Olivový olej na vlasy, pleť a další využití mimo vaření

Olivový olej je jedním z nejdéle používaných rostlinných olejů vůbec. Již od biblických dob se používá pro vaření, jako léčebný i kosmetický prostředek nebo se přidává do mýdel. V kuchyni je extra panenský olivový olej velebený jako jeden z nejzdravějších tuků, které Matka Příroda „vytvořila“ a to nejen díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin, ale také díky antioxidantům a vitamínům v oleji obsažených.

Olivový olej se jako prostředek pro zlepšení zdraví, fyzického i duševního, používá po tisíciletí. Už v roce 400 př.n.l. Hippokrates, otec medicíny, používal olivový olej v léčivech, kterými uzdravoval své pacienty. Ve starém Římě a Egyptě se léky vyráběly mícháním olivového oleje s bylinami. Zejména v oblastech kolem Středozemního moře byl olivový olej vždy víc než jen potravina. Byl součástí léků, používal se jako antibiotikum, pomáhal obnovovat životní energii i sílu. Nicméně historie ukazuje, že olivový olej je opěvován nejen pro své zázračné účinky vnitřní, ale také ty vnější.

Pojďme se tedy, milé dámy, rozmazlovat a zkrášlovat! A pánové, prosím, připojte se k nám!

Olivový olej byl vždy velmi vyhledávaný, a to zejména v péči o vlasy nebo pokožku. Také Sophia Lorenová, italská herečka, se v 71 letech svěřila médiím, že za tajemstvím její nestárnoucí krásy je jednou za čas koupel v olivovém oleji.

Kupované kosmetické přípravky obsahující olivový olej jsou skvělé, krásně voní a jsou hned po ruce. Nebojte se ale vyzkoušet také kvalitní olivový olej, který máte doma na saláty či na vaření. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.

Využití olivového oleje v kosmetice a péči o tělo

Olivový olej na vlasy

Je přáním každé ženy mít hebké a lesklé vlasy. Olivový olej vám může pomoci toto přání splnit, a to zejména díky obsahujícím mastným kyselinám. Ty pronikají do vnitřní struktury vlasu a díky jeho působení jsou suché vlasy hebčí a zdravější. Kápněte si pár kapek olivového oleje do dlaně, rozetřete a vetřete do konečků vlasů. Nechte 15-20 minut působit a pak opláchněte spolu se šamponem. Kůru můžete opakovat každý týden. Vaše vlasy, pokud jsou vystaveny suchému a studenému klimatu, chlóru, horkému vzduchu, kulmám, žehličkám na vlasy či barvení, toto opravdu ocení a odmění se vám krásným leskem a hedvábnou měkkostí.

Vitamín E obsažený v olivovém oleji zpomaluje stárnutí buněk, pokožky a vlasů a snižuje jejich poškození způsobené volnými radikály.

Olivový olej jako kondicionér na vlasy

Pokud potřebujete vlasy skutečně dobře vyživit, smíchejte ¼ šálku olivového oleje se stejným množstvím vody. Vetřete olivový olej do vlasů, zakryjte plastovým sáčkem a nechte působit cca 20-25 minut. Poté omyjte vlažnou vodou spolu se šamponem.

Pokud máte doma děti školou povinné a často vás trápí vši, které přinesou ze školy či školky, zkuste podobný zábal udělat i těmto nezvaným návštěvníkům.

Olivový olej jako elixír pro vysušenou pleť

Olivový olej a jeho účinky na pleť jsou nesporné. Lze jej použít místo klasického nočního krému nebo přidat pár kapek spolu s medem do tvarohu a udělat si léčivou masku. Olivový olej má silné protizánětlivé účinky, proto může pomoci i s problematickou pletí. Pokud se však rozhodnete použít olivový olej na akné, raději to zkonzultujte se zkušenou kosmetičkou. Pozitivní účinek olivového oleje na obličeji nemusí zaznamenat všichni, protože pleť každého z nás je jiná a u některých jedinců může naopak způsobit ucpávání pórů. Blahodárně ale působí i na poškození kůže či spálení sluncem. Olivový olej ale určitě nepožívejte na opalování. Pokožku sice zvláční, ale nechrání vás před UV zářením.

Olivový olej pro omlazující koupel

Koupání v olivovém oleji není nic nového. Používali jej již staří Římané či Egypťané. Už několik kapek olivového oleje do vany teplé vody má skvělé hydratační účinky. Olivový olej ale můžete použít i jako masážní olej na tělo. Nejen že vaše kůže bude krásně vláčná, ale ještě navíc uleví bolavým svalům po dlouhé procházce nebo sportovním tréninku.

