Recept na grilovaný Camembert se salátem

Grilovaný sýr, ať už je to hermelín, camembert či halloumi, je u nás doma velmi oblíbený. Spolu se zeleninou je možné z nich připravit rychlý, a přitom nutričně bohatý oběd či večeři. Toto jídlo navíc splňuje zásady středomořské diety, proto nemusíte mít výčitky, když zdlábnete i pořádně velký talíř.

Grilovaný Camembert se salátem a červenou řepou

Ingredience na grilovaný Camembert se salátem pro 2 osoby

  • 2 sýry camembert
  • 2 ks salátu Little Gem, příp. mix listových salátů
  • 3 středně velké bulvy řepy
  • Hrst oříšků (lískové, vlašské)
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Chilli
  • Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • Šťáva z půlky malého citrónu
  • 10 polévkových lžic olivového oleje, v našem receptu jsme použili olivový olej Tintoretto, který má střední intenzitu chuti
  • Řeřicha na dozdobení

Řepu důkladně omyjte, každou bulvu zakápněte lžící olivového oleje a zabalte do alobalu. Dejte péct na cca 1 hodinu do trouby na 200 °C. Jakmile bude řepa měkká, nechte ji vychladnout a oloupejte ji (zbytek můžete využít na carpaccio z červené řepy). Jednu část nakrájejte na plátky, druhou na kostičky. Omyjte salát a natrhejte jej na menší kousky. Slunečnicová semínka opečte na pánvi na sucho. Ale pozor, rády se připalují a prskají. Sýr položte na alobal, posypte chilli, lehce posolte a zakápněte polévkovou lžící olivového oleje. Sýr zabalte a dejte buď na gril nebo do trouby na 200 °C na cca 15 min. Připravte si dresing ze 4 lžic olivového oleje, šťávy z citrónu, soli a pepře.

Máme hotovo a můžeme servírovat! Na talíř rozprostřete plátky řepy, zakápněte oliváčem, osolte a opepřete, lehce posypte opraženými slunečnicovými semínky. Na řepu rozložte salát, který jste předtím promíchali s dresingem a nahoru položte sýr. Vše ještě zasypte kostičkami řepy, opraženými semínky a oříšky. Zakápněte olivovým olejem a dozdobte řeřichou.

Dobrou chuť!

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz