíme vám, jak to vnímáme my. Vyzkoušeli jsme dva extra panenské olivové oleje. Jemnější Orlandi Fioi s ovocným aroma a tóny květin a poněkud výraznější Denocciolatovysokým podílem polyfenolů a aroma čekanky, mandlí, černého pepře a skořice. Výsledek a rozdíl v chuti překvapil i nás. Každopádně v obou případech se jednalo o vyváženou chuť s náznaky máslových, ovocných a jemně štiplavých tónů olivového oleje doplněnou hořkou, čokoládovou a svíravou chutí kávy. Sametová textura, hladká a krémovitá v každém doušku, a to i bez mléka.

K přípravě budete potřebovat:

  • Ruční napěňovač mléka
  • Hrneček většího objemu, než je objem kávy, aby vám během šlehání káva nevyběhla mimo hrnek
  • 1 čerstvě připravené espresso
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Připravte si Espresso. Použijete větší hrnek, aby v něm zbývalo dostatek místa pro napěnění olivového oleje, aniž by přetékal, prskal nebo dělal nepořádek. Přidejte polévkovou lžíci olivového oleje. Pomocí ručního napěňovače mléka začněte míchat obě ingredience dohromady. Před zapnutím ponořte napěňovač mléka do hrnku s kávou tak, aby byl ponořen alespoň z poloviny do tekutiny. Míchejte tak dlouho, dokud se na povrhu nevytvoří kompaktní krémovitá pěna. Ochutnejte :-)

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz