Jaro, JÁTRA a olivový olej

Jaro už nám pomalu klepe na dveře. Příroda se probouzí ze zimního spánku, nabírá novou sílu a energii. Také naše energie stoupá vzhůru a je orientována zevnitř – ven stejně jako u rostlinek, které se snaží prodrat hlínou, kamením a suchou trávou a vystavit své lístky prvním slunečním paprskům. Zimní vládu Vody přebírá jarní element Dřeva. A právě k tomuto elementu patří dle tradiční čínské medicíny JÁTRA.

Játra jsou motorem našeho života. Je to energetická továrna, která, pokud dobře funguje a není zanesená toxiny, se nám odvděčí dostatkem energie a láskyplným vztahem ke světu i lidem. V opačném případě z nás může být věčně nespokojený bručoun s návaly vzteku a zlosti na všechny a na všechno. Játra pomáhají slezině a žaludku s trávením, podílí se na tvorbě a vylučování žluči, podporují pohyb krve, energie i tělních tekutin a také regulují naše duševní rozpoložení. Především ale zbavují tělo toxických látek. A co si budeme povídat, při současném stylu života dostávají pěkně zabrat. Bylo zmapováno více než 1500 biochemických úkolů, které musí tento dříč zvládnout. Všechny své úkoly však játra mohou plnit pouze v případě, že mají k dispozici dostatečnou kapacitu energie. Každá přemíra, nestřídmost ve stravě, nezřízenost v konzumaci alkoholu, průmyslově upravovaných potravin, či užívání léků zatěžuje játra a omezuje jejich fungování. V podstatě se dobrovolně otravujeme. A pokud je naše „továrna“ přetížená, dochází k nerovnováze, což se dříve nebo později může projevit jako bolesti hlavy a pocity přetížení, alergické reakce, nadýmání, zácpa, nevolnost po jídle, dna, cirhóza jater, strnulost ramen a šíje, zhoršení zraku, svalové pnutí a záškuby, premenstruační syndrom, silná a bolestivá menstruace, bolest zad nebo slabé a třepící se nehty.

Játra a olivový olej

Naši továrnu ale nezanášíme jen pochybeními na úrovni vnějšího světa. Toxický čurbes může také vzniknout díky naší psychice, resp. nezpracovaným a potlačovaným emocím. Mnohé životní situace, rychlé tempo i neuvěřitelný tlak být ve všem perfektní pak způsobí, že jsme jak papiňák a neřízená exploze pak na sebe nenechá dlouho čekat. Hněv, zlost, podrážděnost, náladovost, frustrace, deprese, negativní myšlenky i neustálá nespokojenost jasně napovídá, že továrna je přehlcená a je nutné zpomalit, tak zvaně upustit páru. A jak na to? Od 15.2. do 15.5. je na to ideální čas. V tomto období játra pracují na plné obrátky, a tak vše dobré, co pro ně uděláte, vám s radostí a lehkostí tisíckrát vrátí  ve formě vnitřní spokojenosti a dobré nálady. A to stojí za to, nemyslíte?

Játra představují orgán proměny, přeměny a obnovy ve smyslu těla ale i ducha. Z hlediska podpory jater je důležitým tématem strava, protože právě játra zpracovávají a přeměňují všechny živiny. V tom spočívá základní kámen bezvadně pracujících jater. Zkuste v tomto období odlehčit váš jídelníček třeba dle zásad středomořské diety. Játra mají úžasnou samoregenerační schopnost a tak, když jim krapet pomůžete, zbytek už dokonají za vás. Nezastupitelný je při podpoře jater také pohyb, ideálně turistika. Procházky přírodou nás totiž přibrzdí v životním tempu, pomohou zklidnit myšlenky a opět vnímat, jak je život krásný. Buďte na sebe ale hodní a nezavádějte žádné drastické očisty, kterých je na internetu bohužel celá řada. Důležitá je prevence. Pokud budete ke svému tělu přistupovat zodpovědně, s láskou a respektem, nebudete muset řešit řadu zdravotních neduhů.

Jak tedy na to? V období od 15.2. do 15.5. omezte veškeré potraviny živočišného původu, alkohol, kávu, černý čaj, všechny průmyslově zpracované potraviny, které obsahují chemické konzervanty a stabilizátory. Zařaďte do svého jídelníčku mladé lístky pampelišek, kopřiv i dalších bylinek, které najdete na louce mimo město. Projdete se, a ještě si nasbíráte část oběda nebo večeře. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou :-) Každé ráno začněte den velkou sklenicí teplé vody se šťávou z poloviny citrónu. Ta čistí játra a připraví trávicí trakt na příjem snídaně. Celý trávicí trakt je jako motor, který díky tomu zažehnete. Po cca 10 minutách si pak dejte malého panáčka nebo 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje (5 ml). Volte kvalitní olivový olej s vysokým podílem antioxidantů, tzv. polyfenolů. Ty nejen že mají řadu blahodárných účinků na lidské tělo, ale v kombinaci s teplou vodou a citrónovou šťávou, pomáhají odvádět zplodiny z těla. A kdo to má hlavně na svědomí? No přece vaše játra! :-) Časový odstup mezi citrónovou šťávou a olivovým olejem je velmi důležitý. Tekuté zlato totiž lijete do již „zažehnutého“ trávení a díky tomu vaše tělo mnohem lépe zužitkuje všechny vitamíny i antioxidanty v oleji obsažené.

Extra panenské olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů

Tento ranní rituál ale nemusíte provádět jen na jaře. Může se stát vaším každodenním a celoročním rituálem, protože prevence je určitě lepší než následné hašení problémů.

V naší olivové nabídce si můžete vybrat celou řadu vysoce polyfenolických olivových olejů excelentní kvality. 

Dagmar :-)