Olivový olej a výplach z úst

Tzv. mlgání, jak se tato procedura nazývá, má tradici v ájurvédské medicíně a pomáhá zbavit tělo škodlivin a jedů. Pokud si ji osvojíte jako pravidelný ranní rituál, můžete se dle Dr. Fedora Karacha zbavit řady zdravotních neduhů. Je to ale také skvělá prevence, jak zůstat zdraví a plní energie. V ústech se nám totiž hromadí toxiny nejen z vnějšího prostředí, ale také z toho vnitřního. Čistá dutina ústní je tedy základ dobrého zdraví. Výplach úst extra panenským olivovým olejem je ideální provádět ihned ráno. Nejprve očistěte jazyk čajovou lžičkou nebo škrabkou na jazyk, postupujte od kořene ke špičce. Do úst si dejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a krouživými pohyby se snažte olej rozprostřít v ústech, provádějte 3-5 minut. Dalších 3-5 minut olej procezujte přes zuby a v další fázi kmitejte jazykem nahoru a dolů a ze strany na stranu. Nelekejte se, konzistence oleje se bude postupně měnit. Nejprve bude řidší a postupně bude houstnout. To je známkou navázání toxinů na olej. Olej v žádném případě nepolykejte a nekloktejte, ale vyplivněte. Celý rituál by měl trvat cca 15 minut. Po rituálu si ústa vypláchněte vlažnou vodou. Čistit zuby či jíst pak můžete za 15 až 20 minut.

Olivový olej na zuby

Díky silným protizánětlivým účinkům může olivový olej pomoci vašim dásním a tím tedy i zubům. Zuby vám bohužel nevybělí, jak některé weby nesmyslně uvádí, může vám ale pomoci odstranit zubní plak.

Olivový olej na řasy

Pokud chcete vyživit své řasy, můžete použít kapku olivového oleje. Bohužel vám ale řasy nezhoustnou ani neporostou. V tomto případě se olivový olej na některých  webech přeceňuje.

Olivový olej do ucha

Pomocí olivového oleje můžete vyčistit ucho ucpané mazem a vyhnout se tak nepříjemnému úkonu u lékaře. Ušní maz je sice něco, o čem se nemluví, je ale nezbytný pro správnou funkci ucha. Bohužel dokáže i pěkně potrápit. Pár kapek vlažného olivového oleje změkčí zatuhlý ušní maz a tím ulehčí jeho odstranění.

Olivový olej pro hladké oholení

Příznivci olivového oleje potvrzují, že zázračný olivový olej můžete použít i na holení. Pleť hydratuje a zároveň chloupky změkčuje, proces holení je tak jednodušší, a to jak u pánů na bradě, tak u dam na nožkách. Smíchejte jednu lžíci olivového oleje, půl šálku teplé vody a jednu lžíci tekutého mýdla a balzám na holení je na světě.

Olivový olej v boji proti striím

Malé jizvičky vznikají nejčastěji na břiše, hýždích, stehnech, bocích či prsou, a to buď v době těhotenství, kdy miminko roste, nebo při rychlém zvýšení či naopak rapidním poklesu hmotnosti. Jejich vznik však ovlivňuje také dědičné zatížení. Pokud tyto jizvičky potkaly i vás, zkuste postižená místa potírat olivovým olejem alespoň dvakrát denně.

Olivový olej na křečové žíly

Masáží lýtek či celých nohou olivovým olejem vám nejen zvláční a dokonale hydratuje pokožku, ale olivový olej navíc působí protizánětlivě i vaše žíly.

Olivový olej pro měkčí lokty

Pokud vás trápí drsné lokty, ponořte je do vlažného olivového oleje. Po chvilkové lázni pak olej vmasírujte do kůže. Výsledek se dostaví téměř okamžitě.

Olivový olej pro sexy nožky a jemné ruce

Olivový olej nezměkčí jen hroší kůži na vašich loktech, ale použít jej můžete i na suchou kůži na chodidlech. Udělejte si večer relaxační lázeň. Po koupeli vetřete do chodidel olivový olej a natáhněte si silné ponožky, které si můžeme nechat i přes noc. Do rána budete mít nožky jak miminko. A pokud vás v zimě trápí suchá a popraskaná kůže na rukou, olivový olej vám ruce opět zjemní. Ideální je proceduru opakovat několik dní po sobě.

Jak je vidět, olivový olej opravdu není jen „mastná hmota“ či obyčejný tuk. Je to zázrak Matky Přírody. Nechť vám tedy přináší co nejvíce zdraví, radosti a potěšení. Mějte se olivově!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz