Párování extra panenského olivového oleje s rybami

Ne všechny extra panenské olivové oleje jsou si rovny. Chuť i zdravotní benefity extra panenského olivového oleje závisí na mnoha faktorech.

Při určování kvality olivového oleje vstupuje do hry nejen odrůda oliv, kde a jak se pěstuje, ale i metody zpracování. Právě tyto faktory vytvářejí příležitost pro všechny, kteří s extra panenským olivovým olejem vaří, zapojit svoji kreativitu a na maximum využít tohoto daru přírody k dokonalému vyladění svých pokrmů.

Ryby a elegance extra panenského olivového oleje

Ryby a mořské plody jsou významnou součástí středomořské kuchyně a extra panenský olivový olej je naprosto zásadní složkou při jejich přípravě i finální úpravě. Ale není ryba jako ryba! Pokud chcete mít na talíři skutečně excelentní výsledek a v ústech explozi chutí, je třeba souznít s rybou, kterou připravujete a rybímu masu přizpůsobit také odpovídající olivovou odrůdu nebo zvolit vhodnou kupáž. Není třeba se ale kvůli tomu stresovat. Zkoušejte, hrajte si, … jak se říká, sto lidí, sto chutí, a tak je možné, že zrovna vy se budete vymykat všem zaběhnutým pravidlům o párování extra panenského olivového oleje s pokrmy a zvolíte nějaký extrém proti proudu. Nic není špatně. Jsme kreativní bytosti, jen s různě rozvinutou mírou kreativity i individuálně nastavenou citlivostí chuťových receptorů.

Párování ryb s olivovým olejem

Je však jedno pravidlo, které byste při párování pokrmů, zejména ryb, s extra panenským olivovým olejem měli respektovat. Méně znamená více. Chuť jemného bílého rybího masa velmi snadno zabijete štiplavou či hořkou chutí intenzivního olivového oleje. A tak se může stát, že připravovaný pokrm potěší spíše váš odpadkový koš než vaše bříško.

Pokud se tedy budete držet pravidla, že „méně je více“, v případě jemných ryb s bílým masem určitě sáhněte po jemném olivovém oleji. Právě ten podtrhne a doladí jemnou chuť rybího masa. A tak vyzkoušejte třeba pražmu, mořského vlka, halibuta, tresku nebo platýze, a to alespoň jedenkrát týdně. Připravit si ale můžete i nějakou sladkovodní rybku z volného chovu. Bílé rybí maso je lehčí na trávení, je zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a vitamínu B, který podpoří vaši imunitu i duševní pohodu. Mořské ryby vaše tělo navíc obohatí o důležitý jód a mastnější druhy ryb vám doplní vitamín D a A.

Pro bílé rybí maso je určitě ideální jemný olivový olej odrůdy Arbequina. Tato odrůda se hojně vyskytuje zejména ve Španělsku a vyznačuje se jemným ovocným aroma s tóny bylin, zeleného jablka, banánů a zelených mandlí. Takový olivový olej doslova zavine váš rybí pokrm do jemné voňavé košilky a nechá plně rozvinout pravou chuť jemného rybího masa. 

Extra panenský olivový olej Arbequina z farmy Casas de HualdoJemný extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Arbequina

Na druhou stranu mastnější nebo chuťově výraznější druhy ryb jako je třeba losos, makrela, nebo tuňák snesou pravý opak. Tyto ryby jsou extrémně bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které lidskému tělu poskytují řadu zdravotních benefitů. A tak správně zvoleným olivovým olejem jejich přínos pro zdraví ještě umocníte. Bohužel ale jsou trochu náročnější pro naše trávení. Toto negativum ale eliminujete použitím olivového oleje s příchutí citrónu nebo pomeranče. Citrusové aroma propůjčí rybímu pokrmu lehkost a svěžest.

Olivový olej Botticelli s příchutí citrónuOlivový olej Arancio s příchutí pomeranče

Ideálním parťákem pro chuťově výraznější rybky je určitě výraznější oliváč, protože „svůj k svému“. Olivový olej odrůdy Picual ještě více zvýrazní rybí chuť, a navíc ji doladí tóny čerstvých bylinek, rajčat a zelených mandlí. Odrůda Picual je nejvíce rozšířená ve Španělsku a má i díky svému „fresh“ aroma nejuniverzálnější využití v kuchyni. Zvolit ale můžete i olivový olej italské odrůdy Dritta.

Prémiový extra panenský olivový olej Casas de Hualdo PicualPrémiový extra panenský olivový olej Centenarium ze španělské farmy Nobleza del SurItalský extra panenský olivový olej CaravaggioBIO extra panenský olivový olej Eco Day z farmy Nobleza del Sur

Pokud máte rádi všechny typy ryb a máte malou kuchyň nebo spíš :-), zvolte jednu univerzální láhev olivového oleje speciálně vyladěnou právě na ryby, případně saláty. Jedná se o kupáž Chiavalon Romano, kterou ve svých kuchyních používají i michelinští kuchaři v Chorvatsku, Rakousku, USA, Peru,… Kupáž je přímo alchymisticky namíchána z olivových odrůd Vodnjanská Buža a Rožinjola v takovém poměru, aby vás ohromila počáteční jemnost, která pozvolna stoupá do výšin intenzity chutí. Výhodou je, že tento olej využijete i na mořské plody nebo třeba na chobotnici. Tu ale můžete na talíři zakápnout také olivovým olejem s pomerančem.

Jemný extra panenský olivový olej Romano z chorvatské farmy ChiavalonOlivový olej Marina Colonna Arancio s příchutí pomeranče

Tak dobrou chuť a pozor na kosti! :-)

Dále si můžete přečíst:
- Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!
- Olivový olej a středomořská dieta
- Středomořská dieta a 10 kroků, jak začít
- Co jsou polyfenoly a proč se o ně zajímat?

Dagmar :-)